Ayto’dan “geçmişten Günümüze Kadın” Paneli

Ayto’dan “geçmişten Günümüze Kadın” Paneli

Aydın Ticaret Odası (AYTO) Kültür Evi etkinlikleri çerçevesinde Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “Geçmişten Günümüze Kadın” konulu bir panel düzenlendi.

- Aydın Ticaret Odası (AYTO) Kültür Evi etkinlikleri çerçevesinde Dünya Kadınlar Günü nedeniyle “Geçmişten Günümüze Kadın” konulu bir panel düzenlendi.

AYTO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Belediye Başkanvekili Sümran Ünal, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan AYTO Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, oda olarak kentin kültür değerlerine sahip çıktıklarını, kent kültürüne kazandırdıkları AYTO Kültür Evi öncülüğünde de ilk Kadınlar Günü etkinliği düzenlediklerini belirterek, “Cumhuriyetimizin kuruluşu ile birlikte, Türk kadını, birçok Batı ülkesinden önce, kadın hakları konusunda önemli kazanımlar elde etmiş, bir anlamda, yüzyıllardır özlemini çektiği haklarına sahip olmada, en güçlü desteği Ulu Önder Atatürk’ten almıştır. Eski Türk devletlerinde kadınlar, protokol de İmparatorun hemen yanında yer almış, Osmanlı’da eşler, valideler ve kız kardeşler Sultan unvanını kullanmışlar. Anadolu kadını, sosyal ve kültürel hayatta her zaman etkili olmuş, kendine dayatılan kalıpların dışına çıkarak kurtuluş savaşının kazanılmasında büyük rol oynamıştır. İlimizde verilen kurtuluş mücadelesinde gösterdiği başarılarla

Bugün ülkemizde, bilimden siyasete, bürokrasiden yargıya her alanda başarıyla görev yapan kadınlarımız, ekonomik ve sosyal yaşama katılımda daha etkin rol alabilir. Türkiye’nin ilk kadın muhtarının, ilk il kadın belediye başkanının Aydın’dan çıkması ve kentimizi bir kadın tarafından yönetilmesinden dolayı sona derece gururluyuz” dedi.

Belediye Başkan Vekili Sümran Ünal ise, Türkiye nüfusunun yarısının kadınlardan oluştuğunu belirterek, “Kadınlarımız iş gücümüzün önemli bir bölümünde de olmasına rağmen Türkiye’de kadınların mülkiyet oranı yüzde 1 ile ifade ediliyor. Her 3 kadınımızdan 1’i eşinden şiddet görürken töre cinayetleri ve çocuk gelin sayısı her geçen gün artıyor. Yaşamın her alanında kadının önünde engeller var. Çıkartılan tüm yasalara rağmen toplumsal cinsiyet ayrımının önüne geçilemiyor. Demek ki önemli olan yasa çıkartmak değil, zihniyeti değiştirmektir. Bunun sadece kadınların değil erkeklerin de bir sorunu olduğu düşünülerek ortak bir çalışma yapılmalıdır. Buradan tüm kadınlarımızın bu özel gününü kutluyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından AYTO panele katılan kadınlara karanfil hediye ederek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Panel ADÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu’nun ‘Antik Dönemde Kadın’, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müslime Güneş ‘Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kadınlar’ ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Günver Güneş ise ‘Türkiye’nin ilk kadın muhtarı Aydınlı Gül Esin’in hayatı’ konulu sunumun ardından sona erdi.