“Halk kültürü” dersi geliyor..

“Halk kültürü” dersi geliyor..
Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı, popüler kültüre “Halk Kültürü” dersi ile savaş açıyor !

Milli Eğitim Bakanlığı, kentlerde yaşayan çocukların popüler ve kitle kültürünün yoğun etkisinde kaldığı gerekçesiyle, ilköğretim 6-8. sınıf öğrencilerine yönelik “Halk Kültürü” dersi hazırladı. İşlenecek konular arasında yer alan “ölüm Allah’ın emri” başlıklı bölümde öğrencilere, vefat edenin gömülmesi ve ölü evine yemek getirilmesi anlatılacak.

Talim ve Terbiye Kurulu’nca onaylanan ders programında, Türkçe sözlü kültür aktarımının, doğumdan kısa süre sonra işe dönmek zorunda kalan anneler tarafından öğretilemediğine dikkat çekilerek, “Anadil, kentte hızla kreş dili veya okulöncesi eğitim dili biçimine dönüşmektedir” denildi. Öncelikle ilköğretimin 6. sınıfı için hazırlanan programa göre dersler şöyle işlenecek:

Tekerlemeler, masallar, geleneksel çocuk oyunları öğretilecek. Türk mutfağından örnekler tanıtılacak.

Derslerde evlilik ve ölüm konuları da işlenecek. Orhan Veli Kanık’ın “Kitabe-i Seng-i Mezar” adlı şiirinden yola çıkılarak, vefat edenlerin gömülmesi, ölü evine yemek götürülmesi ve başsağlığı uygulamaları anlatılacak.

Asker uğurlamasıyla ilgili bölümde, taşkınlıkların yol açtığı olumsuzluklar vurgulanacak.

“Darısı damatlığıma” etkinliğinde sünnet geleneği tanıtılacak.

Giyim kuşam ve süslenmede renklerin anlamına yer verilecek. Öğrencilerin sınıfa getirecekleri günlük ve törensel giyim kuşam örnekleri, geleneksel giyim kuşam örnekleriyle karşılaştırılacak.

Milliyet