Altın fiyatları için en kötü senaryo ortaya çıktı

Altın fiyatları için en kötü senaryo ortaya çıktı
Güncelleme:

2024 yılında rekor serisine devam eden altın fiyatları için yeni rekor seviyeleri beklentisi sürerken, piyasalardaki en kötü senaryo da belli oldu.

Altın fiyatları, yüksek Hazine getirileri ve güçlenen ABD doları karşısında direnç gösterirken, jeopolitik risklerin devam etmesiyle güvenli liman konumunu sürdürüyor. Özellikle İsrail ve İran arasındaki gerginlik, yatırımcıların güvenli limana yönlendiriyor.

İran'ın hafta sonu İsrail'e yönelik saldırısının ardından çatışmanın bölgeye yayılacağı korkusuyla güvenli liman olarak görülen altına olan talebi artırdı. ABD'nin iki büyük yatırım bankası Goldman Sachs ve Citi, 2024 yılında altın fiyatlarında öngörülemeyen artış nedeniyle altın fiyatları tahminini güncelledi. 

Dünkü kapanışta Ons altın 2 bin 375 Dolar'dan, Gram altın 2 bin 478 TL'den, Çeyrek altın 4 bin 240 TL'den, Cumhuriyet altını 17 bin 429 TL'den, Gümüş ise 29,56 TL'den fiyatlanmıştı. 

Güne 2 bin 381 Dolar'dan başlayan Ons altın 2 bin 376 Dolar'dan, 2 bin 492 TL'den başlayan Gram altın 2 bin 484 TL'den, 4 bin 249 TL'den başlayan Çeyrek altın 4 bin 249 TL'den, 17 bin 501 TL'den başlayan Cumhuriyet altını 17 bin 501 TL'den, 29,53 TL'den başlayan Gümüş ise 29,56 TL'den fiyatlanıyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın şahin tonlu sözle yönlendirmelerini vurgulayarak, bankanın faiz indirimlerine yakın zamanda başlamayacağına ilişkin endişelerin artmasıyla küresel piyasalarda negatif bir seyir izlendiğini ifade etti.

Hem ABD'de açıklanan veriler hem de Powell'ın şahin sözle yönlendirmelerinin ardından yatırımcıların temkinli davrandığını belirten analistler, Orta Doğu'da yüksek seyreden gerilimin ise altının ons fiyatını desteklemeyi sürdürdüğünü aktardı.

Analistler, para piyasalarında Powell sonrası, Fed'in faiz indirimine başlama ihtimalinin haziranda yüzde 15, temmuzda yüzde 42, eylülde ise yüzde 67 ile fiyatlandığını söyledi.

Analistler, altının son yükselişinin jeopolitik gerilimler tarafından kolaylaştırıldığını ve daha derin bir riskten kaçınma ortamının fiyatları daha da artıracağını belirtti. Analistler ayrıca değerli metalin, güçlü fiziksel talep ve merkez bankalarının alımlarından destek bulduğunu söyledi.

 Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'a göre, altın fiyatları için bazı olumsuz senaryolar mevcut. Mynet'te yer alan habere göre, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine Temmuz'da başlaması ve yıl içinde iki kez indirim yapması beklense de, bu altın için kötü haber olabilir.

Peki altın fiyatları düşecek mi yükselecek mi? Yatırımcıların en çok merak ettiği konuya ilişkin konuşan ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz şu yorumda bulundu:

“Fed erken faiz indirmeyecek. Piyasalar şöyle bir fiyatlamaya döndü geçtiğimiz hafta. Amerika'nın enflasyonu gelmeden önce ‘ilk faiz indirimi Haziran’da başlar, yıl geneli 3 kez faiz indirir’ deniliyordu. Şu an ise ‘ilk faiz indirimi Temmuz’da başlar ve 2 faiz indirimi olur’ deniliyor. Bunların hepsi altın için kötü haber. Fakat buna rağmen altın bırakın düşmeyi veya nötr kalmayı yukarı yönlü çıkmaya devam etti. Peki neden böyle oldu? Çünkü jeopolitik riskler var. İran sürekli olarak "İsrail'e biz karşılık vereceğiz" dedi. Sadece bu değil, merkez bankaları başta Çin Merkez Bankası çok güçlü alım yapıyor. Çünkü dolardan kurtulmak istiyor rezerv olarak. Dolayısıyla daha yüzde 5'e bile ulaşmamış. Bu kadar altın alımına rağmen oradan gelen bir etki var.”

 İsrail-İran geriliminin altın piyasasını nasıl etkileyeceği hakkında da görüşlerini paylaşan Eryılmaz, altında gelebilecek bir düzeltmenin alım fırsatı olduğunu kaydederek, büyük bir düşüş beklemediğini ancak kısmi bir düşüş olabileceğini söyledi. Eryılmaz, "Dolar endeksi tarihi bir zirvede. Gerginlik azalırsa ons altında düşüş görebiliriz” diyerek görüş bildirdi.

Gram altınla ilgili tahminde de bulunan Eryılmaz, “3. çeyrek gibi ons altına bağlı olarak gram altında tarihi rekorlar göreceğiz. 3 bin TL üstü seviyeler çok rahatlıkla görülebilir diye düşünüyorum” dedi.

İki dev banka altın tahminini değiştirdi

ABD'nin 2 dev bankası Goldman Sachs ve Citi yeni yıla rekor üstüne rekor kırarak giren ve yılın ilk 3,5 ayında yükselişini aralıksız sürdüren altın fiyatları için orta doğudaki savaş gerilimi sonrasında 2024 yıl sonu tahminlerini değiştirdi.

Goldman yıl sonu altın tahminini güncelledi

Goldman Sachs 2024 yıl sonu için altın fiyat hedefini 2 bin 300 dolardan 2 bin 700 dolar/ons seviyesine yükseltti.

Yatırımcılara yayınlanan bir notta banka, Çin Merkez Bankası (PBOC) dahil olmak üzere merkez bankalarının sürekli talebini ve Çinli yatırımcıların perakende talebindeki artışı gerekçe göstererek, emtianın piyasada büyümeye devam etmek için hala birçok noktasının olduğunu açıkladı.

Goldman Sachs'ın notunda, güvenli liman olarak altına olan talebin, bu yılın sonlarında gerçekleşebilecek Fed faiz indirimlerine ve yaklaşan ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlı olarak artabileceği belirtildi. Bu, değerli metal için yükseliş eğilimi gösteren bir tablo çiziyor.

Citi de altında hedef yükseltti

Öte yandan Citi, 2024 ve 2025 altın fiyatı tahminlerini sırasıyla yüzde 6,8 artırarak 2.350 dolara, yüzde 40 artırarak 2.875 dolara yükseltti.