''Kim, füze atacak kadar akılsız değil''

''Kim, füze atacak kadar akılsız değil''
Güncelleme:

Profesör Doktor Hasan Köni, Kuzey Kore kriziyle ilgili çarpıcı açıklamalrda bulundu.

Prof. Dr. Hasan Köni, Kore kriziyle ilgili, “Kuzey Kore veya ABD karşılıklı füze atışı yaparsa hep beraber en büyük camiye gidip  kelime-i şehadet getirmekten başka çaremiz kalmaz” dedi

İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. HASAN Köni, küresel ısınma sonrası buzulların erimesiyle Kuzey Kutbu’nda oluşan yeni ticaret yolunun uluslararası arenada yeni çatışma alanı olacağı görüşünde. “Şayet Kuzey Kore veya ABD karşılıklı füze atışı yaparsa hep beraber en büyük camiye gidip kelime-i şehadet getirmekten başka çaremiz kalmaz” diyen Prof. Köni, Türkiye’nin özellikle hava ve Deniz Kuvvetlerini geliştirmesi gerektiğini söylüyor.

ABD-Çin çekişmesinin yeni çatışma alanları olacak mı?

Küresel ısınmaya bağlı Kuzey Kutbu’ndaki buzulların erimesiyle yeni bir ticaret yolu meydana geldi. Bering boğazının kuzeyinden başlayan bu hat, Rusya’nın kuzey sahillerinden İskandinav ülkeleri ve Danimarka’ya kadar uzanıyor. Çin, Rotterdam limanına bu yeni hattan her yıl üç milyon ton mal yığıyor. Rusya, Arktik bölgede 12, 13 yeni petrol ve doğalgaz kaynakları buldu. Kanada’nın kuzeyindeki buzulların erimesiyle Kaliforniya’dan kalkan gemiler, Kuzey Kutuplar bölgesi üzerinden Japonya’ya kadar gidebiliyor. Yeni güzergah sayesinde Çin’den Avrupa’ya mal götürmek bin 200 kilometre kısalmış oldu. Şu an Kuzey Kore üzerinden başlayan çatışma riski bir süre sonra Arktik bölgeye kayacak. Yeni çatışma alanı Arktik bölge olacak. Çünkü yeni dünya kaynakları bu bölgede. Madenler, petrol, doğalgaz ve deniz ürünlerinin en bol olduğu alan Arktik bölge... Bu alanda her ülke kotasına göre avlanma yapılıyor. Küresel iklim değişikliğinin bir numarası ABD, sadece buzulların erimesine neden olmuyor, yeni çatışma alanları da ortaya çıkıyor.

Rusya’nın pozisyonu nedir?

Rusya Arktik Bölge Komutanlığı’nı kurmuş durumda. ABD de Kanada ile birlikte Arktik Komutanlığı’nı kuran diğer ülke. İki süper güç yeni hat üzerinden gelişen ekonomiyi denetlemek istiyor. Yeni kurulan Arktik Konsey’e İngiltere, İsveç, Norveç, Danimarka, Rusya, Kanada gibi ülkeler üye oldu. Türkiye de NATO üyesi olarak konseye gözlemci olmak için başvurdu. Bu üyeliğin öncüsünün Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olduğunu biliyorum. Arktik alan aynı zamanda deniz gıda kaynaklarının en yüksek olduğu bölge. Hiç kullanılmamış yeni topraklar, enerji kaynakları ve yeni Adalar ortaya çıkmış durumda. Rusya’nın önünde yeni bakir bir alan açıldı.

Kuzey Kore küresel barış için tehdit değil mi?

Kuzey Kore’nin attığı füzeler kıtalararası deniyor. Öyle olup olmadığı belli değil. Ancak orta menzilli füzeleri olduğu biliniyor. Orta menzilli füzelerin ABD’yi vurması söz konusu olamaz. Ellerindeki balistik füzelere nükleer başlık takılıp takılamayacağını da bilmiyoruz. ABD, Irak’taki gibi nükleer iddialarını ortaya atıyor. Kim Jong’un etrafında generalleri var. Fazladan da Cenevre’de okumuş bir adam. Kim Jong’un ABD’ye nükleer füze atacak kadar salak olmadığını düşünüyorum. Ancak Çin’in Kuzey Kore üzerinden yaptığı blöfler gündemde kalmaya devam edecektir.

Kuzey’in komşusu Güney Kore oyunu neresinde?

Kuzey Kore’nin olası Amerikan saldırısına karşı korkuları var. Aslında Kuzey Kore, Güney Kore ile birleşmek istiyor. Ancak birleşme olursa ABD’nin Kuzey Doğu Asya karasında askeri gücü kalmayacak. Bu durum ABD için kabul edilemez.  Bu nedenle ABD, Güney Kore’nin arka bahçe olarak kalması için her desteği veriyor.

‘AB ülkeleri Müslümanlıktan rahatsız’

AB ile Türkiye arasındaki gerginlik gün geçtikçe tırmanıyor. AB ile ilişkiler nereye gidiyor? 

AB’ye girecek olan bir ülkenin AB normlarına uyması gerekiyor. Uymadığın noktada AB ile takışırsın. Macaristan ve Polonya da AB normlarına uymayan davranışlar gösteriyor. Türkiye kendi seçim sistematiğini dışarıda bulunan diasporasını kullanarak gerçekleştirmeye çalışıyor. Ancak bu insanlar diğer ülke vatandaşları. Bu durum diğer ülkelerin siyasal sistemini rahatsız ediyor. Rahatsızlık duyanların başında Almanya geliyor. AB ülkeleri Müslümanlık’tan da rahatsız.

Suriye ve Esad meselemiz ne olacak?

Türkiye halen Esad’a karşı. Türkiye’nin Rusya’ya yakınlaştığı algısı oluşsa da pek doğru olmadığını belirtmem gerek. Kerkük’te referandum yapılacaktır. ABD’nin Irak’ta beş askeri üssü var. Kürtler, ABD’ye güveniyor. Türkiye’nin bu bağlamda Barzani’ye yönelik bir askeri harekat gerçekleştirmesi mümkün değil. Türkiye’nin Ortadoğu politikasını anlamak zor. Afrin’e operasyon dile getiriliyor. Ancak orada da ABD var. Asıl sorun nerede ne yapacağımızın belirsiz olması.

Trump, K. Kore’yi vurur mu?

Kore krizi aynı zamanda ABD halkının önünde Trump’ın imajını güçlendiren bir yapı olarak da kullanılıyor. ABD derin devleti Trump’a karşı. Çünkü ABD’nin toplam çıkarlarını değil sadece ülkedeki beyazları kurtarma derdinde. Oysa ki ABD göçmenler devleti.  Şayet Kuzey Kore veya ABD karşılıklı füze atışı yaparsa hep beraber en büyük camiye gidip şehadet getirmekten başka çaremiz kalmaz. Nükleer savaş topçu atışına benzemez. Maymunlar Cehennemi adlı filmde yaşananlar gerçek olur. Ülkelerin birbirlerini karşılıklı yok etme gücü, uluslararası barışın devamına yol açtı. Ancak bu durum ülkelerin birbirlerini üçüncü ülkeler üzerinden denetimli savaşlarla kontrol altına almasına neden oldu. Dünya olası bir nükleer savaşı kaldıramaz. Toplu ölümler ve insan neslinin varlığı tehdit altına girer. Trump’ın böyle bir çılgınlığa girişeceğine inanmak istemem.

‘Hava ve deniz kuvvetlerine yatırım yapılmalı’

Türkiye’nin küresel bazlı çatışmalara karşı koyacak gücü var mı?

Deniz Kuvvetleri, Türkiye’nin güvenliği açısından çok büyük önem taşıyor. Uçak gemisi yaparak açık denizlere çıkılması düşünülüyor. Proje ne kadar gerçekçi zamanla göreceğiz. Ancak Deniz Kuvvetleri’nin yetişmiş personel anlamında güçlendirilmesi gerekiyor. Hava gücü ve hava savunma sistemlerimiz zayıf. Pakistan’dan pilot eğitmeni istiyorsak durum sıkıntılı demektir. Hava ve Deniz Kuvvetleri’ne ciddi yatırımlar yapılmalı. Kara ordularının eski önemi kalmadı. Türkiye’nin hava savunma sistematiğinin geliştirilmesi gerekli. Rusya’dan geleceği söylenen S400 füzeleri bir türlü alınamıyor. Hava savunma teknolojisi de transfer edemiyoruz. NATO ve ABD’nin izin verdiği ölçüde alçak irtifa savunma sistemlerimiz mevcut. Her şeye rağmen S400 füzeleri alınmalı. ABD “Ben seni korurum” diyor ancak ne kadar koruyor, gerçekten koruyor mu bilmiyoruz. Türkiye’nin yüksek irtifa uzun menzilli hava ve füze savunma sistemlerini mutlaka envanterine alması gerekiyor. Uçak krizinde Rusya ile çatışmaya girseydik bizim açımızdan iyi olmazdı. Rusya askeri güç anlamında bizim üzerimizde. TSK, toparlanıp eski gücüne ulaştırılmalı. Karadeniz de çatışma alanı riski taşıyan bölgelerden.

‘İsrail çatışmadan memnun’

Ortadoğu’daki kan, gözyaşı ne zaman dinecek? 

Ortadoğu’da belirsizlik var. Belirginliği istemeyen güç İsrail. Kontrollü savaş devam ettiği sürece Filistin sorunu masaya gelmeyecek. Ortadoğu’da iç çatışmalar durursa, Arap dünyası birlik halinde Filistin meselesine yüklenir. İsrail, bu nedenle çatışma alanlarının olmasından memnun. Amerika, kontrollü çatışma stratejisi sayesinde İran’ı terörist ülke gösterip Suudi arabistan’a silah satıyor. Suudi Arabistan, selefi grupları kurtarmak için terörü Müslüman Kardeşler’in organize ettiğini öne sürüyor. Herkes suçu birbirine atarak varlıklarını devam ettirme derdinde olduğu sürece kan ve gözyaşı dinmez. 

Milliyet