İzmirde Sarı Teknoloji ile taksiciler ve yolcuları emniyette olacak

İzmirde Sarı Teknoloji ile taksiciler ve yolcuları emniyette olacak

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından geliştirilen "Sarı Teknoloji" projesiyle her taksi uydudan takip edilecek, içinde ses ve görüntü kaydı yapılacak.

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından geliştirilen "Sarı Teknoloji" projesiyle her taksi uydudan takip edilecek, içinde ses ve görüntü kaydı yapılacak. Kurulacak çağrı merkeziyle tek numaradan aranıp istenen yere en yakın taksi yönlendirilecek. Böylece hem gasp ve cinayetlere karşı önlem alınmış olacak hem de kayıp eşyadan güvenli yolculuğa kadar birçok problem çözülecek.

Türkiye'ye örnek olacak proje sayesinde İzmir'deki 2 bin 800 ticari taksi, dijital harita üzerinde sokak sokak izlenebilecek ve geriye dönük 6 aylık takipleri yapılabilecek. Bir yılı aşkın süredir çalışmaları devam eden projenin hayata geçmesinin ardından sistem, İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik ve İl Emniyet Müdürlüğü yetkililerine tanıtıldı. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Kurtoğlu'nun da katıldığı tanıtım toplantısında, sistemin işleyişi anlatıldı. Burada konuşan Esnaf Oda Yönetim Kurulu Başkanı Celil Anık, her taksinin uydudan takip edildiğini, acil durumlarda anında yer tespiti yapılacağını söyledi: "Şoförler, bir tehlike sezdikleri anda acil butonuna basacak. Bu sayede merkez alarm durumuna geçecek ve anında söz konusu taksinin bulunduğu yer tespit edilecek. Araçlardaki navigasyon sistemi sayesinde merkez ve taksiler sürekli olarak koordinasyon ve iletişim halinde olacak. Bu hem esnafımız hem İzmirliler hem de şehir trafiğinin düzeni için önemli bir adım. Ayrıca yüzde 100 yerli bir sistem olması da gurur verici. Türkiye'de ilk olan bu sistemle yine örnek olduk. Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nin kararıyla mayıs ayına kadar tüm taksilerimizde bu sistem aktif hale gelecek; şu anda 300 araçta kullanılıyor."

Sistem sayesinde hem taksicinin hem de yolcunun güvenliğinin sağlanacağına dikkat çeken Anık, özellikle eşyasını unutanların, bindiği yeri ve saati bildirmesi halinde hangi takside unuttuğunun tespit edilebileceğini söyledi. Celil Anık, projenin ortak çağrı merkezini de içerdiğini, duraklar arasında iletişim sağlanacağını, taksilerin yönlendirilerek müşteri almasının sağlanacağını kaydetti. CİHAN