Bakan Şimşek'in ''tavsiyesi'' sonrası devletin 1 paket sigaradan kazandığı vergi hesaplandı

Bakan Şimşek'in ''tavsiyesi'' sonrası devletin 1 paket sigaradan kazandığı vergi hesaplandı
Güncelleme:

Türkiye'de vergi oranı en yüksek ürün olan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "sadece 1 yıllık parasını mevduata koyarsanız 5 yılda 147 bin TL kazanırsınız" açıklamasıyla gündemde olan sigarada Bakan Şimşek'in hesabıyla devletin vergi gelirinde yaşanacak kayıp hesaplandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gençlere ilham vermek ve onların geleceğe iz bırakacak adımlarını desteklemek amacıyla Volkswagen Arena’da düzenlenen Halkbank Gençİz Gençlik Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek'in burada verdiği sigara örneği sosyal medyada gündem oldu. Şimşek, ''Sadece bunu bir yıl içmeyip bunu 5 yıllığına bugünkü getiriler üzerinden mevduata koyarsanız 147 bin TL, bir yıl içmemek''demişti.

Şimşek'in bu açıklamasının ardından bir paket sigaradaki vergi oranları hesaplandı.

Hatırlanacağı gibi en son Eylül 2024’te yapılan bir artışla tütün ve tütün ürünlerindeki vergi oranları değişmişti.

Peki bir paket sigaranın ne kadarı vergiye gidiyor?

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, vergi zammının ardından dikkat çeken bir paylaşım yapmış ve “Cumhurbaşkanı Kararıyla bazı tütün ürünlerinde yapılan ÖTV düzenlemesi sonucunda 60 liralık bir paket sigarada vergi yükü yüzde 82,99'dan yüzde 86,42'ye yükselirken 80 liralık bir paket sigaradaki vergi yükü yüzde 80,84'ten yüzde 79,92'ye düşmüştür. Düzenlemenin özü, düşük fiyatlı sigara satmayın demektir.” demişti.

Bingöl'ün verdiği bilgilere göre tütün ürünlerinde 75 liralık bir paket sigaradaki vergi 64,82 ila 59,94 TL arasında değişiyor.

20 adet sigaralık bir paket alan kullanıcının aldığı pakette ödediği parada 16-17 sigara tutarı vergiye gidiyor.

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez ise yaptığı paylaşımla sigara parası ile yatırım yapma tartışmalarına farklı bir bakış açışı getirdi.

Mahfi Eğilmez “2023 yılında devletin sigara satışından elde ettiği vergi 126 milyar TL. Devlet, bu vergiyi sigaradan alamayınca başka şekilde alır ve dolayısıyla sigarayı bırakan vatandaş o parayı biriktiremez.” diyerek farklı bir gerçeği gözler önüne serdi.

text-ad
Galatasaray'dan 20 milyon Euro isteyen Osimhen 30 milyon Euro'ya imzayı attı! Galatasaray'dan 20 milyon Euro isteyen Osimhen 30 milyon Euro'ya imzayı attı! Mahkemeden ehliyetine el konulup ceza kesilen sürücü için emsal karar Mahkemeden ehliyetine el konulup ceza kesilen sürücü için emsal karar Türk Lirası'na en yüksek faizi veren banka sıralaması değişti: Yüzde 53 faiz veren bile var! Türk Lirası'na en yüksek faizi veren banka sıralaması değişti: Yüzde 53 faiz veren bile var! Yerli SİHA'dan dünya havacılık tarihine damga vuran an: Savaş gemisinden kendi kendine havalandı! Yerli SİHA'dan dünya havacılık tarihine damga vuran an: Savaş gemisinden kendi kendine havalandı! ENAG Mayıs 2025 enflasyon rakamlarını açıkladı ENAG Mayıs 2025 enflasyon rakamlarını açıkladı Emine Erdoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı geçti Emine Erdoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı geçti TÜİK Mayıs 2025 enflasyon rakamlarını açıkladı TÜİK Mayıs 2025 enflasyon rakamlarını açıkladı Samet Akaydin'dan olay olacak açıklama: ''Bana artık can güvenliğin yok dediler!'' Samet Akaydin'dan olay olacak açıklama: ''Bana artık can güvenliğin yok dediler!'' Küçük kız çocuğunu taciz eden, Türkiye'yi ayağa kaldıran şantajcı sapık yakalandı! Küçük kız çocuğunu taciz eden, Türkiye'yi ayağa kaldıran şantajcı sapık yakalandı! MetroPOLL çok konuşulacak Erdoğan - Özel anketi MetroPOLL çok konuşulacak Erdoğan - Özel anketi
Marmaris açıklarında 5,8 büyüklüğünde deprem: 1 çocuk öldü, onlarca kişi yaralandı! Marmaris açıklarında 5,8 büyüklüğünde deprem: 1 çocuk öldü, onlarca kişi yaralandı! Survivor adasında sürpriz gelişme: Hakkında tutuklama kararı olan Hikmet adada yok oldu! Survivor adasında sürpriz gelişme: Hakkında tutuklama kararı olan Hikmet adada yok oldu! Memur ve emeklinin 2025 yılı 5 aylık enflasyon farkı netleşti Memur ve emeklinin 2025 yılı 5 aylık enflasyon farkı netleşti Icardi'ye aşk yanıtı bu oldu: Wanda Nara gönlünü yine bir futbolcuya kaptırdı! Icardi'ye aşk yanıtı bu oldu: Wanda Nara gönlünü yine bir futbolcuya kaptırdı! Uzman isimlerden Marmaris'teki 5,8'lik deprem sonrası peş peşe açıklamalar Uzman isimlerden Marmaris'teki 5,8'lik deprem sonrası peş peşe açıklamalar Piyasaların bir bileni İslam Memiş gram altın için yeni tahminini açıkladı Piyasaların bir bileni İslam Memiş gram altın için yeni tahminini açıkladı Enflasyon açıklandı; Haziran ayı kira zam oranı belli oldu Enflasyon açıklandı; Haziran ayı kira zam oranı belli oldu Süper Lig'in golcüsü Türkiye'ye veda etti... Yeni durağı Katar oldu! Süper Lig'in golcüsü Türkiye'ye veda etti... Yeni durağı Katar oldu! Görüntüler Türkiye'den... Kamerayla görüntülediği yılanın saldırısıya uğradı! Görüntüler Türkiye'den... Kamerayla görüntülediği yılanın saldırısıya uğradı! Bankaların faizsiz kredilerinde ödenen tutar 75 bin TL'ye ulaştı! Bankaların faizsiz kredilerinde ödenen tutar 75 bin TL'ye ulaştı!