Üniversite Sonuçlarında Taban Puanlar Düşebilir

Üniversite Sonuçlarında Taban Puanlar Düşebilir

YGS sonuçlarının açıklanmasının arından gözler puan ve başarı sıralarına çevrildi. Bu sene YGS’ye giren adayların, geçen seneye kıyasla daha az netle daha önde yer aldıklarını belirten Nişantaşı Ünive...

YGS sonuçlarının açıklanmasının arından gözler puan ve başarı sıralarına çevrildi. Bu sene YGS’ye giren adayların, geçen seneye kıyasla daha az netle daha önde yer aldıklarını belirten Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, LYS’nin beklenenden kolay olmaması durumunda taban puanlarda önemli düşüşlerin yaşanacağını söyledi.

Üniversiteye giriş maratonunun ilk durağı olan ve 15 Mart’ta 2 milyon 46 bin 716 adayın katılımıyla gerçekleşen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), sonuçları sınav tarihinden 4 gün sonra açıklandı. Nişantaşı Üniversitesi İcra Kurulu Üyesi ve Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç, çıkan istatistiklerin YGS sonrasında adaylardan alınan geri dönüşler çerçevesindeki beklentileri doğruladığını söyledi. Türkçe, Matematik ve Sosyal testlerinde geçen seneye kıyasla net ortalamalarının düştüğünü ve standart sapmanın da daraldığını belirten Burak Kılanç, bu sene YGS’ye giren adayların, geçen seneye kıyasla daha az netle daha önde yer aldıklarını ve LYS’nin beklenenden kolay olmaması durumunda taban puanlarda önemli düşüşlerin yaşanacağını söyledi.

“GEÇEN SENEKİ NETLER BU SENE DAHA GERİDE”

Bu yıl hazırlanan soruların, geçtiğimiz yıl ki sorulara kıyasla daha düşündürücü olduğunu belirten Burak Kılanç, bu sorularla karşılaşan adayların bocaladığını ve bu nedenle ortalamaların aşağıya doğru indiğini ifade etti. Tüm adaylar değerlendirildiğinde geçen seneye kıyasla her testte ortalamayı yapan bir öğrencinin, 4 net daha az yaptığını söyleyen Kılanç, “Adaylar geçen seneki netlerini bu sene yapsalardı, daha geride olacaklardı. Bu seneki aynı sayıdaki netlerle ise daha ilerde yer alıyorlar. Örneğin ortalamanın 10 olması durumunda 12 net yapan bir aday, ortalamadan iki birim ileridedir. Ancak ortalama 8 olduğunda, 12 net yapan aday ortalamadan dört birim ilerde yani daha önde yer alır. Bu nedenle bu sene puanlar hiç iyi bir gösterge değil. Esas olan başarı sırası. Geçen sene YGS-1 puan türünde 405 puan civarında alan biri, yaklaşık 28 bininci sırada yer alırken, bu sene 405 puan yapanlar, 17 bininci sırada oldular. YGS-5’te geçen sene 395 puanla 30 bininci sırada yer alanlar, bu sene 395 puanla 15 bininci sırada yer aldı. Yani bu sene, geçen seneye kıyasla daha az netle, daha önde yer almak mümkün. Ancak daha az net, daha az puan anlamına geldiği için şu anda sıralamaları kıyaslayabilecek durumda olmayan öğrenciler, kötü bir sonuç aldıklarını zannediyorlar ve yersiz yere üzülüyorlar. Şu anda adayların endişeye kapılmadan ÖSYM tarafından açıklanacak yığınsal ve kümülatif başarı sıraları bilgisinin yayınlanmasını beklemeliler. Esas olan başarı sırası olduğu için LYS’nin de YGS gibi olması durumunda yani LYS beklenenden kolay olmazsa, taban puanlarında önemli düşüşler sözkonusu olabilir” dedi.

Adaylara, şu anda elde ettikleri puanın ne anlama geldiğiyle ilgili biraz sabırlı olmaları tavsiyesinde bulunan Burak Kılanç, “ÖSYM’nin açıklayacağı istatistiki verilerden sonra rehber öğretmenler, adayların puanlarının iyi olup olmadığını değerlendireceklerdir. Biz de Üniversite Tercih Merkezi’nde bunun ilgili bilimsel analizler yapacağız. Hedef LYS sonrasında iyi puanlar elde etmektir. Bu nedenle öğrenciler hiçbir şekilde ümitsizliğe kapılmadan ve gerçeklerden uzaklaşamadan bu maratona devam etsinler. Konsantre şekilde ders çalışsınlar” diye konuştu.

KIZ ÖĞRENCİLER DAHA BAŞARILI

Her sene olduğu gibi bu sene de kız öğrencilerin, erkek öğrencilere göre daha başarılı olduğunu belirten Burak Kılanç, “Geçen sene sınava giren adayların yüzde 90’ı, 140 puanını aşmışken bu sene de yaklaşık yüzde 90’ı, 140 puan barajını aştı. Ancak 180 barajını aşan adaylarda yüzde 4’lük bir düşüş oldu. Geçen sene adayların yüzde 73’ü, bu sene ise yüzde 69’u, 180 barajını aştı. Bu da LYS’ye başvuru yapacak ve fakülteleri tercih edebilecek aday sayısının düşmesi anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

text-ad
Van'da uzun namlulu saldırı: Sosyal medya fenomeni kızlarının yanında öldürüldü! Van'da uzun namlulu saldırı: Sosyal medya fenomeni kızlarının yanında öldürüldü! Milyonlarca emeklinin zamlı maaşlarının hesaplara yatacağı tarihler belli oldu Milyonlarca emeklinin zamlı maaşlarının hesaplara yatacağı tarihler belli oldu Türkiye'nin birinci partisi AK Parti mi, CHP mi anketi açıklandı! Türkiye'nin birinci partisi AK Parti mi, CHP mi anketi açıklandı! Erdoğan'ın danışmanı Bülent Arınç'ı hedef aldı: ''Sesini kesse iyi olur'' Erdoğan'ın danışmanı Bülent Arınç'ı hedef aldı: ''Sesini kesse iyi olur'' İslam Memiş altın fiyatlarında yeni zirve için tarih verdi İslam Memiş altın fiyatlarında yeni zirve için tarih verdi İstanbul'da yoldan geçenlerin üzerine ağaç devrildi! İstanbul'da yoldan geçenlerin üzerine ağaç devrildi! Soğuk su içmek hasta eder mi? Uzmanı noktayı koydu Soğuk su içmek hasta eder mi? Uzmanı noktayı koydu Türkiye'nin maviyle yeşilinin buluştuğu cennet sahilindeki çöp dağları mide bulandırıd Türkiye'nin maviyle yeşilinin buluştuğu cennet sahilindeki çöp dağları mide bulandırıd Cezaevindeki Fatih Altaylı'dan MHP lideri Bahçeli için olay olacak ifadeler Cezaevindeki Fatih Altaylı'dan MHP lideri Bahçeli için olay olacak ifadeler YÖK, 41 yükseköğretim kurumunu kara listeye aldı YÖK, 41 yükseköğretim kurumunu kara listeye aldı
Eli kanlı teröristler bebek katili Öcalan'a özgürlük isteyip Türkiye'yi açık açık tehdit etti Eli kanlı teröristler bebek katili Öcalan'a özgürlük isteyip Türkiye'yi açık açık tehdit etti Bakan Tekin'den Muharrem İnce'ye çok ağır yanıt: ''Geri zekalıya anlatır gibi anlatıyoruz'' Bakan Tekin'den Muharrem İnce'ye çok ağır yanıt: ''Geri zekalıya anlatır gibi anlatıyoruz'' Yılların sarrafı açıkladı: Altında doğru yatırım hangisi: Gram mı, çeyrek mi, tam mı yoksa... Yılların sarrafı açıkladı: Altında doğru yatırım hangisi: Gram mı, çeyrek mi, tam mı yoksa... Çanakkale'de orman yangını büyüdü: Alevler yerleşim yerine sıçradı Çanakkale'de orman yangını büyüdü: Alevler yerleşim yerine sıçradı TBMM'de  CHP ve DEM Parti'siz 15 Temmuz anması... TBMM'de CHP ve DEM Parti'siz 15 Temmuz anması... Denize girdikleri için CİMER'e şikayet edilen kazlara hapis cezası verildi! Denize girdikleri için CİMER'e şikayet edilen kazlara hapis cezası verildi! Burası ne Bodrum, ne Çeşme! 40 derece sıcaklığa rağmen turist yağdı Burası ne Bodrum, ne Çeşme! 40 derece sıcaklığa rağmen turist yağdı Şemsiyeleri hazırlayın: Çok sayıda ilimiz için sağanak yağış bekleniyor... Şemsiyeleri hazırlayın: Çok sayıda ilimiz için sağanak yağış bekleniyor... Fenerbahçe'nin transfer listesindeki isim ortaya çıktı Fenerbahçe'nin transfer listesindeki isim ortaya çıktı Zafer Partisi lideri Özdağ'dan MHP'lilere tarihi çağrı Zafer Partisi lideri Özdağ'dan MHP'lilere tarihi çağrı