Erdem Başçı'nın işi zor !

Erdem Başçı'nın işi zor !
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkez Bankası’nın açıklamaları piyasaların başını döndürdü..

Merkez Bankası Başkanı’nı önce Cumhurbaşkanı Erdoğan faizi düşürmediği için eleştirdi. Kur yükselişe geçti. Başkan toplantı yapıp faizi düşüreceğini açıkladı. Dolar 2.4480 ile zirveye fırladı. Başçı dün tam faizi düşürmekten vazgeçtiğini ima edip doların gazını almıştı ki, Erdoğan’dan yeni bir açıklama geldi: “Enflasyonun iki katı faiz var. Böyle çarpıklık olur mu, bunların hepsi düzelecek.”

 

Hürriyet'ten Şebnem Turan'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Merkez bankası’nın açıklamaları piyasaların başını döndürdü. Erdoğan’ın geçtiğimiz cuma “Faizi indirmek için neyi bekliyorsun” eleştirisi üzerine Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı salı günü faizi 4 Şubat’ta olağanüstü toplantıyla düşürebileceklerini ima etmişti. Bu gelişme üzerine piyasalarda doların tırmanışı başladı ve dün 2.4480 TL’ye kadar fırladı. Dolar kurunun zirveye ulaşmasının ardından Merkez Bankası bu kez yazılı açıklama yaptı ve ‘piyasanın hareketleri indirime uygun değil’ dedi. Bu kez dolar 2.42’ye kadar geriledi. Çünkü bu açıklama “4 Şubat toplantısı askıda” diye yorumlandı. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yeni bir eleştiri daha geldi ve “Merkez Bankası’nın faiz oranlarına olan itirazımı her fırsatta dile getiriyorum... Faiz oranları enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı, böyle bir çarpıklık olabilir mi? İnşallah bunların hepsi düzelecek”  dedi. Dolar yine 2.43 lira seviyelerinin üzerine çıktı. Böylece sadece salı gününden cumaya dolar yüzde 4 değer kazanmış oldu.

SÖZLÜ MÜDAHALE GELDİ

Merkez Bankası salı günü yaptığı Enflasyon Raporu toplantısında enflasyonda 3 Şubat’ta 1 puandan fazla düşüş görülürse 24 Şubat’taki Para Politikası Kurulu’nu beklemeden faizleri indirebileceğini açıklamıştı. Bu açıklama Türk Lirası üzerindeki tansiyonu birden arttırdı. Üzerine çarşamba günü Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) ABD ekonomisine ilişkin iyimser sözleri doların tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanmasına neden oldu. Türk Lirası bu durumdan da etkilendi. Salı gününden sonra dolarda başlayan tırmanış dün 2.45 lira seviyelerine kadar yaklaşınca Merkez Bankası ‘sözlü’ müdahale etmek zorunda kaldı. Merkez Bankası’nın doların 2.4480 ile zirveyi gördüğü saat 16.15’ten sadece 10 dakika sonra yaptığı “Para Politikası duruşuna ilişkin basın duyurusu” başlıklı açıklamada şöyle denildi: “Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri Merkez Bankası’nın öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir. Merkez Bankası bütün politika araçlarını enflasyonda bu ay belirginleşecek düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kullanmaya devam edecektir.”

Bu açıklamanın ardından dolarda kısmı gevşeme yaşandı ve 2.42 lira seviyelerine geri döndü. Ama tam yarım saat sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırşehir’den açıklaması geldi:  “Merkez Bankası’nın faiz oranlarına olan itirazımı her fırsatta dile getiriyorum... Faiz oranları enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı, böyle bir çarpıklık olabilir mi? İnşallah bunların hepsi düzelecek. Bu mesele de inşallah makul bir çizgiye, milletin hayrına bir yere gelip oturacak.” Cumhurbaşkanı’nın açıklaması Merkez Bankası’nın kısmi rahatlamasını ortadan kaldırmaya yetti ve dolar yeniden 2.43 lira seviyelerinde işlem görmeye başladı. Tüm bunlar sadece üç günde doların yüzde 4 değer kazanmasına neden oldu. Saat 18’den sonra uluslararası piyasalarda düşük hacimli işlemlerde dolar kuru 2.4490 liraya kadar yükselişini sürdürdü.