AB'den Rusya'ya 10'uncu yaptırım paketi

AB'den Rusya'ya 10'uncu yaptırım paketi
Güncelleme:

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya yönelik 11 milyar Euro'luk 10'uncu yaptırım paketini duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Fransa’nın Strazburg kentinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin konuştu. AB'nin savaş sebebiyle Rusya’ya yönelik dokuz yaptırım paketini hayata geçirdiğini hatırlatan von der Leyen, Rusya'ya yönelik yeni ticari yasaklar ve teknoloji ihracatı kısıtlamalarını içeren 11 milyar euro’luk onuncu yaptırım paketini duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, savaşın başladığı 24 Şubat 2022’den bu yana geçen süreci değerlendiren AB Komisyonu Başkanı, AB’nin aldığı çeşitli tedbir ve yaptırımlarla Rusya'nın savaşma kabiliyetini zayıflattıklarını söyledi. Von der Leyen, "Rus ekonomisi yürürlükte olan 9 yaptırım paketi ile geriliyor” dedi.

'İRANLI KURULUŞLARA YAPTIRIM UYGULAMAYI DA TEKLİF ETTİK'

Onuncu yaptırım paketi hakkında bilgi veren AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, paketin farklı unsurlarla birlikte insansız hava aracı (İHA), füze ve helikopter gibi Rus silah sistemlerinde kullanılan elektronik bileşenlere ihracat kısıtlaması içerdiğini belirtti. Von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş alanlarında kullandığı İran yapımı yüzlerce İHA tespit edildiğini söyleyerek "Bu İran yapımı drone'lar Ukraynalı sivilleri öldürüyor ve bu zalimce" yorumunu yaptı.

İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı olanlar dahil olmak üzere İranlı kuruluşlara da yaptırım uygulamayı teklif ettiklerini ifade eden Ursula von der Leyen, İHA tedariki ve Rusya'da üretim tesisleri inşa etmek için teknik bilgi transferi konusunda İran'la yüzleşmeleri gerektiğini ve buna karşı yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetti. AB Komisyonu tarafından teklif edilen yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi için üye 27 ülkenin buna onayı gerekiyor. AB Komisyonu, paketin savaşın yıldönümü olan 24 Şubat tarihine kadar yürürlüğe girmesini hedefliyor.