TCMB enflasyonun sebebini buldu

TCMB enflasyonun sebebini buldu
Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aralık ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde, tüketici enflasyonunun yaklaşık yarısının gıda grubundan geldiğini duyurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu milyonlarca memur ve emeklilerin maaş zamlarını da belirleyen Aralık ayı enflasyon rakamlarını dün açıklamıştı. 

TÜİK'in açıkladığı Aralık 2023 enflasyon rakamları şöyle oldu:

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %64,77, aylık %2,93 arttı

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,93, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,77 ve on iki aylık ortalamalara göre %53,86 olarak gerçekleşti.

TÜFE değişim oranları (%), Aralık 2023

 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %44,22, aylık %1,14 arttı

Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,14, bir önceki yılın Aralık ayına göre %44,22, bir önceki yılın aynı ayına göre %44,22 ve on iki aylık ortalamalara göre %49,93 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE değişim oranları (%), Aralık 2023

TCMB'den enflasyon değerlendirmesi raporu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aralık ayı enflasyonla ilgili değerlendirmelerini yayımladı.

TCMB'nin değerlendirmesinde, enflasyon 2023 yılını yüzde 64,77 ile son Enflasyon Raporu’nda sunulan tahminin orta noktasının altında tamamladığı belirtildi.

Yıllık enflasyon temel mal ve hizmet gruplarında sınırlı yükselirken, enerji ve gıda gruplarındaki artış daha belirgin olduğunu belirten TCMB enerji grubunda akaryakıt fiyatlarında gerçekleşen düşüş enerji grubu fiyat artışını sınırlı olduğunu ifade etti.

Değerlendirmede, taze sebze ve kırmızı et fiyatlarında gözlenen yüksek artışların belirgin etkisiyle, aylık tüketici enflasyonunun yaklaşık yarısı gıda grubundan geldiği belirtildi.

Beklenen ücret artışlarının, dayanıklı mal fiyatlarında gözlenen yükselişte etkili olduğu değerlendirildi. Hizmet grubunda aylık fiyat artışı yavaşladığı öngörüldü. Aylık kira enflasyonundaki zayıflama eğilimi devam ederken, akaryakıt fiyatlarındaki gelişmelerle uyumlu olarak ulaştırma hizmetleri fiyatlarını gerilediği ifade edildi.

Aralık ayında üretici fiyatları aylık artışı enerji grubu kaynaklı olarak yavaşlarken yıllık üretici enflasyonu düşük bazın da etkisiyle yükseldiğini belirten TCMB, enflasyonun ana eğilimi, bir önceki aya kıyasla görece yatay bir seyir izleyerek, Enflasyon Raporu’nda öngörülenden daha ılımlı bir görünüme işaret ettiğinin altını çizdi.