"Küresel Ekonomideki Toparlanma Çok Yavaş Ve Çok Kırılgan"

"Küresel Ekonomideki Toparlanma Çok Yavaş Ve Çok Kırılgan"

IMF Başkanı Lagarde:- "Küresel ekonomide toparlanma çok yavaş, çok kırılgan ve toparlanmaya ilişkin riskler artıyor"- "Büyüme ivme kaybetti. Ancak eğer politika yapıcılar zorluklarla başa çıkar ve beraber hareket ederse bunun küresel güvene ve küresel eko

FRANKFURT (AA) - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomideki toparlanmanın çok yavaş ve çok kırılgan olduğunu, toparlanmaya ilişkin risklerin arttığını belirtti.

Lagarde, Almanya’nın Frankfurt kentinde Goethe Üniversitesi tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptı.

Konuşmasında küresel ekonomiyi kuşatan riskleri ve endişeleri aşmak için birlikte hareket edilmesi gerektiğini dile getiren Lagarde, iş birliğinin çözüm için bir anahtar olduğunu ve IMF’nin bu iş birliği ruhuyla kurulduğunu söyledi.

Lagarde, küresel ekonomide toparlanmanın çok yavaş ilerlediğini aktararak, "İyi haber şu ki ekonomideki toparlanma devam ediyor. Büyüme var ve krizde değiliz. Çok iyi olmayan haberler ise toparlanma çok yavaş, çok kırılgan ve toparlanmaya ilişkin riskler artıyor." ifadelerini kullandı.

Büyük mali krizden bu yana çok ilerleme kaydedildiğini ancak büyüme uzun süredir düşük olduğu için pek çok kişinin bunu hissedemediğini anlatan Lagarde, "Biz daha iyisini yapabiliriz, daha iyisini yapmalıyız ancak bunu yapmak için daha fazla politika gerekiyor ve politika karışımı daha güçlü olmalı." değerlendirmesini yaptı.

Lagarde, küresel ekonomideki büyümenin ivme kaybettiğine dikkati çekerek, "Açıkcası, biz şu an tetikteyiz ancak alarm durumunda değiliz. Büyüme ivme kaybetti. Ancak eğer politika yapıcılar zorluklarla başa çıkar ve beraber hareket ederse bunun küresel güvene ve küresel ekonomiye olumlu katkıları olacaktır." diye konuştu.


- "Negatif faiz politikası, mevcut koşullarda bir bütün olarak olumlu"


Gelecek hafta IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm raporunu yayımlayacağını anımsatan Lagarde, "Genel olarak küresel görünüm son altı ayda daha da zayıfladı ve Çin'in göreceli yavaşlaması, düşük emtia fiyatları ve birçok ülkedeki mali sıkılaştırma beklentisi nedeniyle daha da şiddetlendi. Gelişen ülkeler büyük ölçüde toparlanmayı yukarı çekti ve gelişmiş ekonomilerin toparlanmayı yükselteceği beklentisi gerçekleşmedi." görüşünü paylaştı.

Lagarde, ABD'de büyümenin kısmen güçlü dolar nedeniyle yatay seyrettiğini vurguladı.

Avro Bölgesi’nde düşük yatırım ve yüksek işsizliğin büyümeye baskı yaptığını ifade eden Lagarde, Japonya'da ise büyüme ve enflasyonun beklenenden daha zayıf gerçekleştiğini kaydetti.

Lagarde, Avrupa Merkez Bankasının ve Japonya Merkez Bankasının negatif faiz politikası kararının yan etkilerine rağmen mevcut koşullarda bir bütün olarak pozitif olduğunu da sözlerine ekledi.