Bu dava Türkiye'de bir ilk olacak !

Bu dava Türkiye'de bir ilk olacak !
Güncelleme:

Ergenekon davasında “Örgütün medya ayağını biliyorum” diyen gizli tanık, "yalan beyan, iftira, hakaret" suçlarından yargılanacak.

Ergenekon, Balyoz, Zirve Yayınevi, KCK, Erzincan ve Turgut Özal’ın zehirlenerek öldürülmesi gibi davalarda gizli tanık ifadelerine dayandırılarak birçok kişi suçlanmış ve cezaevine girmişti. Bu yargılamalarda tartışma konusu olan ‘gizli tanıklarla’ ilgili 2012 yılında mağdurlar ve avukatlarında suç duyurularında bulunulmuş ve hem İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Emniyet Genel Müdürlüğü soruşturmalar açmıştı. 

‘Medya ayağını biliyorum’
 
Vatan'dan Çağdaş UIus'un haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Genel Soruşturma Bürosu’nun üç yıl yürüttüğü soruşturmalarda ilk olarak Ergenekon davasının gizli tanıklarından ‘Mart’ın yargılanmasına karar verildi. Gizli tanık Mart, kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen Ergenekon davasının 1 Kasım 2012 tarihli duruşmasında “Ergenekon’un medya ayağını biliyorum” iddiasında bulunup bazı kişiler aleyhine ifade vermişti. İfadelerde adı geçenlerin ‘yalan beyan, iftira ve hakaret’ suçlamasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştı. 
 
Koruması kaldırıldı
 
Savcılık, gizli tanık Mart’ın korumasının kaldırılarak kimlik bilgilerinin tespiti için özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının sonra Ergenekon davasını devralan İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu. Mahkeme de talebi inceleyerek gizli tanık Mart’ın koruma kararının kaldırılmasına, hakkında kamu davası açılmasına hükmetti. Savcılık önümüzdeki günlerde tanık koruma programı görevlilerinden bilgileri alarak sanık sıfatıyla gizli tanık Mart’ın ifadesini alacak.
 
Gizli tanık Ahmet’in bilgileri de istendi
 
Gizli tanık Mart dışında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nden aynı davada tanıklık yapmış gizli tanık Ahmet’in kimlik bilgilerini istedi. “Talepte mahkemenizin kasasınında muhafaza edilen kimlik bilgilerinin bulunduğu zarf açılarak gizli tanık Ahmet’in kimlik bilgilerine esas belgelerin onaylı birer örneğinin Başsavcılığımıza gönderilmesi rica olunur” denildi. Ergenekon davasında dinlenen gizli tanık ‘Ahmet’, 25 yıla yakın bir süre Hizbullah içinde yaşadığını belirterek “Örgütün devlet içindeki bir güç tarafından kurulduğunu düşünüyorum” demişti.
 
‘Suça karışanlar indirim aldı’
 
Vatan’a konuşan dava avukatlarından Hüseyin Ersöz şunları söyledi: “Ergenekon, KCK ve Devrimci Karargah gibi davalarda sanıklar hakkındaki iddiaların büyük bir bölümü gizli tanık beyanları üzerine şekillendi. Gizli tanıkların büyük bir kısmı daha önceden suça karışmış ve bu suçlarda ceza indirimi beklentisi taşıyan kişiler olduğu için ifadelerin ciddiyeti ve doğruluğu noktasında şüpheler uyandı. Aynı zamanda gizli tanıklık müessesinin Türkiye’de bilinçli uygulama alanı yok, özellikle siyasi yargılama süreçlerinde çoğunlukla da kötüye kullanılıyor. Gizli tanık Mart’ın durumu da bunun bir örneğidir.”
 
105’ine koruma 12’sine estetik
 
Tanık Koruma Kanunu kapsamında, Tanık Koruma Kurulu kararları ile 105 tanık, 168 tanık yakını olmak üzere 273 kişi hakkında koruma tedbiri uygulanıyor. Koruma kapsamında, ‘Fizyolojik görünümünün estetik cerrahi yoluyla veya estetik cerrahi gerektirmeksizin değiştirilmesi’ tedbiriyle 12 gizli tanığa estetik uygulandı. Estetik uygulanan 5 gizli tanığa saç ektirildi. 68 gizli tanığın adres bilgileri değiştirilerek farklı bir ile nakledildi. Yurt dışına gönderilen gizli tanık ise bulunmuyor.
 
Tanıklara çift koldan inceleme
 
Gizli tanık mağdurlarının 2012’de yaptığı suç duyuruları çift koldan soruşturmaya başlandı. Emniyet Genel Müdürlüğü mağdurların 2012 yılındaki müfettişleri bu kişilerin nasıl gizli tanık olduklarını ve bağlantılarını, Başsavcılık da hem TSK’ya kumpas ve sahte delillerle dava açılmasına yönelik iddiaları araştırdı. Soruşturma kapsamında, gizli tanıkların kimlerle bağlantılı oldukları, tanıklık yapmaları için talimat alıp almadıkları, şantaj yapılarak tanıklık yapmaya zorlanıp zorlanmadıkları, ne söylemeleri gerektiğinin önceden belirlenip belirlenmediği sorularına yanıt arandı.

Sofralarda beyaz ekmek devri kapanıyor! Bakanlık düğmeye bastı! Sofralarda beyaz ekmek devri kapanıyor! Bakanlık düğmeye bastı! Ankara'da Üçüncü Yol İttifakı sürprizi: ''Tek liste, yeni ittifak...'' Ankara'da Üçüncü Yol İttifakı sürprizi: ''Tek liste, yeni ittifak...'' Bahar bitiyor, Sibirya kışı geliyor! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek! Bu tarihlere dikkat Bahar bitiyor, Sibirya kışı geliyor! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek! Bu tarihlere dikkat Sünnilere yönelik söyledikleri tepki çekmişti, sosyal medya fenomeni hakkında gözaltı kararı Sünnilere yönelik söyledikleri tepki çekmişti, sosyal medya fenomeni hakkında gözaltı kararı Türkiye'nin en sevilen SUV'u yenilenen haliyle satışa çıktı! Türkiye'nin en sevilen SUV'u yenilenen haliyle satışa çıktı! Babalık davasını kaybeden Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu'na ödeyeceği tazminat belli oldu Babalık davasını kaybeden Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu'na ödeyeceği tazminat belli oldu 17 yaşındaki çocuk alıkonuldu, öldüresiye dövüldü, köpekle işkence edildi! 17 yaşındaki çocuk alıkonuldu, öldüresiye dövüldü, köpekle işkence edildi! Ticaret Bakanlığı'ndan 3 şişe su için 600 TL isteyen işletmeye baskın! Ticaret Bakanlığı'ndan 3 şişe su için 600 TL isteyen işletmeye baskın! İşte çoğu kişinin yorgunluk sandığı 7 kritik gizli belirti! İşte çoğu kişinin yorgunluk sandığı 7 kritik gizli belirti! ''Cesut buldum'' diye ihbarda bulundu; katil kendisi çıktı! ''Cesut buldum'' diye ihbarda bulundu; katil kendisi çıktı!
Survivor’da akılalmaz hırsızlık! Acun Ilıcalı "faili meçhul saldırı" dedi, ada birbirine Girdi Survivor’da akılalmaz hırsızlık! Acun Ilıcalı "faili meçhul saldırı" dedi, ada birbirine Girdi Bir devrin karanlık sembolü JTM plakalı Beyaz Toros ilan sitesinde satılıkta! Bir devrin karanlık sembolü JTM plakalı Beyaz Toros ilan sitesinde satılıkta! 28 Şubat’ın ''Kudretli Paşası''ydı... Rütbesiz Çevik Bir yıllar sonra ortaya çıktı 28 Şubat’ın ''Kudretli Paşası''ydı... Rütbesiz Çevik Bir yıllar sonra ortaya çıktı Tekirdağ'daki ihanet cinayetinde 5 bıçak darbesiyle yaralanan kadının mahkemedeki kararı şoke etti Tekirdağ'daki ihanet cinayetinde 5 bıçak darbesiyle yaralanan kadının mahkemedeki kararı şoke etti Okullarda ara tatil kaldırılıyor mu? Bakan Tekin canlı yayında yanıt verdi Okullarda ara tatil kaldırılıyor mu? Bakan Tekin canlı yayında yanıt verdi Karakolda korkunç olay: Polisin belindeki silahı alıp kafasına sıktı! Karakolda korkunç olay: Polisin belindeki silahı alıp kafasına sıktı! Yalı Çapkını ve Kızıl Goncalar’ın yıldızları aynı dizide buluşuyor! Yalı Çapkını ve Kızıl Goncalar’ın yıldızları aynı dizide buluşuyor! Aleyna Tilki'nin annesi Havva Öztel’in cesur kıyafetiyle geri dönüşü olay oldu! Aleyna Tilki'nin annesi Havva Öztel’in cesur kıyafetiyle geri dönüşü olay oldu! Türkiye'de yaşam süresinin en uzun olduğu 10 şehir belli oldu Türkiye'de yaşam süresinin en uzun olduğu 10 şehir belli oldu Ünlü oyuncudan yıllar sonra gelen ''Akasya Durağı'' itirafı: '''Hiç Sevmemiştim...'' Ünlü oyuncudan yıllar sonra gelen ''Akasya Durağı'' itirafı: '''Hiç Sevmemiştim...''