Aile hekimlerinin sözleşmeleri sessiz sedasız feshedildi

Aile hekimlerinin sözleşmeleri sessiz sedasız feshedildi
Güncelleme:

İstanbul, İzmir, Samsun ve Tokat'ta 10 aile hekiminin sözleşmesinin sessiz sedasız feshedildiği ortaya çıktı. Doktorlar sözleşmelerinin feshedildiğini yazdıkları reçeteler geri dönünce öğrendi.

İstanbul’da beş, İzmir ve Samsun’da ikişer, Tokat’ta bir aile hekiminin iki yıllık sözleşmesi yenilenmedi.

İstanbul’daki aile hekimleri kendilerine tebliğ edilmeyen sözleşme fesihlerini dün sabah görevleri başındayken yazdıkları reçetelerin geri dönmesinden anladı.

Diken'den Mesude Ersan'ın haberine göre İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Dr. Serkan Özbakış’tan aldığımız bilgiye göre aslında geçen ay İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından söz konusu beş aile hekimine sözleşmeleri tek taraflı olarak imzalatılmıştı. Buna rağmen, yılın ilk çalışma günü işlerinin başına giden aile hekimleri muayenelerini yaptı, reçetelerini yazdı. Birkaç saatlik çalışmadan sonra saat 11.00’den itibaren reçeteleri geri dönmeye, MEDULA’ya girememeye başladılar. Aksilik olduğunu anlayan aile hekimleri Sağlık il müdürlüğünü arayınca, haklarında verilen karardan haberdar oldular.

Aslında 30 Haziran 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin hukuka aykırı pek çok hükmünün iptali ve öncelikle yürütmesinin durdurulması istemiyle Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek örgütleri tarafından davalar açılmıştı. Danıştay’ın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi (AYM) geçtiğimiz ağustosta Aile Hekimliği Kanunu’nun 8’inci maddesinin 2’nci fıkrasında yer alan ‘sözleşmenin feshini gerektiren nedenler’ ibaresinin iptaline oybirliğiyle hükmetmişti. Kararda iptal nedeniyle doğacak hukuksal boşluk kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden iptal hükmünün, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesinin uygun görüldüğü de belirtilmişti.

Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği ceza maddelerine dayanarak işlem yapılmasının da olayın hukuksuz olan başka bir tarafı olduğunu vurgulayan Özbakış, şunları dedi: “Hiçbir bilgi verilmeden, resmi sözlü ya da yazılı tebliğ edilmeden sözleşmelerinin yenilenmemesi hukuk katliamı. Akıl ve vicdan yönünden de telafisi olmayan bir uygulama.”

 

(Kaynak)