Bakan Zeybekci: Kredi derecelendirme kuruluşu musunuz, muhalefet partisi mi?

Bakan Zeybekci: Kredi derecelendirme kuruluşu musunuz, muhalefet partisi mi?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarını eleştirdi. Aydın’ın Buharkent ilçesinde 10. İncir Festivali’nde konuşan Bakan Zeybekci, Türkiye’ye yönelik değerlendirmelerin ekonomik değil siyasi olduğunu iddia etti....

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarını eleştirdi. Aydın’ın Buharkent ilçesinde 10. İncir Festivali’nde konuşan Bakan Zeybekci, Türkiye’ye yönelik değerlendirmelerin ekonomik değil siyasi olduğunu iddia etti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ve Moody'si eleştirdi.

    Bakan Zeybekci, "Mood’s Türkiye değerlendirmesinde 9 tane madde açıkladı. Bir tane ekonomik değerlendirme yapmıyor. Türkiye’nin ihracatı geriye mi gitti. Cari açığı geçen yıla göre daha mı kötü oldu. Dış ticaret açığı daha mı kötü oldu. İstihdamı daha mı kötü oldu. Türkiye’de kötü olan geri giden bir şey yok, aksine katlanarak devam ediyor. Onun için biz yolumuza bakıyoruz. Pazartesi günü saat dokuzda kredi değerlendir kuruluşu Fitch diye bir kuruluş diyor ki Türkiye’de siyasi istikrarsızlık devam ediyor. Sen ekonomi kuruluşu musun yoksa muhalefet partisi misin? Kredi derecelendirme kuruluşu musun yoksa elinde bir metre var cetvel var da siyasi istikrarı mı ölçüyorsun. Türkiye siyasi istikrarsızlığı çok iyi bilir." dedi.

    Ülke ekonomisi ile ilgili konuşan Bakan Zeybekci, “Anadolumuz daha bereketli olacak. 10 Ağustos bizim demokrasi ve cumhuriyet tarihimiz için daha ileri yürüyüşte bir dönüm noktasıydı.11 Ağustos da daha demokratik, daha özgür, evrensel hukukun egemen olduğu artık ülkemizde kısır kavgaların siyasi çekimlerin daha az olacağı yeni bir dönemin ilk günüydü. Yeni bir kapının açılış günüydü. O kapıyı da millet ve milletin iradesi açtı. Ülkemiz bundan sonra güçlü bir siyasi iadeyle, güçlü muhalefetin de yer aldığı iktidar ve muhalefetin birlikte ve daha yakın bir mesafede ülkemizin menfaatleri anlamında bir araya geldiği, gelebildiği yeni bir sistem yeni bir döneme gireceğiz. Şimdi hızlı bir şekilde 2015-2016 döneminin bizi o açıklığa ferahlığa güzelliğe götürecek yeni bir Anayasa’nın da tabi ki başlangıcı olacak." şeklinde konuştu.

    Ülke ekonomisinin iyiye gittiğini ve cari açığın düzelmede son yılların en iyi noktasına geldiğini beyan eden Bakan Zeybekci, "Cari açık rakamları açıklandı. Cari açık demek, namerde muhtaç olmak demek. Tefeciye muhtaç olmak demek. Elaleme, param yok, harcadığım kadar param yok onun için el açmak demek. Geçtiğimiz yıla göre cari açık yüzde 35 seviyesinde rekor seviyede daraldı. Dış ticaret açığımızın iyileşmesi onlarca yılın zirvesine ulaştı. Yani ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70’lere çıkarak rekor seviyelere geldi. Türkiye sene ihracatını, dün akşam itibari ile bir yıllık ihracatını 157 milyar dolara ulaşarak 12 yılda 157 milyar dolara geldi. Milletin iradesiyle bir ülke tarihimde il defe en temi en net bir şekilde Cumhurbaşkanını seçiyor, siyasetteki soru işaretlerinden en önemlilerinden biri devreden çıkıyor, pazartesi günü saat dokuzda kredi değerlendir kuruluşu Fitch diye bir kuruluş diyor ki Türkiye’de siyasi istikrarsızlık devam ediyor. Sen ekonomi kuruluşu musun yoksa muhalefet partisi misin? Kredi derecelendirme kuruluşu musun yoksa elinde bir metre var cetvel var da siyasi istikrarı mı ölçüyorsun. Türkiye siyasi istikrarsızlığı çok iyi bilir. Türkiye siyasi istikrarsızlığı ekonomiye olan maliyetini yüzde7 bin faizlerle gayet iyi bilir. Bu memlekette bankaların yarısı battı. 60 milyar dolar zarar üreterek battı. Moody’s derecelendirme de 9 tane madde açıkladı. Bir tane ekonomik değerlendirme yapmıyor. Türkiye’nin ihracatı geriye mi gitti. Cari açığı geçen yıla göre daha mı kötü oldu. Dış ticaret açığı daha mı kötü oldu. İstihdamı daha mı kötü oldu. Türkiye’de kötü olan geri giden bir şey yok, aksine katlanarak devam ediyor. Onun için biz yolumuza bakıyoruz. Hedef 2023, 2023 de Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisinde birisi olacak. Avrupa’nın 3. Büyük ekonomisi olacak. Türkiye milli gelirde 2 trilyon dolara ulaşacak. Ekonomi bakanlığı olarak ekonomimizi desteklemeye devam edeceğiz. Allah bize afet veya bir bela vermediği sürece her günümüz bir önceki günden iyi olacak. Biz yeter ki bir olalım, birlik olalım iri olalım. Bütün yapacağımız bu. 28 Ağustos’ta yemin edecek olan baş hizmetkarın da peşine takılacağız hep beraber inşallah durmak yok, yola devam diyeceğiz." şeklinde konuştu.

    Nihat Zeybekçi, daha sonra incir yarışmasından dereceye girenlere plaketlerini verdi, taze incirleri yerinde inceleyerek üreticileri tebrik etti. Programa, milletvekilleri, Vali Yardımcısı Halil Canavaar, Buharkent Kaymakamı Cemil Öztürk, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, davetliler ve Buharkent halkı katıldı. CİHAN