Kayak Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu

Kayak Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu

Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu'nun kararıyla yapılan ve 251 delegenin katıldığı Olağanüstü Genel Kurul'da, seçim kararı alındı

Kayak Federasyonu Olağanüstü Genel Kurulu'ndan, seçim kararı çıktı.

Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu'nca, yeterli sayıda delegenin imza toplaması sonucunda alınan karar gereği yapılan seçimsiz olağanüstü genel kurula, 270 delegeden 251'i katıldı.

Ankara'daki Green Park Otel'deki genel kurulda Divan Başkanlığı seçimi sırasında gerginlik yaşandı. Oturumu açan Kayak Federasyonu Hukuk Kurulu Başkanı Ramazan Arıtürk, adaylardan Cengiz Köksal'ın Yargıtay üyesi olduğu için hukuken bu görevi yapamayacağını belirterek, Musa Soykarcı'nın Divan Başkanlığına seçildiğini açıkladı. 

Musa Soykarcı ve üyelerin divan masasına oturması üzerine tartışma çıktı. Muhalif delegeler divan masasının önüne gelerek, üyelerden yerlerine geçmelerini istediler. 

 

- Başkan araya girdi

 

Olayların büyümesi üzerine araya giren Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, divan üyelerini yerine oturttu ve muhalif delegelerden Divan Başkanlığı için yeni bir liste hazırlamalarını talep etti. 

Tansiyonun düşmesinin ardından Musa Soykarcı ile muhaliflerin aday gösterdiği Talat Göğebakan arasında Divan Başkanlığı seçimi yapıldı. Musa Soykarcı'nın 106 oy aldığı Divan Başkanlığı seçimini, 138 oyla Talat Göğebakan kazandı.

20 delenin imzasıyla, "30 Ocak 2016 tarihinde seçimli olağanüstü genel kurul yapılması" yönündeki maddenin gündeme eklenmesi için divana önerge verildi. 

Söz hakkı isteyen federasyon başkanı Yarar, önergenin hukuk dışı olduğunu belirterek, "Kesinlikle gündeme ek madde yapılamaz. Bakanlıkla yapılan görüşmeler neticesinde bunun mümkün olamayacağı, hatta böyle bir şey olursa bakanlığın direkt taraf olacağı bana iletilmiştir. Önergeyi yok hükmünde sayıyoruz. Biz bu oylamaya el kaldırmayacağız. Bu oylamayı hukuksuz kabul ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yarar'ın konuşmasının ardından önergenin gündem maddesine eklenip eklenmeyeceği delegelerin oyuna sunuldu. 159 delegenin oyuyla önerge, gündem maddesine eklendi.

 

- "Kitabımda kaçmak yok"

 

Başkan Yarar, gündem maddeleri görüşülürken yaptığı konuşmada, kendisini bugün 106 delegenin desteklediğini söyledi.

Mücadelesini sürdüreceğini vurgulayan Yarar, "113 kişinin oyuyla seçilmiştim, 106 kişiyi yolda bırakmam. Burada duracağım ve bu camia için mücadele etmeye devam edeceğim. Bu 'hakkı üstün kılma' mücadelesi" dedi.

Yarar, eski yönetimi eleştirerek, "Soçi Olimpiyatları'na gidemeyen ceza almış başkanı tanıdım. 4,5 milyon borcu olan, aylarca maaşları geç ödeyen bir federasyon devraldım. Kayak Federasyonu her ödemesini yerinde yapıyorsa, önemli bütçelerle büyük işlere imza atıyorsa, benim ve bugünkü yönetimin katkısı vardır. Benim kitabımda kolay kaçmak yok. Bu mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim" diye konuştu.

 

- Ayık: "Bağımsız bir denetim kurulsun"

 

Eski Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık ise genel kurul toplantısının kendisi üzerinden yapılması nedeniyle üzüldüğünü belirtti.

Ayık, 4,5 yıl teftiş geçirdiğine işaret ederek, "Ben sadece 2 ay ceza aldım. Ceza aldığım için organizasyonlara gitmediğim yalandır" diyerek hakkındaki iddialara cevap verdi. 

159 delegenin seçim istediğinin altını çizen Ayık, bağımsız bir denetim kurulu tarafından kendisiyle Yarar dönemlerinin incelenmesini talep etti.

Konuşmaların ardından olağanüstü seçimi içeren madde delegeler tarafından oylandı.

Genel kurula katılan 251 delegeden 131'inin oyuyla, 30 Ocak 2016 tarihinde seçimli olağanüstü genel kurulun yapılması kararlaştırıldı.

 

- Arıtürk: "Yasal süreç başlatılacaktır"

 

Kayak Federasyonu Hukuk Kurulu Başkanı Ramazan Arıtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alınan kararın hukuksuz olduğunu savundu.

Federasyonun ana statüsüne göre, olağanüstü genel kurulun sadece ilan edilen gündem maddesiyle toplanabileceğini aktaran Arıtürk, "Aykırı bir şekilde gündeme madde eklendi ve seçim gündemi oluşturuldu. Böyle bir gündemin kabulü hukuken söz konusu değildir, yok hükmünde bir karardır. Ana statüye aykırı olması nedeniyle herhalde gerekli yasal süreçler başlatılacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

Arıtürk, Divan Başkanlığı seçimi sırasında yaşanan gerginlikle ilgili ise şunları kaydetti:

"Maalesef tatsız bir olay yaşandı. Burada Yargıtay Kanunu ve 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun ilgili maddeleri çerçevesinde hakimlerin, yüksek yargı organlarının meslekleri dışında hiçbir derneğe üye olmaları söz konusu olamaz. Ayrıca bilimsel kongre dahil olmak üzere Yargıtay'ın dışında gidecekleri her türlü organizasyonda, davette, genel kurulda mutlaka Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun izninin alınması gerekmektedir. Maalesef hukuka aykırı bir şekilde yargıtay üyemiz buraya gelmiştir. Yargıtay Başkanlar Kurulu'ndan izni olmamasına ve Hakimler ve Savcılar Kanunu'na açıkça aykırı olmasına rağmen, hem delege hem de divana aday olmuştur. Bununla ilgili Yargıtay Başkanlık Kurulu, Hakimler ve Savcılar Kurulu ile Adalet Bakanlığı'nın yasal işlem başlatacağını düşünüyorum."

Cengiz Köksal ise Kayak Federasyonu'nun dernek statüsüne dahil olduğunu vurgulayarak, "Divan başkanlığı, burada başlayıp biten bir görevdir. Aynı zamanda Fenerbahçe Kulübü delegesiyim, oy da kullanıyorum. Yargıtay kanununda benim görevimi engelleyen bir durum yok" ifadelerini kullandı.