CHP öğretmen atamalarını yargıya taşıdı

CHP öğretmen atamalarını yargıya taşıdı
Güncelleme:

CHP, özel program ve proje okullarındaki atamaların durdurulması ve kanunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınması için idari dava başvurusunda bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan ve beraberindeki heyet, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan proje okulu atamalarının durdurulması ve konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınması için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne dava dilekçesi sundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, başvuru öncesi yaptığı açıklamada, günlerdir proje okullarda yapılan öğretmen atamalarının tartışıldığını söyleyerek, "Bir yanda lise öğrencilerini bile isyan ettiren bir öğretmen kıyımı var, diğer yanda ısrarla asıl noktayı kamuoyuyla paylaşmayan, gerçekleri söylemeyen bir Milli Eğitim Bakanı ve iktidar var. Ne oluyor proje okullarında? 2014 yılında 'Üçü, beşi geçmez' diyerek başladıkları ve bugün sayısı 2 bin 153'e varan okullardaki 80 bin öğretmen, 5 bin yöneticinin, dünyada başka hiçbir ülkede görülmeyecek şekilde, 85 bin kişinin bizzat Bakan tarafından atandığı, akla mantığa uygun olmayan bir sistemle karşı karşıyayız. Sayın Bakan, '38 bin öğretmenimiz vardı. 32 bini devam ediyor. 6 bini yer değiştirdi' diyor. Sayın Bakan, asıl soru şu; bu 6 bin kişinin görevine devam etmemesi kararını, bu yetki sizde olduğuna göre, nasıl verdin? Dünyanın hangi ülkesinde 85 bin kişiyi atayacak olan, bunu atayacağına göre, en az 100-120 bin kişiyi tanıması gereken bir bakan olabilir mi? Sen de tanımıyorsun. Peki; bu 6 bin kişiye, 38 binden hangi 6 binin olacağına nasıl karar verdin? Sen tanımadığına göre, senin atadığın yandaş müdürlerin karar verdi. Sen atamadığına göre, senin yandaş sendikan karar verdi. Sen atamadığına göre AKP il ve ilçe teşkilatlarında torpil pazarlıkları sonucunda oluşan listelere göre karar verdin. Giden 6 bin öğretmeni konuşuyoruz bu yıl. Peki, gelecek 6 bin öğretmene nasıl karar verdin" ifadelerini kullandı.

EĞİTİM-BİR-SEN: ÖĞRENCİLER SİYASİ MANİPÜLASYONLARA ALET EDİLMEMELİ

Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel program ve proje uygulayan eğitim kurumlarına öğretmen ataması üzerine Eğitim-Bir-Sen tarafından yazılı açıklama yapılmıştı. Öğrencilerin siyasi manipülasyonlara alet edilmemesi gerektiğine değinilen Eğitim-Bir-Sen'in yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Yönetici görevlendirme sürecinin istismar edilerek öğretmenlerimizin ve yöneticilerimizin haklı davalarının siyasi provokasyonlara alet edilmeye çalışıldığı kaygıyla izlenmektedir. Hukuken çocuk statüsünde bulunan ve karakter-psikolojik yetkinlikleri gelişme çağında olan lise öğrencilerinin, proje okullarına yönelik yönetici ve öğretmen atamaları bahane edilerek tıpkı Gezi Parkı kalkışması sürecinde olduğu gibi sokağa dökülmek istenmesi ve ucuz siyasi hesapların aracı haline getirilmeye çalışılması son derece yanlış ve kabul edilemez bir durumdur. Toplumun desteğini kazanacak politika üretemeyen bazı çevrelerin ve onların sivil toplum kuruluşu görünümlü uzantılarının proje okulları atamaları bahanesiyle lise öğrencilerini sokağa çekme girişimlerini ve çocuklarımızı siyasi manipülasyonların aracı haline getirme çabalarını şiddetle kınıyoruz. Çocuklarımızın ve ailelerinin bu tür kirli politik oyunların piyonu olmaktan kaçınacaklarına yürekten inanıyoruz. Öğretmen ve yöneticilerin bahse konu okullarda görevlerini başarıyla yürütmelerine rağmen başarısızlık, yetersizlik ya da disiplin cezası gibi somut bir gerekçe ortaya konulmadan atama ve görevlendirme taleplerinin yerine getirilmemesi bir hak ihlalidir. Mahkemelerin hak ihlalinin tespiti ve hakkın iadesi konusunda vereceği karar, yanlışları önleyecek en güçlü araçtır. Eğitimciler Birliği Sendikası olarak bu süreçte mağdur olan üyelerimizin yanlarında olacak ve hukuki destek vereceğiz. Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerimiz, toplumsal huzuru zedelemeye yönelik girişimlere ve bundan beslenmeye çalışan çevrelere itibar etmeyecek sağduyuya sahiptir."

DHA

text-ad