Benzin ve motorine beklenen indirim geldi

Benzin ve motorine beklenen indirim geldi
Güncelleme:

Geçtiğimiz haftayı çifte zam ile kapatan benzin ve motorin fiyatlarına zamları0yarı yarıya geri çekecek "indirimcikler" pompaya yansıdı. İşte güncel benzin ve motorin fiyatları...

Önceki hafta brent petroldeki aşağı yönlü hareketlilik sonrası benzin ve motorine peş peşe indirimler gelmişti. Ancak brent petrolde seyir değişince indirimleri unutan zamlar geri döndü ve geçtiğimiz hafta hem benzine hem de motorine peş peşe zam geldi.

Ancak Brent petrol ABD'nin petrol rezervlerini artırma hamlesiyle yükselmeye çalışırken, Çin'deki Covid vakalarında yaşanan artış brent petrol fiyatlarının yeniden 80 doların altına inmesine sebep oldu. Zayıflayan dolar endeksi de diğer para birimlerine sahip alıcılar için petrolü daha ucuz hale getirerek fiyatlarda yükseliş yaşanmasına destek olmuştu.

Güne 79,77 Dolar'dan başlayan Brent petrolün varil fiyatı da 80,50 Dolar'dan işlem görüyor.  

  Analistler fiyatların sürdürülebilir bir şekilde yükselmesi için talebin arttığına dair daha net işaretlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yeni hafta ise hem benzinde hem de motorinde indirim ile başladı.

Önce çifte zam, şimdi çifte indirim

Son olarak benzin fiyatları 1 TL 7 Kuruş, motorin ise 1 TL 75 Kuruş zamlanmıştı. Yeni haftada benzin ve motorin fiyatları bir kez daha değişti.

Bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 61 kuruş, motorinde 77 kuruşluk indirim geldi.. 

Bu indirimle birlikte İstanbul'da benzinin fiyatı 18,50 TL'den, 17,89 TL'ye, motorinin fiyatı 22,80 TL'den 22,03 TL'ye, Ankara'da benzinin fiyatı 18,74  TL'den, 17,13 TL'ye, motorinin fiyatı 23,06 TL'den 22,29 TL'ye, İzmir'de benzinin fiyatı 18,73 TL'den, 17,28 TL'ye, motorinin fiyatı 23,08 TL'den 22,11 TL'ye geriledi.

LPG grubunda ise bir fiyat değişikliği yaşanmadı.

Akaryakıt fiyatları il, ilçe ve bayiler arasında farklılık gösterse de güncel akaryakıt pompa fiyatları ortalama şu şekilde: 

İstanbul
Benzin fiyatı: 17,89 TL
Motorin fiyatı: 22,03 TL
LPG fiyatı: 10,76 TL

Ankara
Benzin fiyatı: 18,13 TL
Motorin fiyatı: 22,29 TL
LPG fiyatı: 10,74 TL

İzmir
Benzin fiyatı: 17,28 TL
Motorin fiyatı: 22,11 TL
LPG fiyatı: 10,83 TL

 Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor?

Petrol Piyasası Kanunu gereği 1 Ocak 2005 tarihi itibarıyla Serbest Fiyatlandırma Sistemi'ne geçildi.

Bu sistem ile sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uyguluyor veya bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre kendi pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbest.

Türkiye'de akaryakıt pompa fiyatları, rekabet koşulları göz önünde bulundurularak oluşturuluyor.

Rafineri fiyat oluşumu şöyle:

Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç)

Gümrüksüz rafineri fiyatı ne demek?

Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz ürün fiyatları, 'gümrüksüz rafineri fiyatı' anlamına gelir.

Türkiye'de bu piyasa izlenir, son fiyat değişiminden itibaren, günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşur.