Yeni yıl ve Noel Farkı

Güncelleme:

Öyle böyle bir yılı daha geride bıraktık, acısıyla, tatlısıyla....

Bir yaş daha yaşlandık, olgunlaştık, ve yaşamımızdan bir yıl daha gitti.

Küçükler yaşamın sorumluluklarına doğru bir adım daha attılar.

Kimi yaşamdan ders çıkardı, kimi de aynen yerinde saydı.

Sanki başka bir seçeneğimiz varmış gibi yine yeni yılı kutladık.

Ben bir yeni yılı Finlandiya' da Noel Baba' nın köyünde kutlayana kadar, kendimi yeni yılı kutlamış saymayacağım.

Çünkü böyle çok değişik turlar düzenliyorlar. Noel Baba' nın postanesine gidiyorsunuz, sonra Noel Baba' lı , ren geyiklerinin çektiği kızaklarla o köyü dolaşıyor, kar motorsikletleriyle Kuzey Buz Denizi' ne giderek, buz kırma gemileriyle 2 günlüğüne buzların arasında gemide kalarak, gökyüzündeki parlak yıldızları izliyorsunuz.

Bence müthiş bir program....

Ama cesaretim olmadığı için gidemiyorum. İnşallah bir daha ki yıl gider ve buradan sizlerle paylaşırım. Bakalım kısmet artık.

Ben bu yılbaşına da yine sevdiğim insanlarla girdiğim için Noel Baba' nın köyüne gitmiş kadar oldum. Hiç mecburi ve her sene tekrarlanan bir ritüeli gerçekleştirmiş gibi yapmadık, çok sade ve naif bir kutlamayla yeni yılı karşıladık.

Hala daha yeni yılla ilgili insanların Noel olduğu için biz kutlamayız eleştirilerini çok gereksiz buluyorum. Kusura bakmasınlar, yani Cadılar Bayramı' nı kutlamıyoruz ki. Onu da kutlayanlar var ayrı ama bu tüm dünyada kutlanan yeni yıl olayı. İsa' nın doğum günü sayılan 24 Aralık ile hiç bir ilgisi yok. Dolayısıyla bizim dini inançlarımıza da ters düşmüyor. Artık bu konuları biraz daha insan başlığı altında değerlendirmek lazım. Madem her yıl ileriye gidiyoruz. O zaman körü körüne yalnış bilgilerle, tüm dünyanın kutladığı güzel bir etkinlikten geri kalmaya gerek yok.

Noel kutlaması yapmak isterseniz, 24 Aralık gecesi, eşi, dostu bir araya toparlayıp, bir kestaneli hindi dolması yapar, 4 kutsal dinden birinin peygamberinin doğum günü olan Noel' i kutlamış olursunuz. Böyle masum bir şey yapmaktan dolayı, günaha gireceğinizi sanmam. Ama müslümanlık dininde, böyle bir kutlama yapmaya gerek yok tabii. Bizim peygamberimizin doğum günü varken, ne gerek var diye düşünürüz.

Özetle yeni yıl kutlamasının Noel ile hiç ilgisi yok. Eğlenme fırsatlarını gereksiz korkularla kaçırmayın, insanın gönlü temiz olsun yeter öyle hemen kutlamayla, sevinmeyle, ağaç süslemeyle falan kirlenmez....