Türkiye'yi koronavirüste kırmızı listeden çıkarmadılar

Türkiye'yi koronavirüste kırmızı listeden çıkarmadılar
Güncelleme:

İngiltere 12 ülkenin tepkisini çeken "kırmızı liste"sini güncelledi. Ancak koronavirüs salgınında zorunlu karantina kararı alınan ülkeler arasında yer alan Türkiye bu listeden çıkarılmadı.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, "sarı" listedeki ülkelerden gelenlerin daha önce çift doz aşı yaptırmış olmaları halinde kendilerini tecrit etmelerine gerek kalmayacağını açıkladı.

Shapps, bu kişilerin karantina gereklilikleri kaldırılsa bile uçuş öncesi ve sonrası test gereksinimlerinin devam edeceğini bildirerek, "Seyahat etmenin önemli olduğunu biliyoruz. Bu sadece tatille ilgili değil, güneşte zaman geçirmeye hevesli olduğumuz için değil, aynı zamanda aileleri yeniden bir araya getirmekle ilgili." ifadesini kullandı.

"Kırmızı" listedeki ülkelerden gelenlerin aşıları tam olsa bile herhangi bir değişiklik olmayacağını vurgulayan Shapps, bu kişilerin otel karantinasına girme zorunluluğunun devam ettiğini söyledi.

Shapps, seyahatlerle ilgili Kovid-19 kısıtlamaları hafifletmeye başlansa bile seyahatlerin salgın öncesi ile aynı olmayacağı konusunda da uyarılarda bulundu.

Bakan Shapps, ülkelerle ilgili bir sonraki "yeşil", "kırmızı" ve "sarı" liste güncellemesinin 15 Temmuz'da yapılacağını kaydetti.

İngiltere seyahat kısıtlamalarında değişikliğe gitti. İki doz Covid-19 aşısı yaptıranlar ile 18 yaşından küçüklerin, "sarı" listede yer alan ülkelerden dönüşlerinde karantinaya girmeyeceği açıklandı. Hükümet, Türkiye'yi ise 'kırmızı listede' tutmaya devam etti.

Liste 3 hafta sonra yeniden güncellenecek

İngiltere, ülkeleri aşılama oranları, vaka sayıları ve yeni türlerin yaygınlığına bağlı olarak "yeşil", "sarı" ve "kırmızı" olmak üzere 3 gruba ayırdığı ve "trafik ışığı sistemi" adı verdiği listeyi 3 haftada bir güncelliyor.

Buna göre, "kırmızı" listedeki ülkelerden İngiltere'ye gelecek İngiliz vatandaşları ve ülkede oturum iznine sahip olanların, hükümetin belirlediği ve ücretlerini kendilerinin ödeyeceği otellerde 10 gün zorunlu karantinada kalıyor.

"Sarı" listedeki ülkelerden gelenler ise kendi belirledikleri adreste 10 gün bireysel karantinada kalıyor ve bu kişiler karantinanın 2. ve 8. günlerinde ücretli PCR testi yaptırıyor.

"Yeşil" listede yer alan ülkelerden İngiltere'ye seyahat edeceklere ise karantina uygulanmıyor ve bu kişilerden son 72 saat içerisinde yaptırdıkları PCR testi sonucu talep ediliyor.

Aralarında İngiltere, Almanya, Hindistan, Fransa, İsveç, İsviçre’nin de bulunduğu ülkelerden bilim insanlarının imzaladığı açık mektupta, İngiltere hükümetinin 19 Temmuz’da kısıtlamaları kaldırma planının erken ve tehlikeli olduğu ifade edildi. Mektupta, "Salgının üçüncü dalgası İngiltere'yi etkisi altına alırken, Birleşik Krallık Hükümeti ülkeyi yeniden açmayı planlıyor. Bu kararda üstü kapalı olarak enfeksiyonların artacağı kabul ediliyor ancak aşıların ‘ölüm-enfeksiyon’ arasındaki bağı kopardığı kabul ediliyor. Özgürlük Günü olarak adlandırılan 19 Temmuz 2021'de neredeyse tüm kısıtlamalar sona erecek. Bu kararın tehlikeli ve erken olduğuna inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Tehlikeli ve etik olmayan bir deney" 

Çok sayıda bilim insanı, İngiltere'nin 19 Temmuz'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarını kaldırma planını kınadı ve bunu "tehlikeli ve etik olmayan bir deney" olarak nitelendirdi.

Aralarında çok sayıda doktor ve araştırmacının yer aldığı 122 uluslararası bilim insanı, tıp dergisi The Lancet'te yayınladığı açık mektupta, yüksek düzeyde Kovid-19 enfeksiyona tolerans gösteren herhangi bir stratejinin hem etik dışı hem de mantıksız olduğu konusunda uyardı.

Bilim insanları, İngiliz bakanlara planları yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulunarak Kovid-19'un katlanarak büyümesinin muhtemelen milyonlarca kişi enfekte olana kadar devam edeceğini ve yüz binlerce uzun süreli hastalık bırakacağını iddia etti.

Mektupta, "İngiliz hükümeti mevcut stratejisini yeniden gözden geçirmeli ve çocuklar dahil halkı korumak için acil adımlar atmalı. Hükümetin tehlikeli ve etik olmayan bir deneye giriştiğine inanıyoruz ve hükümeti 19 Temmuz 2021'de Kovid-19 tedbirlerini hafifletme planlarını durdurmaya çağırıyoruz." denildi.