Banka kredisi çekeceklere kötü haber

Banka kredisi çekeceklere kötü haber
Güncelleme:

Bu perşembe yeni faiz kararını açıklayacak olan TCMB'nin faiz kararı öncesinde bankaların ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi faizleri 20 yılın zirvesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 20 Temmuz Perşembe günü yeni faiz kararını açıklayacak. Geçtiğimzi ay politika faizini 6.5 puan artıran Merkez Bankası, oranı yüzde 15’e yükseltilmişti. 

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre Merkez Bankası’nın faiz kararı yıllık bileşik referans faiz oranı yüzde 17,86’ya yülseltmişti. Referans faiz oranının yükselmesi sonucu da ticari ve ihtiyaç kredi faizinde bankalar adım atmasına neden olmuştu. Bir süredir yüksek mevduat faizleri nedeniyle artışta olan ihtiyaç kredisi faizleri bankacılık sektörünün en yüksek faizleri uygulayabildiği alan olmaya devam ediyor. Bu kapsamda 7 Temmuz itibariyle ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 47,95'e yükseldi. Böylece PPK sonrasındaki iki haftada 6,43 puan, 30 Haziran'dan 7 Temmuz haftasına kadar ise 4 puanlık artış yaşanarak 20 yılın zirvesine yükselmiş oldu.

Taşıt ve konut kredi faizleri de arttı. Taşıt kredi faizleri PPK sonrası iki haftada 7.2 puan, bir haftada da 5 puan artarak yüzde 41,22'ye çıktı. Konut kredi faizleri de iki haftada 4.32 puan, 1 haftada 3.85 puan artarak yüzde 28,3 seviyesine geldi.

Merkez Bankası verileri tüketici kredi büyümesi ivme kaybını devam ettiriyor. Kamu bankalarında tüketici kredi büyümesi yüzde 28,4, özel bankalarda ise yüzde 48,3 oldu. Toplam sektörde tüketici kredi büyümesi 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 40 seviyesinde kaldı.