Enflasyon açıklandı; Haziran ayı kira zam oranı belli oldu

Enflasyon açıklandı; Haziran ayı kira zam oranı belli oldu
Güncelleme:

TÜİK'in Nisan 2025 enflasyon rakamlarının açıklamasının ardından Haziran 2025 kira zammında tavan zam oranı belli oldu. İşte örnek tutarlar üzerinden Haziran 2025 kira zammı hesaplamaları...

Haber3com / Serhan Işılay

Konut kiraları zamlarını yüzde 25 ile sınırlayan uygulamanın sona ermesinin ardından yeni yılın ikinci kira zam oranı olan Haziran 2025 kira zamlarını belirleyecek olan Mayıs 2025 tüketici enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. 

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,09 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %35,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %45,80 artış olarak gerçekleşti.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %35,41 arttı, aylık %1,53 arttı

TÜFE'deki (2003=100) değişim 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,09 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %35,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %45,80 artış olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu 2025 yılının beşinci enflasyon rakamları olan Mayıs ayı TÜFE ve ÜFE rakamlarını açıkladı. TÜİK'in verilerine göre  Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %35,41 arttı, aylık %1,53 arttı, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %23,13 arttı, aylık %2,48 arttı.

Açıklanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması 2025 Haziran ayı resmi kira artış oranı olarak uygulanacak. 

Buna göre Haziran 2025 kira artış oranı 12 aylık ortalamalara göre yüzde 45,80 oldu. Açıklanan bu rakam ev sahibi tarafından uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor.

Haziran 2025 örnek kira artış hesaplamaları

Kira zammı hesaplama örnekleri

Mevcut kira bedeli 10.000 TL ise...

Zam oranı: yüzde 45,80 ( 12 aylık ortalama TÜFE oranı )
Zam bedeli: 4.580 TL
Zamlı kira bedeli: 14.580 TL

Mevcut kira bedeli 15.000 lira ise...

Zam oranı: yüzde 45,80 ( 12 aylık ortalama TÜFE oranı )
Zam bedeli: 6.870 TL
Zamlı kira bedeli: 21.870 TL

Mevcut kira bedeli 20.000 lira ise...

Zam oranı: yüzde 45,80 ( 12 aylık ortalama TÜFE oranı )
Zam bedeli: 9.160 TL
Zamlı kira bedeli: 29.160 TL

Mevcut kira bedeli 30.000 lira ise...

Zam oranı: yüzde 45,80 ( 12 aylık ortalama TÜFE oranı )
Zam bedeli: 13.740 TL
Zamlı kira bedeli: 43.740 TL

 

 

 

 

text-ad
2023 seçimlerinin sonuçlarını doğru tahmin eden firma son seçim anketinin açıkladı 2023 seçimlerinin sonuçlarını doğru tahmin eden firma son seçim anketinin açıkladı Hava sıcaklıkları artıyor ama kuvvetli sağanak ve kar geliyor! Hava sıcaklıkları artıyor ama kuvvetli sağanak ve kar geliyor! Cinayetten gözaltına alınmışlardı: Güllü'nün kızı ve arkadaşının kaçış planı ortaya çıktı Cinayetten gözaltına alınmışlardı: Güllü'nün kızı ve arkadaşının kaçış planı ortaya çıktı Türkiye bir değerini daha kaybetti... Türkiye bir değerini daha kaybetti... Eğlence mekanından kovuldu, geri dönüp solisti öldürdü! Eğlence mekanından kovuldu, geri dönüp solisti öldürdü! Arkadaşını öldürüp, yaraladığı sevgilisini 21 gün boyunca cinsel saldırıda bulundu! Arkadaşını öldürüp, yaraladığı sevgilisini 21 gün boyunca cinsel saldırıda bulundu! Erdoğan'dan patronlara çok konuşulacak asgari ücret çağrısı Erdoğan'dan patronlara çok konuşulacak asgari ücret çağrısı Hangi takımın taraftarı hangi partiye oy veriyor anketi sonuçlandı Hangi takımın taraftarı hangi partiye oy veriyor anketi sonuçlandı Nesli tehlike altındaki Anadolu Parsı meraklı gözlere büyük bir sürpriz yaptı! Nesli tehlike altındaki Anadolu Parsı meraklı gözlere büyük bir sürpriz yaptı! İslam Memiş altın ve gümüş için 2026 tahminlerini açıklayarak uyardı! İslam Memiş altın ve gümüş için 2026 tahminlerini açıklayarak uyardı!
4 çocuk annesi genç kadın çocuklarının gözü önünde öldürüldü, katil yine çok tanıdık! 4 çocuk annesi genç kadın çocuklarının gözü önünde öldürüldü, katil yine çok tanıdık! İki mevsimi bir arada yaşıyorlar: ''Akşam soba yaktık, sabah güneşleniyoruz'' İki mevsimi bir arada yaşıyorlar: ''Akşam soba yaktık, sabah güneşleniyoruz'' TBMM'deki cinsel istismar skandalında yeni iddia! Genç kız yaşadığı kabusu anlattı TBMM'deki cinsel istismar skandalında yeni iddia! Genç kız yaşadığı kabusu anlattı Elazığ semalarında heyecan yaratan görüntü! Gökyüzü bir anda aydınlandı Elazığ semalarında heyecan yaratan görüntü! Gökyüzü bir anda aydınlandı İstanbul'daki tarihi eser operasyonunda ele geçirilenler ''yok artık'' dedirtti İstanbul'daki tarihi eser operasyonunda ele geçirilenler ''yok artık'' dedirtti İstanbul'da İSPARK ücretlerine dev gibi bir zam geldi! İstanbul'da İSPARK ücretlerine dev gibi bir zam geldi! İstanbul'da ilkokulda korkunç iddia: Zehirleme girişimi mi, komplo mu ? 1 kişi tutuklandı... İstanbul'da ilkokulda korkunç iddia: Zehirleme girişimi mi, komplo mu ? 1 kişi tutuklandı... ''Sağcılık ahlaksızlıktır'' demişti... Ünlü gazeteci tutuklandı! ''Sağcılık ahlaksızlıktır'' demişti... Ünlü gazeteci tutuklandı! Merkez Bankası merakla beklenen yılın son faiz kararını açıkladı Merkez Bankası merakla beklenen yılın son faiz kararını açıkladı Tacizci sınıf öğretmeninin cezası belli oldu! Kararı duyunca ayakta alkışladılar Tacizci sınıf öğretmeninin cezası belli oldu! Kararı duyunca ayakta alkışladılar