İşitme Engelli Hastalar İçin İşaret Dili Öğreniyorlar

İşitme Engelli Hastalar İçin İşaret Dili Öğreniyorlar

İşitme engelli hastaların sağlık hizmetinden daha kolay faydalanmalarını sağlamak amacıyla başlatılan proje kapsamında 10 ayrı hastanede çalışan 40 personele işaret dili eğitimi veriliyor- Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr.

İSTANBUL (AA) - HATİCE ŞENSES - İşitme engelli hastaların sağlık hizmetinden daha kolay faydalanmalarını sağlamak amacıyla başlatılan proje kapsamında 10 ayrı hastanede çalışan 40 personele işaret dili eğitimi veriliyor.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Kadriye Kart Yaşar, teorik ve pratik olmak üzere 5 haftadan oluşan eğitim sürecinin 120 saatlik derslerle devam ettiğini söyledi.

Bakırköy Halk Eğitim Merkezinin desteğiyle ürütülen projede, uzman işaret dili eğitmeni tarafından hastanelerde görev yapan 40 personele eğitim verildiğini dile getiren Yaşar, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Eğitimin 4. haftasındayız. Hükümetimiz özellikle sağlıkta dönüşüm projesiyle, sağlık hizmetine ulaşımı artırmayı hedefleyen bir sağlık politikası güdüyor. Biz de bu kapsamda sağlıkta hizmete ulaşmayı artıracak, engelleri ortadan kaldıracak projeleri hayata geçiriyoruz. Burada bizim amacımız, engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetine ulaşmak istediklerinde yaşadıkları sıkıntıları ortadan kaldırmak. İşitme engelli vatandaşlara yönelik daha önce İstanbul'da bu konuyla ilgili yapılmış bir proje yok. Bu kentte ilk kez uygulanan proje olması itibarıyla da önemli. İşitme engeli olan vatandaşlarımız hastaneye başvurduğu andan itibaren bu eğitimi almış personelimiz tarafından karşılanacak. Proje, kişiye hastaneye giriş ve kayıt işlemlerinin yanı sıra, muayene olma süreci veya yapılması gereken bir işlem sırasında derdini anlatabileceği bir iletişim mekanizması sunacak. Bu amaçla da kendi personelimizi eğiterek bu hizmeti vatandaşa sağlamayı hedefliyoruz."

- "Kritik alanlarda görev alan personelimize daha üst aşamada eğitim vereceğiz"

Yaşar, işaret dili eğitimi alan personelin dağılımını hastanenin kapasitesine ve hasta yoğunluğuna göre belirlediklerini anlatarak, projenin ilk ayağında eğitim alanların karşılama ve danışma personellerinden olduğunu söyledi.

"Amacımız bu projeyi devam ettirmek. Daha çok personelin eğitim almasını istiyoruz. Kritik alanlarda görev yapan personelin de daha üst aşamada eğitim almasını istiyoruz" diyen Yaşar, çalışanların da bu projeden çok memnun olduklarını dile getirdi.

Yaşar, konuşmasında, "Biz Bakırköy Genel Sekreterliği olarak ne tür engelli olursa olsun bu vatandaşlarımıza yönelik çok çalışma yapıyoruz. Fiziksel engeli bulunan vatandaşlar için fiziksel düzenlemeler yapmak hepimizin işi. Bunun haricinde hastaneye gelemeyen hastalarımıza evde sağlık hizmeti veriyoruz. Zihinsel engelli olup diş problemi olan hastalarımıza gerek evde, gerekse hastanede hizmet veriyoruz. Eğitimleri tüm hastanelerimize yaymayı ve genişletmeyi planlıyoruz. Sağlığa erişimdeki tüm engelleri kaldırmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Bunu daha önce biz önemsemiyorduk ya da görmezden geliyorduk"

Güngören Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde güvenlik personeli olarak çalışan Dönüş Gök, eğitime başlamasının ardından bir işitme engelli hastayla iletişim kurduğunu belirterek, "Bir kez hasta tecrübem oldu. Hasta haklarına gelen bir hastaya yardımcı oldum. Dişinde kırılma olmuş. Bunu anlattı. Hasta haklarına birlikte gittik. Orada iletişim kurduk. Hasta bunu görünce çok memnun oldu." dedi.

Gök, hastanın yanında eşinin de bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Orada eşine 'Bak ne güzel öğrenmişler, sen de öğrenseydin keşke' dedi. Hastayı doktoruna yönlendirdik. Bazı şakalar yaptı işaret diliyle. Ben çok mutlu oldum. Çok güzel bir duyguydu. Bunu daha önce biz önemsemiyorduk ya da görmezden geliyorduk ama şu anda çok ilgimi çekiyor ve çok mutlu oldum."

- "Hasta bana işaret dilini nasıl öğrendiğimi sordu"

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde danışma personeli olarak görev yapan Esra Köstekçi de işaret dili eğitimi aldıktan sonra iki işitme engelli hastayla karşılaştığını söyledi.

Köstekçi, işitme engelli hastalardan birinin, diğer personel tarafından anlaşılmadığı için kendisine yönlendirildiğini belirterek, şunları anlattı:

"Hasta çocuğunu getirmiş. Bölümünü öğrenemediği için benden yardım istedi. Ben direkt bölümünü söyleyince çok şaşırdı. Aynı zamanda da çok mutlu oldu. Hasta teşekkür ederek gitti. Daha sonra kurulda işitme engeli olan bir hastayla iletişim kurulamadığı için beni çağırdılar. Hastayla işaret diliyle konuştuk, anlaştık. Yüzünde o kadar çok mutluluk vardı ki... Çevredeki herkes de bize bakıyordu. Hasta bana işaret dilini nasıl öğrendiğimi sordu. Ben de kursa gittiğimi söyledim. Yüzünde bir mutluluk oluştu. Bu da beni çok mutlu etti."