Nabucco Projesi’nde sıkıntı

Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlRusların Türkmen ve Kazaklarla yaptığı enerji anlaşmaları Türkiye’de kaygı yaratıyor.
BOTAŞ yetkilileri Türkmenistan’ın Rusya ile denge politikası uyguladığını belirterek, Hazar geçişli doğalgaz projesinin hayata geçirilebileceğini belirtiyor.
Haberin devamı
Ancak Kazakistan cephesinde işler biraz daha karışık. Rusya ile yakın ilişki içinde olan Kazakistan, Kaşagan sahasındaki petrolü Bakü-Ceyhan üzerinden Türkiye’ye verecek. Karacakanak ve Tengiz sahaları ise son görüşme sonrası Ruslara verilecek. Yetkililer bu durumun da Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesine büyük zarar verebileceğine dikkat çekiyor.
ABD’Lİ FİRMALAR NABUCCO’DAN ÇEKİLDİ
Orta Avrupa’ya gaz taşınmasını sağlayacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde de sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Projenin teknik ve finansal danışmanlığını üstlenmeye hazırlanan Amerikalı firmalar ABD’nin İranla gergin ilişkisini gerekçe göstererek projeden çekildi. Söz konusu firmalar, içinde İran olacak bir projeye girmek istemediklerini bildirdi.
Yetkililer, Nabucco Projesi’ne kredi notu yüksek en az bir şirketin ortak olarak alınması gerektiği görüşünde. Projeye başvuran Total ve Mitsui de çekildi. Alman enerji devi RWE proje ile ilgileniyor. Gaz de France’ın teklifi ise, Ermeni sorunu yüzünden 6 aylığına beklemeye alındı.
Proje ortağı Macar MOL ve Avusturyalı OMV’nin Rus şirketlerle yakın temas içinde olması da yakından izleniyor. Yetkililer, Avrupa’ya gidecek hatlardan mutlaka Hazar kaynaklarının akıtılması gerektiğinin altını çizerek, aksi halde Rusya’nın tekelinin kırılmasının imkansız olduğunu vurguluyor.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol