Tavuklarını telef etti ama o yinede...

Tavuklarını telef etti ama o yinede...

Van'da tavuklarını telef eden sansarı kurduğu tuzakla yakalayn adam yetkililere teslim etti.

Van'da onlarca tavuğu kümes hayvanlarının baş düşmanı olarak tanınan ve tavuklarını telef eden sansar tarafından katledilen vatandaş, sansarı kurduğu tuzakla yakalayarak doğaya salınması için yetkililere teslim etti. Vatandaşın doğal hayatı korumada gösterdiği duyarlılık takdir topladı.

Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'nde yaşayan Kadir Durur, kümesine giren ve birkaç defa tavuklarını telef edip yumurtalarına zarar veren sansarı oğlunun kurduğu tuzak yardımıyla sağ olarak yakaladı. Hayvana zarar vermek istemeyen Durur, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Rehabilitasyon Merkezine bilgi vererek yardım istedi.

Merkez ise Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerini Durur'un evine yönlendirilerek, kafesle aldığı sansarı uygun bir noktada doğaya bıraktı.

30332195.jpg

Amacının sansarı öldürmeden yakalamak olduğu anlatan Durur, oğlunun yardımıyla tahtadan bir kafes düzeneği yaptığını belirtti. Tuzağı akşamdan kümese yakın bir noktaya yerleştirdiklerini, hayvanın gece yakalandığını fark ettiklerini ifade eden Durur, şöyle konuştu:

"Ben ve komşularımın kaç zamandır bu sansarlarla başı dertte. Kümeslerimize girip tavukları boyunlarından ısırarak telef ediyor. Yumurtaları da kırıp içiyor. Bunu öldürmek yerine tuzakla yakalayıp doğaya salınmasını sağlamak daha doğru geldi. Son günlerde 2 tane yine benim 3 tane de komşunun tavuğunu sabah kümeste ölü bulduk. Geceleyin dışarı çıkıyorlar. Komşumuz cep telefonu ile görüntülemişti. Sadece bizim evin yakınında 5'e yakın var."

30332197.jpg

Durur, internetten sansarlar hakkında araştırma yaptıklarını anlatarak, "Yumurta ve kuyruk yağını çok sevdiklerini gördük. Onların tuzak kafese girmesini sağlamak için de içine yumurta ve kuyruk yağı bıraktık. Bir tanesini yakalamayı başardık, Şimdiki hedefimiz diğerlerini de zarar vermeden yakalayıp yetkililere teslim etmek" dedi.