AB liderlerinden çok kritik Türkiye kararları

AB liderlerinden çok kritik Türkiye kararları
Güncelleme:

Sığınmacı krizi gündemi ile toplanan AB Liderler Zirvesi'nde, Türkiye ile prensipte anlaşmaya varıldı.

Almanya Başbakanı Merkel Türkiye'nin AB müzakerelerinden yeni fasılların açılmasına karar verildiğini açıkladı. AB Komisyonu Başkanı Juncker ise, Türkiye ile vize serbestisini hızlandırma konusunda anlaştıklarını belirterek, 2016 baharında ilerlemeyi ele alacaklarını söyledi.

 

AB liderleri, Brüksel'de sığınmacı krizini görüştü. Türkiye saati ile  17.30'da başlayan zirve yaklaşık 7 saat sürdü. Zirve sonrası AB Konsey Başkanı  Donald Tusk, sığınmacı krizi konusunda nihai anlaşmaya varılmasına dair  ''ihtiyatlı bir iyimserliğe'' sahip olduğunu kaydetti. 
 
TÜRKİYE'DEN AB'YE OLAN SIĞINMACI AKIŞINI YAVAŞLATMAK AMACINI TAŞIYOR

Birliğin dış sınırlarını koruyacak bazı önemli karalar aldıklarını  açıklayan Tusk, ''Mevcut sığınmacı krizi konusunda Türkiye-AB ortak eylem planı  anlaşmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Türk liderle geçtiğimiz haftalarda  Brüksel, Ankarave New York'ta yaptığımız yoğunlaştırılmış görüşmeler,  Türkiye'den AB'ye olan sığınmacı akışını yavaşlatmak amacını taşıyor. Eylem planı  bu yönde önemli bir adım'' dedi. 
 
Türkiye ile yapılacak bir anlaşmanın ancak sığınmacı akışını  yavaşlatması durumunda bir anlam ifade edeceğini anlatan Konsey Başkanı Tusk,  aldıkları diğer kararlardan birinin de AB Sınır Ajansı'na (Frontex) daha fazla  görev verilmesi olduğunu kaydetti. Sınırların korunmasına dair anlaşmanın elde  edilen büyük bir başarı olduğunu dile getiren Tusk, gelecek yıl yaşanacak  sığınmacı akışına yönelik hazırlıkları, sığınmacıların ilk vardığı AB ülkesinde  kayıt edilmesini öngören Dublin Sözleşmesi'nin geleceği ve kayıt merkezlerinin de  masaya geldiğini bildirdi. 
 
"SİZ BİZE YARDIM EDİN, BİZ DE SİZE''

Türkiye ile nihai anlaşmaya varılmasına dair bir soru üzerine ise  Tusk, ''Teklifimizi hazırladık. Türkiye'den sorumlu ve yeterli bir yanıt  bekliyoruz. 'Fazlaya fazlaya' prensibi söz konusu. Bir başka deyişle 'Siz bize  yardım edin, biz de size'. Bu kadar basit'' diye konuştu. 

"VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ HIZLANACAK"

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan ile Brüksel ziyaretinde görüştüklerini hatırlatarak, ''Bu sabah saatlerinde Türkiye ile AB Komisyonu arasında bir anlaşma sağlandı. Bu akşam da  zirvede prensipte anlaştık. Bu anlaşmanın iki hedefi var: Sığınmacıların  Türkiye'de kalması ve Avrupa'ya gelmelerinin engellemesi. Bu da sağlandı''  değerlendirmesinde bulundu. 

Juncker, mali yardıma dair görüşmelerin ise gelecek günlerde devam  edeceğini kaydetti. AB Komisyonu Başkanı, Türkiye'yle vizelerin kaldırılmasına  dair bir soru üzerine de ''Bu konuda çok net olmak isterim. Türk ortaklarımızla  vize serbestisini hızlandırma konusunda anlaştık. Ancak bu, temel kriterlerden  uzaklaşacağımız anlamına gelmiyor. Türkiye için başka bir kriter olmayacak. 2016  baharında ilerlemeyi ele alacağız'' diye konuştu. Juncker, vizelerin  kaldırılmasıyla sığınmacı krizi arasında böylece net bir bağ kurduklarını da  ifade etti. 
 
"YENİ SAFILLAR AÇILACAK"
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel de AB ülkelerinin sığınmacılar için  harcanmak üzere Türkiye'ye 3 milyar avro yardım yapılmasını ele aldıklarını  belirterek, ''Liderler, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini canlandırma ve yeni  fasılların açılması üzerinde anlaştı'' dedi. Sığınmacılar konusunda daha  yapılacak çok şey olduğunu kaydeden Merkel, ''(Hiçbir şey başarmadık) diyemeyiz''  yorumunu yaptı.

"TÜRKİYE'NİN YARDIMI ŞART"
 
Zirvede alınan kararlar kapsamında sığınmacıları geri gönderebilme ve  sınırları korumada daha aktif role sahip olacak Frontex'ten, yapılan açıklamada,  son 9 ayda AB ülkelerine 710 bin sığınmacının giriş yaptığı belirtilmişti. Üye  ülkeler, 160 bin sığınmacının çeşitli AB ülkelerine dağıtılması konusunda uzlaşa  da sadece 19'u yerleştirilmişti. AB ülkeleri, soruna kalıcı çözüm için  Türkiye'nin yardımını hayati görüyor.