İsrail bu sefer de gazetecilerin telefonlarını hackledi

İsrail bu sefer de gazetecilerin telefonlarını hackledi
Güncelleme:

İsrailli yazılım şirketi tarafından geliştirilmiş casusluk programı olan Pegasus’un bazı gazetecilerin telefonlarını hacklediği açıklandı.

El Salvador’da devlet yolsuzluğunu araştıran pek çok gazetecinin ve aktivistin cep telefonlarının İsrail tabanlı casusluk yazılımı tarafından hacklendiği duyuruldu.

Başkan Nayib Bukele yönetimindeki medya ve hak örgütleri için El Salvador'da giderek daha sıkı bir ortamın ortaya çıktığı iddia edilen saldırılarda geçen yıl Toronto Üniversitesi Munk Küresel İlişkiler Okulu'nda casus yazılımlar üzerinde çalışan “The Citizen Lab” tarafından keşfedildiği açıklandı. 

Araştırmada Citizen Lab ile iş birliği yapan insan hakları grubu ve Uluslararası Af Örgütü , daha sonra Citizen Lab'in bulgularının bir örneğini kendi teknolojileri sayesinde kontrol ederek doğruladıklarını bildirdi.

Yapılan açıklamada casusluk yazılımından dolayı hak ihlallerinin olduğunun altı çizildi.

Meydana gelen casusluk olayında İsrail tarafından tasarlanan casus yazılımın dağıtımından kimin sorumlu olduğunun belirlenemediğini açıklandı.

Pegasus olarak bilinen casusluk yazılımının, gazetecileri gözetlemek için kullanan dünya çapındaki devlet aktörleri tarafından satın alındığı edinilen bilgiler arasında.

Citizen Lab'de araştırmacı olarak görev alan Scott-Railton, El Salvador’daki saldırıda, “Bu olay sadece Orta Amerika ülkesinde çalışan editörlere, muhabirlere ve aktivistlere yoğun bir şekilde odaklanmanın, faaliyetlerine özel bir ilgi duyan yerel bir müşteriye işaret ediyor.” diye konuştu.

Devlet başkanı Bukele’nin danışmanlarının yaptığı açıklamada, El Salvador hükümetinin Pegasus'u geliştiren şirket olan NSO Group Teknolojsinin müşterisi olmadığını ifade ederken yönetimin iddia edilen bilgisayar korsanlığını araştırdığını ve bazı üst düzey yönetim yetkililerinin telefonlarına sızmış olabileceğine dair bilgilere sahip olduklarını sözlerine ekledi.

Açıklamada, "Hükümet yetkilileri olarak bizlerin de saldırıların kurbanı olduğumuza dair işaretler var" denildi.

PEGASUS CASUSLUK YAZILIMI

Yazılım sayesinde kullanıcıların bilgisi olmadan virüs sayesinde telefonlardan şifreli mesajları, fotoğrafları, kişileri, belgeleri ve diğer hassas bilgilerin çalınmasına izin verir. Ayrıca bu yazılım sayesinde, kişilerin kameraları ve mikrofonları etkinleştirilerek telefonları gizli dinleme cihazlarına da dönüştürebilir.

Bir anda gelip sarılınca... Hadise sahnede en büyük korkusunu yaşadı Bir anda gelip sarılınca... Hadise sahnede en büyük korkusunu yaşadı Fotoğraftaki ünlüyü ismini yazmazsak tanıyamazsınız! Kim der ki 54 yaşında diye ? Fotoğraftaki ünlüyü ismini yazmazsak tanıyamazsınız! Kim der ki 54 yaşında diye ? Üniversiteyi karıştıran boşanma davasında şok iddia: ''Rektörün tecavüzüne uğradım, dekan şahit!'' Üniversiteyi karıştıran boşanma davasında şok iddia: ''Rektörün tecavüzüne uğradım, dekan şahit!'' Benfica'da Kerem Aktürkoğlu'nun dönüşü muhteşem oldu Benfica'da Kerem Aktürkoğlu'nun dönüşü muhteşem oldu Son Ekrem İmamoğlu mu, Mansur Yavaş mı anketinde fark 1,6 puan çıktı Son Ekrem İmamoğlu mu, Mansur Yavaş mı anketinde fark 1,6 puan çıktı Güzel oyuncu Sıla Türkoğlu'ndan yıllar sonra gelen ''aşk'' itirafı Güzel oyuncu Sıla Türkoğlu'ndan yıllar sonra gelen ''aşk'' itirafı Bahar dizisinde izleyiciyi şoke eden öpüşme sahnesi Bahar dizisinde izleyiciyi şoke eden öpüşme sahnesi Tatile, gezmeye, paylaşmaya doyamayan Şeyma Subaşı'dan olay itiraf Tatile, gezmeye, paylaşmaya doyamayan Şeyma Subaşı'dan olay itiraf Arınç'ın dönüşü olay oldu: ''İşte AK Parti bu yüzden artık ikinci parti'' Arınç'ın dönüşü olay oldu: ''İşte AK Parti bu yüzden artık ikinci parti'' Çok sayıda ilimizde okullar tatil edildi! Listeye İstanbul da eklendi Çok sayıda ilimizde okullar tatil edildi! Listeye İstanbul da eklendi
Erdoğan'a hakaret soruşturması yurtdışına uzandı Erdoğan'a hakaret soruşturması yurtdışına uzandı Türkiye'deki yapay zeka gerçeği ortaya çıktı: Bu mesleklerin sadece 5 yıl ömrü kaldı'' Türkiye'deki yapay zeka gerçeği ortaya çıktı: Bu mesleklerin sadece 5 yıl ömrü kaldı'' ''Bahçeli öldü'' iddiasına MHP'den çok sert açıklama ''Bahçeli öldü'' iddiasına MHP'den çok sert açıklama Evinde cesedi bulunan Porto Rikolu voleybolcunun otopsi sonucu çıktı Evinde cesedi bulunan Porto Rikolu voleybolcunun otopsi sonucu çıktı 10 belediye başkanı daha AK Parti'ye katıldı 10 belediye başkanı daha AK Parti'ye katıldı Sette sapık alarmı: Cemre Baysel'in gizlice fotoğraflarını çekip tehdit yağdırmış! Sette sapık alarmı: Cemre Baysel'in gizlice fotoğraflarını çekip tehdit yağdırmış! Yapay zeka Süper Lig'in şampiyonunu puan farkıyla açıkladı Yapay zeka Süper Lig'in şampiyonunu puan farkıyla açıkladı Erdoğan'dan yeni çözüm sürecinin ve yeni ittifakların önünü kapatan hamle! Erdoğan'dan yeni çözüm sürecinin ve yeni ittifakların önünü kapatan hamle! Yapay zekadan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi için skor tahminleri Yapay zekadan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi için skor tahminleri İstanbul'da 40 cm'lik kar alarmı: Hem AKOM hem Valilik saat vererek uyardı! İstanbul'da 40 cm'lik kar alarmı: Hem AKOM hem Valilik saat vererek uyardı!