Manisa TKDK geçen yıl 28,5 milyon lira hibe ödemesi yaptı

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa Koordinatörlüğü, 2014 yılında toplam yatırım tutarı yaklaşık 94,8 milyon lira olan 230 projeye, 28,5 milyon lira hibe ödemesi yaptı. Koordinatörü Atila Başay, projelerde yer alan...
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Manisa Koordinatörlüğü, 2014 yılında toplam yatırım tutarı yaklaşık 94,8 milyon lira olan 230 projeye, 28,5 milyon lira hibe ödemesi yaptı. Koordinatörü Atila Başay, projelerde yer alan bütün yatırımların tamamlanması ile toplam 57,5 milyon TL hibe verileceğini, 13. çağrı ilanıyla ilgili hazırlıkların sürdüğünü ve başvuru kabulüne başladıklarını söyledi.
Koordinatör Başay, kanatlı eti üretimi ve et, süt üreten işletmelerle ilgili bütçenin tamamlanması dolayısıyla 13. çağrıda bu sektörlerden proje alamadıklarını belirtti. Özellikle yerel ürünler kapsamında zeytin ürünleri ve zeytinyağı, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında soğuk hava deposu ve paketleme tesisleriyle ilgili yatırımlara dayalı projelerden başvuru beklediklerini kaydetti. Ayrıca et ve süt işleme tesislerine yapılacak yatırımların da 13. çağrı kapsamında değerlendirileceğini ifade eden Başay, ürünlerin Avrupa Birliği (AB) standartlarında işlenmesi ve Manisa’nın rekabet gücünün arttırılması için bu yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
13. çağrı ilanında kırsal turizmden de proje beklediklerini belirten Atila Başay, Manisa’nın kırsal turizm alanındaki potansiyelini somut olarak ortaya koyabilmek amacıyla bir proje başlattıklarını, sonuçlanmasıyla bu alandaki yatırımların da önemli ivme kazanacağını söyledi. TKDK İl Koordinatörü Başay, “İlimizin kırsal alandaki kalkınmasına farklı bir soluk getiren kurumumuz, üzerindeki sorumluluğun bilincinde olan genç uzman kadrosuyla büyük bir gayretle çalışıyor. Amacımız, önemli bir potansiyele sahip olan Manisa’yı daha ileriye taşımak ve üretilen ürünlerin sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da rekabet gücünü arttırmak. Bir yandan destek verdiğimiz sektörlerdeki mevcut tesisleri modernize ederken diğer yandan yeni kurulan işletmelerin de AB standartlarında olmasını temin etmek. Proje almaya başladığımız 2013 yılından itibaren önemli mesafe kaydettik. Şimdiye kadar kabul ettiğimiz ve sözleşme imzaladığımız projelerin toplam yatırım tutarı 112 milyon TL oldu.” dedi.
IPARD programının ikinci uygulama dönemi için 9 Aralık 2015’te ön onay alındığını aktaran Başay, “Bu yıl sonuna doğru ülkemiz geneli için ayrılan yaklaşık 1 milyar euro kaynağı kullanabileceğiz. Destek oranlarında da artış söz konusu. Bu bağlamda et ve süt üreten işletmelere yatırımda hibe oranlarının yüzde 50-65’ten 70’e, et ve süt işleme ile pazarlama ve soğuk hava deposu gibi yatırımlarda ise yüzde 50’den 60’a çıkarılması planlanıyor. Bu kaynaktan da birinci uygulama döneminde olduğu gibi Manisa’nın mümkün olan en yüksek düzeyde faydalanması için çalışıyoruz. IPARD’ın ikinci uygulama döneminde, önceden olduğu gibi kanatlı eti üreten işletmelerle et ve süt üreten işletmeler, yani hayvancılık destekleri olacak. Bunlara ilave olarak yumurtacılık sektöründe de mevcut tesislerin modernizasyonunun programa dahil edilmesini bekliyoruz. Yatırım yapmak, yeni işletme kurmak veya mevcut işletmesini AB standartlarında işletmelere dönüştürmek isteyen potansiyel faydalanıcılara kapımız daima açıktır.” şeklinde konuştu. CİHAN
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol