Düşen uçağın enkazı bulundu: 2 ölü

Güncelleme:

Aydın Çıldır Havalimanı'ndan kalktıktan bir süre sonra düşen eğitim uçağının enkazında 2 kişinin cesedine ulaşıldı.

Aydın Çıldır Havalimanı'ndan kalktıktan bir süre sonra düşen tek motorlu eğitim uçağının enkazı, Aydın'ın Karacasu ilçesi Yenice Mahallesi'ndeki dağlık alanda bulundu. Ekipler, pilot Hamdi Yılmaz ve uçuş eğitimi verdiği öğenci pilot Merve Altun'un da cansız bedenlerine ulaştı.

Dün sabah saatlerinde, Aydın Çıldır Havalimanı'ndan eğitim uçuşu için kalkan, TC-JZC tescilli tek motorlu Cessna 172 tipi uçakla telsiz irtibatı kesildi. Bölgede eğitim uçuşu yapan uçakta pilot Hamdi Yılmaz ve uçuş eğitimi verdiği öğenci pilot Merve Altun bulunuyordu. Uçaktan en son saat 10.26'da Denizli'nin Merkezefendi ilçesi yakınlarında 'acil durum' bilgisi alındı. Aydın merkezli Uçuş Akademisi'ne ait uçakla bir daha telsiz teması kurulamaması üzerine bölgeye karadan ve havadan arama kurtarma ekipleri sevk edildi.
İrtibat kesilen uçağı dün gün boyu, AFAD öncülüğünde askeri helikopter, UMKE, 112 ve itfaiye ekipleri, özellikle Babadağ ilçesi Molla Ahmet mevkii ile Merkeefendi ilçesi Başkarçı Tepeleri arasında kalan 8 noktada aradı. Yoğun sis altında yürütülen çalışmalardan sonuç alınamadı.

Düşen uçağın enkazı bulundu: 2 ölü - Resim : 1

BU SABAH ENKAZA VE 2 KİŞİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Ekipler çalışmalarına bugün sabah günün aydınlanmasıyla birlikte yeniden başladı. Yapılan çalışmalarda uçağın düştüğü yerin koordinatları belirlendi.

Düşen uçağın enkazı bulundu: 2 ölü - Resim : 2

Buna göre, Aydın'ın Karacasu ilçesi Yenice Mahallesi'ndeki dağlık alana giden ekipler, burada uçağın enkazına ulaştı. Ekipler ardından pilot Hamdi Yılmaz ve uçuş eğitimi verdiği öğenci pilot Merve Altun'un da cansız bedenlerini buldu.

Düşen uçağın enkazı bulundu: 2 ölü - Resim : 3

Pilot Hamdi Yılmaz’ın uçuş eğitimi verdiği öğrencisi Merve Altun’un Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu olduğu, 2 yıldır da uçuş eğitimi aldığı belirtilmişti.

Düşen uçağın enkazı bulundu: 2 ölü - Resim : 4

HAYALİ AĞABEYİ GİBİ PİLOT OLMAKTI
Aydın Çıldır Havalimanı'ndan kalktıktan bir süre sonra düşen TC-JZC tescilli tek motorlu Cessna 172 tipi eğitim uçağının enkazının, Aydın'ın Karacasu ilçesi Yenice Mahallesi'ndeki dağlık alanda bulunmasından sonra çok sayıda kurtarma ekibi bölgeye gönderildi.

15 kişiden oluşan ekiplerin ilk olarak uçağın tekerleklerini buldukları ardından yakındaki enkaza ulaştıkları öğrenildi. Kurtarma ekipleri, dağlık alanın bir yerine kadar arazi araçlarıyla sonrasında ise yaya olarak enkazın bulunduğu bölgeye ulaştı.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten savcı da aynı şekilde enkazın bulunduğu alana yürüyerek gitti. Uçak enkazının yarı yanmış halde bulunduğu bölgeye, aşırı sis nedeniyle askeri helikopterler inemedi. Eğitmen pilot Hamdi Yılmaz ve uçuş eğitimi verdiği öğrenci pilot Merve Altun'un cansız bedenlerinin, araçlarla Dikmen köyüne getirileceği açıklandı.

Öte yandan arama kurtarma çalışmalarına, cansız bedeni bulunan öğrenci pilot Merve Altun'un sağlık görevlisi olan ağabeyi İbrahim Altun da katıldı. Merve Altun'un pilot olan diğer ağabeyi Bülent Altun'un da haberi aldıktan sonra bölgeye gelmek üzere yola çıktığı öğrenildi.

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ise yaptığı açıklamada, "Enkazın tespiti sonrası ilk ekipler bölgeye ulaştı. Pilot ve öğrencinin cesedine ulaşıldı. Savcılık incelemesinin ardından cenazeler helikopterle alınarak hastaneye gönderilecek. Diğer ekiplerin bölgeye ulaşması halinde kaza kırım çalışmalarına başlanacak" dedi.

8 AY ÖNCE GÖREVE BAŞLAMIŞ
Eğitmen pilot Hamdi Yılmaz ve öğrenci pilot Merve Altun'un cenazelerinin bölgeden alınmasından sonra ise kaza kırım ekiplerinin uçağın neden düştüğüne dair inceleme yapacakları açıklandı.

Olayda hayatını kaybeden eğitmen pilot Hamdi Yılmaz'ın Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM) bünyesindeki görevinin ardından emekli olup, 8 ay önce Çıldır'daki uçuş akademisinde görev yapmaya başladığı öğrenildi.

Ege Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun, pilot adayı Merve Altun'un ise ağabeyi Bülent Altun gibi pilot olmayı istediği ifade edildi.

SON DÖNEMLERDEKİ EĞİTİM UÇUŞ KAZALARI

30 Ekim 2018: Antalya'nın Manavgat ilçesi Karaöz mevkiinde Cessna 152 tipi TC-KIM kuyruk tescilli eğitim uçağının düşmesi sonucu pilot Serkan Dilci ve Deniz Adalı yaşamını yitirdi.

27 Haziran 2018: Gaziantep Üniversitesine (GAÜN) ait TC-GUB kuyruk tescilli Cessna 172SP kuyruk tescilli eğitim uçağının Adıyaman'da düşmesi sonucu kursiyer pilot Mehmet Önal hayatını kaybetti.

16 Şubat 2018: İzmirdeki  Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan SF-260D tipi askeri eğitim uçağının düşmesi sonucu pilotlar havacı Yüzbaşı Yunus Bal ile havacı Üsteğmen Resul Ekrem Gökdoğan şehit oldu.

31 Ekim 2017: Tekirdağ/Çorlu Havalimanında eğitim uçuşu yapan AFAya ait TC-EOL tescilli tek motorlu uçak inişinde kontrolden çıkarak parçalandı. Kazada öğrenci Pilot Emre Durmazpınar yaralandı.

24 Mart 2017: Samsun'un Çarşamba Havalimanı'ndan eğitim için havalanan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havacılık ve Uzay Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (Uzaytem) ait Cessna 172 tipi tek motorlu uçak inişte kaza yaptı. Kazadan öğrenci Ecenaz Kalyoncu hafif yaralı olarak kurtuldu.

1 Temmuz 2016: Türk Hava Kurumu Ayvalık Şube Başkanı Mustafa Doğrular ve İstanbul'dan eğitim için gelen Nuri Balsarı ile eğitim uçuşu için kalkarken düştü. TC-ABY tescilli Bellanca tipi tek motorlu uçakta bulunan Doğrular ve Balsarı olay yerinde hayatını kaybetti.

17 Ağustos 2016: Tekirdağın Çorlu İlçesinden havalanan Tarkim Uçuş Okulu'na bağlı Tecnam P2006T tipi çift motorlu eğitim uçağı, Ergene İlçesine bağlı Ahimehmet Köyü yakınlarında teknik rıza nedeniyle tarlaya düştü. Kaza eğitmen pilot Yusuf Akşahin ve öğrenci Alper Oran hayatını kaybetti.

12 Şubat 2013: Türk Hava Kurumu'na ait Cessna 172 tipi tek motorlu eğitim uçağı Mersin'de düştü. Kazada pilot Murat Can yaşamını yitirdi.

6 Ekim 2012: Türk Hava Kurumuna ait TC-CBI tescilli Cessna 172S Selçuk Efes Havaalanı'ndan kalktıktan sonra Ödemiş yakınlarında düştü. Öğretmen Pilot Ahmet Can Damarsardı hayatını kaybetti. Pilot adayı Volkan Umudu yaralandı.

29 Eylül 2012: İstanbul Havacılık Kulübüne ait eğitim uçağı Ankaranın Çubuk ilçesinde düştü. Kazada pilotluk eğitimi alan 25 yaşındaki Anıl Tüccar hayatını kaybederken pilot yaralı kurtarıldı

13 Ağustos 2012: Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesi 2.5 mil açıklarında TC SAS kuyruk tescilli SR22 tipi tek motorlu pervaneli eğitim uçağı düştü. Uçağın kaptan pilotu Hikmet Aral ve öğrencisi Prestige Group Sinemaları'nın Kurucusu ve İşletme Sahibi Lisa Şener, hayatını kaybetti.

29 Haziran 2011: Eskişehir'in İnönü ilçesindeki Türk Hava Kurumu Eğitim Merkezi'nde eğitim uçuşu sırasında planörün kaza yapması sonucu öğretmen pilot Metin Özbey ve öğretmen pilot adayı Semih Uzunlar yaşamını yitirdi.

19 Kasım 2011: İzmir'in Selçuk İlçesi'nde Türk Hava Kurumu'na (THK) ait T- 67 tipi eğitim uçağı, Efes Antik Kenti girişinde bir bahçeye düştü. Kazada pilot Necmi Mızrak ile öğrenci pilot Ali Can Ergün hayatlarını kaybetti.

4 Ocak 2011: İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan askeri eğitim uçağı Menemen ilçesine bağlı Görece köyü yakınlarında düştü.Kazadan 2 kişi yaralı olarak kurtuldu.

DHA