Organ Ve Doku Nakli Gümüşhane’de Masaya Yatırıldı

Organ Ve Doku Nakli Gümüşhane’de Masaya Yatırıldı

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü, düzenlediği ‘Organ ve Doku Nakli’ paneli ile hem dini hem de tıbbi olarak organ nakli konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

- Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü, düzenlediği ‘Organ ve Doku Nakli’ paneli ile hem dini hem de tıbbi olarak organ nakli konusunda vatandaşları bilgilendirdi.

Gümüşhane Kültür Merkezinde düzenlenen panelde Vali Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen organlarını bağışladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan panelde katılımcılara Gümüşhane’de organ nakli geçiren hastaların röportajlarından oluşan sinevizyon gösterisi izletildi. Daha sonra konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, panelin organ ve doku nakli bağış oranlarının, nakil merkezleri kalitesi ve nakil gerçekleşmedeki cerrahların başarılarına yakışan ideal seviyeye taşımak adına düzenlediklerini söyledi.

Programın panel bölümü ise Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç.Dr. Bülent Aydınlı moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Organ ve Doku Nakli Erzurum Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu ve Gümüşhane İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş katıldı.

İlk olarak kürsüye gelen Organ ve Doku Nakli Erzurum Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu, organ naklinin tanımı, tarihçesi, kimden yapılabileceği sorularına cevap verdi ve yurtdışı ile Türkiye’de bağış oranlarının kıyaslamasını yaptı. Organ naklinin sıradan bir süreç olmadığını vurgulayan Kıcıroğlu, ülke genelinde bugün 20 bin 909 kişinin nakil beklediği bilgisini verdi. Konuşmasında Türkiye’de 50 bin diyaliz hastası olduğunu ve bir diyaliz hastasının 5 yıllık maliyetinin 287 bin dolar olduğunu hatırlatan Kıcıroğlu, buna karşın naklin ise 102 bin dolar olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç.Dr. Bülent Aydınlı ise nakil merkezinde yapılan çalışma ve operasyonlardan örnekler verdiği konuşmasında organ nakli ve beyin ölümü konusunda katılımcılara geniş bilgi sundu.

Gümüşhane İl Müftüsü Dr. Süleyman Aktaş da organ bağışının dini boyutu konusunda açıklamalarda bulundu. Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından eski tarihlerden beri verilen organ ve doku nakli caizdir fetvalarını hatırlatan Aktaş, organ nakli konusunun dünyayı en çok yoran konu olduğunu söyledi. Aktaş, İslam dininin yüzyıllar önce bu konuya el attığını belirterek, ayet ve hadislerden örneklerle organ ve doku naklinin caiz olduğunu katılımcılara aktardı. Organ ve doku nakli için çok sayıda din aliminin fetvası olduğunu hatırlatan Aktaş, bunun için kişinin ölmeden önce razı olması ve aksine beyan vermemiş olması gerekli olduğunu söyledi.

Vali Mayda, toplantının soru-cevap bölümünde yaptığı değerlendirmede ‘hem yaşayacağız, hem yaşatacağız’ diyerek konunun önemine dikkat çekti. Herkesin potansiyel bir doku ve organ bekleyicisi konumunda olduğunu dile getiren Vali Mayda, panelin hem dini hem ilmi yönüyle doyurucu ve açıklayıcı olduğunu belirterek, organ bağışı gibi örnek davranışların Türk toplumunca benimsenmesi ve uygulanmasını tavsiye etti.

Panelin son bölümünde Vali Mayda, Belediye Başkanı Canlı ve AK Parti İl Başkanı Çimen tarafından panelistlere plaket verildi.

Panelin ardından salonda kurulan organ bağışı standına geçen Vali Dr. Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı ve AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen organlarını bağışladı.