Merkez Bankası'ndan bankalara bir KKM uyarsısı daha

Merkez Bankası'ndan bankalara bir KKM uyarsısı daha
Güncelleme:

Merkez Bankası, TL mevduat/katılım fon hesabı kullanılarak açılan dönüşüm hesaplarının, gerçek ve tüzel kişi TL payı hesaplamasında dikkate alınmayacağını açıkladı. Buna göre, TL kredi veya Hazine KKM hesaplarından TCMB KKM’ye dönüşümler TL payı sayılmayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ilave menkul kıymet tesis oranının ve yabancı para mevduat/katılım fonu yükümlülükleri için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarı üzerinden tahsil edilecek komisyon tutarının belirlenmesinde kullanılan TL payı hesaplamasında değişiklik yapma kararı aldı.

Bloomberg HT'nin aktardığına göre TCMB, “Bankalar nezdinden yapılan incelemelerde TL nakdi kredi kullanarak veya Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürütülen Mevduat ve Katılım Hesaplarının Kur Artışların karşı desteklenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı kapsamındaki kur korumalı mevduat/katılma hesaplarının kullanılma suretiyle bankamız tebliğleri kapsamında dönüşüm hesapları açıklığı tespit edilmiştir. Bu çerçevede söz konusu uygulamalar ve TL mevduat/katılım fonu hesabı kullanılarak açılan dönüşüm hesapları gerçek ve tüzel kişi TL payının hesaplamasında dikkate alınmayacaktır” açıklamasında bulundu.