Çocuk, konut ve çeyiz yardımı tamam

Çocuk, konut ve çeyiz yardımı tamam
Güncelleme:

TBMM Genel Kurulu'nda "Torba Kanun" teklifinin çocuk, çeyiz ve konut yardımını da öngören 12 maddesi daha kabul edilerek, 28. maddeye gelindi.

TBMM TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, "torba kanun teklifinin" 12 maddesi kabul edilerek, 28. maddeye gelindi.

Kabul edilen maddelere göre, bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek.

Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin TL'yi geçemeyecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Konut katkısı yapılacak

Bankada TL cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek.

Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemeyecek. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Çocuk yardımı

Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 Türk Lirası doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak. Doğum yardımı, bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilecek. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi'nde yer alan nüfus kayıtları esas alınacak. Tutarları artırmaya Bakanlık ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkili olacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması halinde aradaki fark ödenecek. Kararlaştırılan tutarın bu maddeye göre yapılacak ödeme tutarından daha fazla olması halinde ise bu maddeye göre ödeme yapılmayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele, doğum yardımı ödeneği veya başka bir ad altında aynı amaçla ilgili mevzuatta öngörülen ödemeler yapılmayacak.

Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.

Mezun olamayan öğrencilerden katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak

Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişiklikle, diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere iki yıllık ön lisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda katkı payı alınacak. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öğrenim sürelerinde lisansüstü programlardan mezun olamayan öğrencilerden de katkı payı alınacak.

text-ad
İran'dan Katar ve Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı İran'dan Katar ve Irak'taki ABD üslerine füze saldırısı Dikkat! İstanbul'un 22 ilçesinde elektrik kesintisi var Dikkat! İstanbul'un 22 ilçesinde elektrik kesintisi var Rekor zamların ardından akaryakıt fiyatlarına 'indirimcik'' geliyor! Rekor zamların ardından akaryakıt fiyatlarına 'indirimcik'' geliyor! 111 milyon Euro'luk yıldız Fenerbahçe'ye geliyor! 111 milyon Euro'luk yıldız Fenerbahçe'ye geliyor! Gülben Ergen'den Bakan'a ''Fatih Altaylı'lı gönderme: ''Suyumuz ısnır diye...'' Gülben Ergen'den Bakan'a ''Fatih Altaylı'lı gönderme: ''Suyumuz ısnır diye...'' Bilirkişi ekibini taşıyan araç şarampole uçtu: Çok sayıda ölü var Bilirkişi ekibini taşıyan araç şarampole uçtu: Çok sayıda ölü var Maaş alamadığı için grev yapan işçiler gelen SMS ile bir şok daha yaşadı Maaş alamadığı için grev yapan işçiler gelen SMS ile bir şok daha yaşadı Öz kızını boğarak öldürdüp, cesedi odaya kilitledi: ''Ablanız eve gelmedi'' Öz kızını boğarak öldürdüp, cesedi odaya kilitledi: ''Ablanız eve gelmedi'' Dev anketin sonuçları açıklandı: 30 büyükşehirde partilerin oy oranları belli oldu Dev anketin sonuçları açıklandı: 30 büyükşehirde partilerin oy oranları belli oldu Türk vatandaşlarına kapıları kapatan AB'den sürpriz açıklama Türk vatandaşlarına kapıları kapatan AB'den sürpriz açıklama
Bu araçlar yakıtı kokluyor! Elektrikliyle benzinli arasında uçurum var! Bu araçlar yakıtı kokluyor! Elektrikliyle benzinli arasında uçurum var! Marmaray istasyonunda korkunç olay! Marmaray istasyonunda korkunç olay! Güzel oyuncu Burcu Özbek'i çileden çıkarttılar; isyan ettiği ifadeler olay oldu Güzel oyuncu Burcu Özbek'i çileden çıkarttılar; isyan ettiği ifadeler olay oldu Bir kadın cinayeti daha: Genç kadın çalıştığı iş yerinde katledildi! Bir kadın cinayeti daha: Genç kadın çalıştığı iş yerinde katledildi! AK Partili Mustafa Varank'a pazarda mikrofon uzatıldı! Fiyatlar sorulunca... AK Partili Mustafa Varank'a pazarda mikrofon uzatıldı! Fiyatlar sorulunca... Bahçeli'den dünya savaşı uyarısı: ''Düğümü çözülmüş, kurdelesi kesilmiştir'' Bahçeli'den dünya savaşı uyarısı: ''Düğümü çözülmüş, kurdelesi kesilmiştir'' Ne Bodrum, ne Çeşme... Gurbetçiler, Bulgar ve Yunan tatilciler buraya akın ediyor Ne Bodrum, ne Çeşme... Gurbetçiler, Bulgar ve Yunan tatilciler buraya akın ediyor Son seçim anketinden AK Parti'ye de CHP'ye de soğuk duş Son seçim anketinden AK Parti'ye de CHP'ye de soğuk duş Erdoğan'dan tutuklanan Fatih Altaylı için ilk açıklama Erdoğan'dan tutuklanan Fatih Altaylı için ilk açıklama Erdoğan gelen telefonla salonu terk etti Erdoğan gelen telefonla salonu terk etti