Akın akın Maltepe'ye yürüyorlar !

Güncelleme:

1 Mayıs İşçi Bayramı yurt genelinde etkinliklerle kutlanıyor. İstanbul’da kutlamaların adresi Maltepe Miting Alanı olurken, Taksim’e yürümek isteyen gruplara müdahale edildi.

DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği (TBB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde Maltepe'deki miting alanında düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne katılmak isteyenler, sabah erken saatlerinde kentin çeşitli noktalarında bir araya geldi.

Bazı katılımcılar otobüslerle Maltepe’ye gelirken, bazı katılımcılar da toplu taşıma araçlarıyla toplanma noktalarına ulaşmaya çalıştı.

Miting için vatandaşlar, Turgut Özal Sahil Bulvarı Kartal-Cevizli, Feyzullah Caddesi ve Turgut Özal Sahil Bulvarı İdealtepe'de, 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından önceden belirlenen hareket alanlarında buluştu.

Kontrol alanlarında polis ekiplerince, bazı pankartlarda kullanılan sopalar söküldü ve toplanma alanının dışına çıkarıldı.

Parti bayrakları, pankartlar taşıyan ve "Yaşasın 1 Mayıs" şeklinde sloganlar atarak marşlar söyleyen katılımcıların bir kısmının çocuklarıyla yürüdüğü görüldü.

Gülsuyu metrosu önünde DİSK'e bağlı bazı sendika üyelerinin toplanması üzerine, polis önlem aldı. Sloganlar atan grup, bir süre sonra şarkılar eşliğinde miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

Kutlama programına katılmak üzere, sahil yolu üzerinden kortejler halinde yürüyen gruplar alana ulaştı

Sendika üyeleri ve vatandaşlar, alanda oluşturulan 3 ayrı kontrol noktasında güvenlik kontrolünden geçirilerek miting alanına alındı.

CHP İstanbul İl Örgütü'ne bağlı bir grup da Kartal Atalar Sahili'nde toplandı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve bazı milletvekillerinin bulunduğu grup, "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açarak, miting alanına yürüdü.

Ellerinde parti flamaları bulunan ve meşale yakan gruptakiler, daha sonra alana girdi.

Ayrıca, aralarında sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu bir grup Maltepe Feyzullah Caddesi'nde, DİSK'e bağlı sendika üyeleri de Maltepe Piri Reis Caddesi'nde toplanarak miting alanına doğru yürüyüşe geçti.

Bu arada, güvenlik önlemlerinin alındığı Maltepe Miting Alanı’nın çevresi bariyerlerle kapatıldı, dedektörlerle tarama yapıldı.

Alana kurulan konuşmaların yapılacağı platforma "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankartlar asılırken, alandaki bariyerlere DİSK ve KESK pankartları asıldı.

Çok sayıda polis alanda beklerken, polis helikopteri de alan üzerinde uçuş yaptı.

Maltepe’deki 1 Mayıs kutlamaları için polis 4 kademeden oluşan güvenlik tedbiri aldı.

Polis ekipleri, sendika üyelerinin ve katılımcıların ilk toplama noktalarında, katılımcıların yoğun olarak kullanacağı metro ve toplu taşıma duraklarında, grupların miting alanına yürüyecekleri güzergahlarda ve miting alanında geniş güvenlik tedbirleri uyguladı.

Kutlama yapılacak bölgelerde dedektörlü polisler ile bomba inceleme ve imha uzmanları detaylı çalışma yürütürken, bu ekiplere özel eğitimli köpeklerin yanı sıra polis helikopterleri, TOMA'lar ve zırhlı araçlarla destek verildi.

 Miting ve yürüyüş nedeniyle Turgut Özal Bulvarı, (Büyükyalı Köprüsü ile Piri Reis Caddesi kavşağı arasında kalan kısım) ve bu caddeye çıkan tüm sokaklar, Feyzullah Caddesi, (Maltepe Bağdat Caddesi ile İstasyon Caddesi arasında kalan kısım), Maltepe İstasyon Caddesi, (Feyzullah Caddesi kavşağından Şehit Nedim Özpolat Sokak kavşağına kadar olan kısım), ve Şehit Nedim Özpolat Sokağın trafiğe kapatıldı.

Öte yandan, Beşiktaş’ta toplanan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) üyesi bir grup , "Taksim'de 1 Mayıs engellenemez" şeklinde slogan attı.

Dağılmak istemeyen gruba müdahale eden polis, bazı katılımcılar gözaltına alındı.

Bir süre sonra toplanan HKP üyesi başka bir gruba daha müdahale edildi. Çevik kuvvet ekipleri tarafından gözaltına alınan 50’den fazla kişi, emniyete götürüldü.

Beyoğlu'nda ise Taksim Meydanı'na yürümek isteyen 2 kişi de gözaltına alındı.

Bu arada, Türk-İş,Hak-İş, SİME-SEN ve SAHİM-SEN’in aralarında bulunduğu gruplar, farklı zamanlarda, Kazancı Yokuşu'na gitti. Sendika temsilcileri buraya karanfil, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na da çelenk bıraktı.

HAK-SEN üyesi bir grup, kamu çalışanlarının hak kayıplarına dikkati çekmek amacıyla çıplak ayakla Taksim Meydanı'na yürüdü.

1 Mayıs nedeniyle Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli ve Mecidiyeköy’de çok sayıda polis görev yaptı.

Birçok noktada TOMA, polis otobüsü, ambulans ve itfaiye araçları konuşlandırıldı.

Güvenlik ekipleri metro çıkışlarında üst araması ve Genel Bilgi Toplama (GBT) sorgulaması yaptı.
 

Seçiniz...