Kritik açıklama sonrası Dolar, Euro, Sterlin, gümüş ve altında son durum

Kritik açıklama sonrası Dolar, Euro, Sterlin, gümüş ve altında son durum
Güncelleme:

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun bugün yaptığı pozitif büyüme açıklaması sonrasında işte piyasalarda son durum...

Küresel piyasalarda, Çinli emlak devi Evergrande'nin borç ödemelerine ilişkin devam eden belirsizlikler ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesiyle yön arayışı sürerken, Merkez Bankası'nın faiz kararıyla hareketlenen piyasalarda ibre yeniden yukarı dönmüştü.

Merkez Bankası (TCMB) enflasyondaki yükselişe rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir istediği faiz indirimlerine geçen hafta 100 baz puan ile başladı. Ekonomistler politika faizinin sabit kalacağını tahmin ediyordu.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

Finansın Geleceği Zirvesi’nde konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Geldiğimiz noktada bazı makro ekonomik değişkenleri karşılaşmalı incelediğimizde Türkiye'nin performansını göreceğiz. Türkiye 2020'de pozitif büyüyen 2 ekonomiden biri olmuştur" açıklamasında bulundu.

Kavcıoğlu, "Salgın dönemi 2008'den daha maliyetli oldu" ifadesini kullandı. Kavcıoğlu, sürpriz faiz indirimiyle ilgili ilk açıklamasını yaparak, "Faiz indirimi kararıyla salgının ekonomik etkilerini gidermek için ilk aksiyonu aldık." dedi.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, "Talebin canlı olduğu sektörlerde fiyatlarda daha yüksek artışlar görüyoruz" ifadelerini kullandı.

DOLAR, EURO VE STERLİN

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun faiz indirimiyle ilgili açıklamalarının ardından dolar yeniden yükselişe geçti. Sabah saatlerinde 8,82 seviyelerinden işlem gören dolar/TL, an itibarıyla 8,87'i aştı. Türk lirası, dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dün sabah saatlerinde zirveyi 8,90 sınırına taşıdıktan sonra gevşeyen dolar/TL, günü 8,81 düzeyinde tamamlamıştı. Benzer şekilde 10,45'e dayanan euro/TL de, 10,31 civarında günü bitirmişti.

Dolar 8,87 TL'den, Euro 10,36 TL'den, Sterlin ise 12,01 TL'den işlem görüyor. Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,8270 lira, avronun satış fiyatı ise 10,3270 lira olmuştu.

Dolar endeksi 93,38, Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi de 403,87 puan düzeyinde bulunuyor.

GÜMÜŞ VE ALTIN

Gümüş 6,39 TL'den işlem görüyorken, onsu 1.733 dolardan fiyatlanan altında, gram altın 489/494, çeyrek altın 794/811, Cumhuriyet altını ise 3.268/3.303 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

KRİPTO PARALAR

Kripto para piyasasında ise Bitcoin 41 bin 594 dolardan, Ethereum ise 2 bin 867 dolardan fiyatlanıyor.

PETROL 3 YILIN ZİRVESİNDE

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 79,58 dolardan işlem görüyor. Dün 79,90 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,72 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 10.09 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,09 artışla 79,58 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 76,30 dolardan alıcı buldu.

KRİTİK GÜN BUGÜN

Bu hafta piyasalar TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun bugün Finansın Geleceği toplantısında yapacağı konuşmaya odaklandı.

Piyasalar TCMB ve siyasilerin yapacağı konuşmalardan önümüzdeki aylarda da "politika hatası" olarak görülen faiz indirimlerinin devam edip etmeyeceğini anlamaya çalışacaklar.

EKONOMİSTLER DAHA ÇOK İNDİRİM VE RİSKLERE DİKKAT ÇEKİYOR

TCMB'nin siyasilerin de etkisinde kalarak tek bir faiz indirimi ile yetinmeyeceğini düşüşen ekonomistler indirim beklentilerini öne çekti.

 Ancak ekonomistler bu revizyonlarla birlikte TL'nin değer kaybı nedeniyle Türkiye ekonomisine yönelik risklerin arttığını da belirtiyorlar. Enflasyon beklentileri önümüzdeki yıl için yukarı revize edilirken, bankacılara göre en önemli risk ise TL'nin değer kaybı.

JPMorgan 2021 yıl sonu enflasyon tahminini de %15.5'ten %16.7'ye ve 2022 yıl sonu tahminini daha keskin bir şekilde %11.5'ten %14.5'e revize etti. Yarkın Cebeci, "Gevşeme döngüsünün ne kadar hızlı ve sert gerçekleşeceğine olacağına bağlı olarak bu tahminlerde yukarı yönlü riskler olabilir" dedi.

Birçok bankacı faiz indirimlerinin devam etmesi halinde kısa sürede yeni faiz artışlarına ihtiyaç duyulacağını düşünüyorlar. Ancak siyasi gerekçelerle TCMB'nin bir artış yapma kabiliyetinin zayıf olduğu endişesi TL'deki değer kaybının daha hızlı olmasına neden oluyor.

Erken faiz indirimi endişeleri TCMB'nin ay başındaki yatırımcı toplantısında enflasyon oranı üzerinde faiz uygulayacağı taahhüdüne atıf yapmaması sonrası oluşmaya başladı.

 TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun politika faizinden yaklaşık 200 baz puan daha aşağıda olan çekirdek enflasyona odaklanacağını açıklaması ise yatırımcı toplantısından bir hafta sonra gerçekleşti.

Bankacıların dikkat çektiği bir diğer unsur ise TCMB'nin indirim kararı ile tahvil getirilerini yukarı yönlü etkilemesi oldu. Bankacılar tahvil getirilerinin faiz indirimine rağmen yukarı hareket etmesinin kısa vadeli faizlerin TCMB kontrolünden çıkma olasılığını endişe ile izliyorlar.