Yimpaş skandalında bir iddia daha !

Yimpaş skandalında bir iddia daha !

Yimpaş skandalından Beyaz Enerji bağlantısı da çıktı...

Yimpaş dosyasının içinden AKP’li birçok siyasi ismin de karıştığı Beyaz Enerji bağlantısı çıktı. Beyaz Enerji’nin gıyabi tutuklu sanığı, halen yurtdışında bulunduğu tahmin edilen eski Rus vatandaşı Aslan Turancı’ya Yimpaş’tan milyonlarca Alman Markı (DM) gönderildiği belirlendi.

Yimpaş tarafından Turancı’ya sadece 12 Aralık 2001 günü gönderilen para miktarı 5 milyon 750 bin mark. Yimpaş ile Beyaz Enerji’yi buluşturan belge, 12 Ocak 2001 günlü banka mührü taşıyor. Offenbacher VB Offenbach, Mmain 50590000 sayılı, Bank Sadaret İran/FFM’in 599832000 kontrol numaralı belgeye göre 5 milyon 750 bin mark Aslan Turancı adına Bank Sadaret Aşkabat şubesine gönderildi. Belgede gönderen taraf, "Kt. Nr. 10691 Übernahme Ges.Anteile Yimpaş KST.LTD Yimpaş" diye gösterildi. Sadece bir tek para gönderme işlemini ortaya koyan bu belgenin anlamı Yimpaş eski yöneticisi Yahya Öcal’ın 31 Aralık 2001 günlü raporunda açıklığa kavuşuyor. Öcal, Yimpaş Yönetim Kurulu üyelerine gönderdiği raporuyla Aslan Turancı’ya giden para miktarının çok daha fazla olduğunu gözler önüne serdi. Öcal’ın raporunun bu bölümü şöyle:

91 MİLYONDAN KURUŞ DÖNMEDİ: "Türkmenistan’ın Aşkabat şehrindeki mağaza yatırımı 2 yıldır işletmede olup, şimdiye kadar bir kuruş geri dönüşü olmadığı gibi sürekli işletme sermayesi desteği ile çalışmış, böylece ekonomik bir yatırım olmadığı anlaşılmıştır. Aynı yerde yarım kalan otel ve iş merkezi yatırımı ile birlikte Türkmenistan’da şimdiye kadar 91 milyon DM harcama yapılmış ve bu paranın tamamı Almanya’dan gönderilmiştir. Hiçbir sermaye ve iş güvencesi olmayan bu ülkede harcanan 91 milyon mark ortak parasının da geri dönüş imkanı kalmamıştır. Türkmenistan’a yatırıma başlarken Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar ve Başkan Yardımcısı Mithat Erbek, Aslan Turancı ve İsmail Şarvi gibi eski Rus ve İran vatandaşı kişilere inşaat-müşavirlik şirketi kurdurarak, Almanya’dan paraları direkt bu kişilerin şirketlerine göndermek suretiyle ve hiçbir kontrol de yaptırmaksızın yatırımları bu kişilere yaptırmışlar, sonradan bunların yüksek miktarlarda para kaçırdıkları tespit edilince yatırım kontrolünü kendi grup şirketimiz Ümran İnşaat’a vermişler. Fakat iş işten geçmiş ve yatırımlar durmuştur. Aslan Turancı’nın isminin, uyruğunun dahi sahte olduğu anlaşılmış ve sonradan bu kişinin Türkiye’de bazı kişilerle birlikte kara para aklamaktan dolayı arandığı anlaşılmıştır."

TURANCI İLGİNÇ KİŞİLİK: Rus vatandaşı olduğu dönemde adı Ruslan Manisimov olan Aslan Turancı, milliyetçi görüşleri nedeniyle bu ismi tercih etti. Asya Yıldız adlı şirketi ve Ankara’da lüks büro ile evleri bulunan Turancı, Avrasya Danışma Vakfı’nın da kurucularından. Enerji Bakanlığı’ndaki ilişkileri ile gündeme gelen Turancı, müteahhit İbrahim Selçuk’un sanık olduğu Beyaz Enerji operasyonunun isimleri arasında yer aldı.

Hürriyet
Şükrü KÜÇÜKŞAHİN