Merkez Bankası'nın yol haritası belli oldu

Merkez Bankası'nın yol haritası belli oldu
Güncelleme:

Merkez Bankası kritik faiz kararını bugün açıklayacak. Ekonomistler faiz artırımına kesin gözüyle bakarken, Hafize Gaye Erkan başkanlığında Merkez Bankası'nın para politikasının etkinliğini artırmak için 5 adım atması bekleniyor.

Piyasalar, bugün açıklanacak Merkez Bankası'nın Haziran 2023 faiz kararına kilitlendi. Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda, Merkez Bankası'nın faiz kararının ne olacağı merak ediliyor. Ekonomistler, bu kararın 2023 yılının en kritik faiz kararı olacağı yönünde görüş bildirdi. Bununla birlikte faiz karar metni yönemin para politikasına ışık tutacağından piyasaların radarında yer alacak.

Haziran ayı Merkez Bankası faiz kararı için geri sayım başladı. TCMB'nin ilk kadın başkanı olan Hafize Gaye Erkan'ın faiz karar metninde kullanacağı dil yerli ve yabancı ekonomistlerin radarında yer alacak. Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? 2023 Seçimleri sonrası ilk kadın başkanı ile ilk Para Politikası (PPK) kurulu politika faizini artırması bekleniyor. Haziran ayı Merkez Bankası faiz kararı 22 Haziran 2023 Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak. Ekonomistlerin tahmini 350 ile 1.150 baz puan arasında bir faiz artırımı gelmesi yönünde oldu.

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

2023 yılının en önemli Merkez Bankası toplantısı 22 Haziran Perşembe günü Hafize Gaye Erkan başkanlığında gerçekleşecek. Merkez Bankası faiz kararı saat 14:00'da açıklanacak. Faiz kararı yanında faiz karar metni merakla bekleniyor. Erkan'ın uluslararası normlara uygun, öngörülebirliği artıran bir dil kullanması bekleniyor.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI İLE MERKEZ BANKASI ARASINDA KOORDİNASYON TESİS EDİLDİ

Sabah'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ekonomi yönetimiyle ilgili, "Türkiye'nin artan refahından, büyüyen ve kalkınan ekonomisinden 85 milyonun tamamının hak ettiği payı almasını temin edeceğiz. Ekonomi yönetimimize bu noktada çok ağır sorumluluklar yükledik. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankamız arasında koordinasyonu tesis ettik. Güçlü, uyumlu, yetkin bir ekip kurduk" ifadelerini kullandı.

HEDEF DÜŞÜK ENFLASYON, DÜŞÜK FAİZ

Merkez Bankası para politikasının etkinliğini artıracak adımlar atacak. Yüzde 5 enflasyon hedefi stratejisi doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yüksek koordinasyonla beraber çalışacak. İşte Merkez Bankası'nın atacağı adımlar ve temel ilkeleri:

1) Küresel ve yurt içi gelişmeler beraber ele alınarak rasyonellik ilkesi doğrultusunda karar alınacak.
2) Merkez Bankası iletişim kanallarını güçlendirerek iktisat biliminin gereklileriyle açık ve şeffaflık içinde adımlar atacak. Böylece yerli-yabancı yatırımcılar atılacak adımların neden-niçin yapıldığını net bir şekilde görebilecek.
3) Faiz karar metninde öngörülebilirliği artıran mesajlar verilecek.
4) Merkez Bankası, uluslararası normlara uygun bir dil kullanarak yabancı yatırımcılar için güveni tesis edecek.
5) İş dünyası ve çalışma hayatı temsilcileriyle sık sık istişare toplantıları düzenlenecek

Sabah