Cbü Hastanesinde, Kbb Ameliyatlarında Lazer Kullanılıyor

Cbü Hastanesinde, Kbb Ameliyatlarında Lazer Kullanılıyor

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hastanesi Kulak Burun Boğaz (CBÜ) hastalıkları ameliyatlarında lazer kullanımı başladı.

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hastanesi Kulak Burun Boğaz (CBÜ) hastalıkları ameliyatlarında lazer kullanımı başladı.

Bilim ve teknoloji alanındaki hızlı gelişim, sağlık alanında kullanılacak birçok yeni ve modern enstrüman üretilmesini de sağlıyor. Lazerle kombine edilmiş cihazlar ise giderek artan bir yoğunlukta yer alıyor.

CBÜ KBB ve Baş Boyun Cerrahisi öğretim üyelesi Yrd. Doç. Dr. Görkem Eskiizmir, bazı kulak burun boğaz hastalıklarının tedavisinde sıklıkla lazer kullanıldığını belirterek, ”Lazer, uyarılmış ışımayla ışığın güçlendirilmesinden elde edilen bir enerjidir. Lazer yönteminin diğer termal yöntemlere kıyasla dokularda özgün bir yara oluşturduğu ve buna bağlı olarak sınırlı doku hasarı geliştiği gözlenmiştir. Bu etki sayesinde, daha az travma ve ödem yaratarak dokuların çıkarılması ve küçültülmesi sağlanabilmektedir. Günümüzde modern tıpta yaygın kullanım alanı olan lazerin kulak burun boğaz hastalıklarında da önemli bir rolü bulunmaktadır. Kulak burun boğaz hastalıklarında, özellikle kulak ameliyatlarında, gırtlak (larenks) ve ağız içi (oral kavite) ile çevresindeki tümörlerin (iyi ve kötü huylu) çıkarılmasında başarıyla kullanılmaktadır. Lazer kullanımı ile ameliyat sonrası ödemin sınırlı olması, bu bölgelerde yara iyileşmesini hızlandırmaktadır. Kliniğimizde de son bir yıldır lazer kullanımının uygun olduğu olgularda, bu tekniği başarıyla kullanmaktayız. Bu ameliyatlarda kullandığımız lazer, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) son teknoloji ile üretilmiş bir cihaz olup lazer enerjisi modern tekniklerle üretilmiş esnek fiberler kullanarak iletilmektedir. Bu fiberler sayesinde lazer optik bir neşter haline gelmekte ve özel enstrümanlarla cerrahın kontrolünde kesilmesi istenen bölgeye başarıyla uygulanmaktadır. Böylelikle, özellikle gırtlak ve ağız içi ile çevresindeki kanser ameliyatlarında tümörün başarıyla ve minimal komplikasyonla çıkarılması mümkün olmaktadır” dedi.

CBÜ Hastanesi'nde başarılı bir lazer tedavisi uygulanan hasta Kamile Gülbey ise, “Sağlığıma kavuştuğum için çok memnunum. Tüm doktorlarıma teşekkür ederim” diye konuştu.

CBÜ HASTANESİ'NDE, KBB AMELİYATLARINDA LAZER KULLANILIYOR

CBÜ HASTANESİ'NDE, KBB AMELİYATLARINDA LAZER KULLANILIYOR