Kenan Evren'in cenazesinde arbede

Kenan Evren'in cenazesinde arbede

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in cenaze töreninde helallik istenirken ''Haram olsun'' diye bağırıldı. Kısa süreli bir arbede yaşandı.

Vefat eden 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren için Genelkurmay Karargahı'nda cenaze töreni düzenlendi. Evren için Ahmet Akseki Camisi'ndeki düzenlenen cenaze töreninde helallik istediği sırada iki kişi, 'Haram olsun' diye bağırınca kısa süreli arbede yaşandı. Kadınlardan birinin Ülkücü Hareketin önde gelen isimlerinden Yılma Durak'ın eşi olduğu ortaya çıktı.

12 Eylül askeri darbesinin lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, bugün son yolculuğuna resmi devlet töreni ile uğurlanıyor. Cenaze aracına, polis ve askeri araçlar ile Evren'in yakınları eşlik etti.
 
Evren'in cenazenin GATA'dan götürülüşü sırasında çevrede güvenlik önlemleri alındı, çevik kuvvet ekipleri de hastane çevresinde hazır bulundu.

120520151229188973428_2.jpg
 
SON KEZ DARBE KARARINI ALDIĞI YERDE
 
Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre, GATA'daki törenin ardından naaşı alınan Kenan Evren için ikinci tören Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlendi. Oldukça az bir katılımın olduğu gözlenen törende subaylar ihtiram nöbeti tuttu. Evren'in töreninde sivil olarak yalnızca ailesinin olduğu göze çarptı.
 

CENAZESİ BÖYLE GÖTÜRÜLDÜ - FOTO GALERİ

 
KIZLARININ GÖRÜŞÜ ALINDI

Cumartesi gecesi tedavi gördüğü GATA'da hayatını kaybeden Evren için cumhurbaşkanlığı yapması nedeniyle bugün ulusal cenaze töreni düzenlendi. Evren'in darbe davasından aldığı ancak Yargıtay süreci tamamlanmayan mahkumiyet kararı nedeniyle devlet töreni ile uğurlanacak olması tartışma konusu olmuştu.

Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda dün Cumhurbaşkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Ankara Valiliği'nden yetkililerden oluşan komite, tören programını belirledi. Program belirlenirken Evren'in kızlarının da görüşü alındı. Aile üyelerinin isteği üzerine Meclis'teki tören programdan çıkarıldı.

CENAZEDE PROTESTO - FOTO GALERİ

GENARALLER KILIÇ KUŞANDI

İlk tören bu sabah GATA'da yapıldı. Bu törende aile üyeleri katıldı ve din görevlisileri yer aldı. Duaların da okunduğu bu tören dini özelliklere sahipti.

Evren'in naaşı, GATA'dan cenaze aracı ile saat 11.30'da Genelkurmay karargahına getirildı. Tören, Aslanlı Kapı'nın yan tarafındaki alanda Genelkurmay'ın ön bahçesinde yapıldı. Evren'in katafalka konulan naaşı önünde önce saygı duruşunda bulunuldu. Kuvvet komutanlıkları ile jandarma ve sahil güvenliği temsilen 4 general - amiral ile bir albay naaşın yanında 15 dakika süreyle ihtiram nöbeti tuttu.

Evren'in özgeçmişinin okunmasının ardından katafalkın önünde saygı geçişi yapıldı. Önce Evren'in aile üyeleri geçişte bulundu. Ardından da rütbe sırasına göre komutanlar geçiş yaptı. genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel raporlu olduğu için Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Orgeneral Akar, törende Genelkurmay Başkanvekili olarak bulundu. Törene; kuvvet komutanları ile Ankara'da görevli orgeneraller ve TSK'nın tüm unsurlarından farklı rütbede subaylar katıldı. Komutanlar, törene tören giysileri ile kılıç kuşanarak geldi.

ERDOĞAN VE SİYASİLER YOK

Genelkurmay'daki törenin ardından naaş, Ahmet Hamdi Akseki Camii'ne getirildi. Evren için düzenlenen devlet törenine ve cenaze namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılmadı. 

Törene hükümeti temsilen de kimse gelmedi. Meclis'te temsil edilen Ak Parti, CHP, MHP ve HDP de törene temsilci göndermedi.

CENAZEYE KATILAN İSİMLER

Evren'in cenaze namazı için camiye gelenler arasında şu isimler dikkat çekiyor: Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar,  Fenerbahçe kulübü eski Başkanı Ali Şen, Fenerbahçeli İşadamı Nihat Özdemir, Emekli Orgeneral Çevik Bir,  Eski meclis başkanları, İsmet Sezgin,  Kaya Erdem,  Eski Başbakan Bülent Ulusu, Eski Genelkurmay Başkanları Necdet Üruğ, Işık Koşaner, Hulisi Akar, Hilmi Özkök ve kuvvet komutanları

Evren'in cenaze namazı için camiye gelenler arasında şu isimler dikkat çekiyor: Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar,  Fenerbahçe kulübü eski Başkanı Ali Şen, Emekli Orgeneral Çevik Bir

''HARAM OLSUN'' DİYE BAĞIRDILAR

Kenan Evren'in Ahmet Hamdi Akseki Cami'nde cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı sonrasında imamın cenazeye katılanlardan helallik istediği sırada cemaatten güçlü helal olsun, sesleri gelirken arka taraftan 2 kişi ise protesto ederek 'Haram olsun' diye bağırdı. Korumalar, protestoda bulunan 2 kişiye müdahale etti. Cenaze töreninde kısa süreli bir arbede yaşandı.

kenan-evren-e-cenaze-namazinda-protesto-5625440.jpeg

YILMA DURAK'IN EŞİ ÇIKTI

'Hakkımı helal etmiyorum' diye bağıran kadınlardan birinin Ülkücü Hareketin önde gelen isimlerinden olan ve 'Doğu'nun Başbuğu' olarak bilinen Yılma Durak'ın eşi olduğu öğrenildi.

DEVLET MEZARLIĞINDA TOPRAĞA VERİLDİ

Öğle vakti Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde kılınan cenaze namazının  ardından Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askeri cenaze aracında kortej  eşliğinde Devlet Mezarlığı'na getirildi. Evren'nin cenazesi, Gazi Mahallesi  Silahtar Caddesi'ndeki girişinden Devlet Mezarlığı'na alındı. Cenaze aracının  önünde Evren'in fotoğrafı yer aldı. 

 Evren, Devlet Mezarlığı'nda hazırlanan kabre defnedildi. Evren'in  Devlet Mezarlığı'ndaki törenine, ailesi, yakınları, eski Genelkurmay Başkanı  Orgeneral Hilmi Özkök, askeri erkan katıldı. Mezarlığın girişinde askeri görevlilerce güvenlik önlemleri alındı.  Basın mensuplarının mezarlığa girişine izin verilmedi. Öte yandan Devlet Mezarlığı girişi önünde cenaze aracının gelişi  beklenirken, BBP Bolu İl Başkanı olduğu öğrenilen Mahmut Alan, üzerinde "Diktatör  dediğiniz adam bile dünyaya kazık çakamadan gitti, siyaseti; hak, hakikat ve halk  için yapın. İbret alalım!" yazılı pankart açtı. Alan, polisler tarafından  bölgeden uzaklaştırdı.