Maaş için gün sayan EYT’liye iptal şoku

Maaş için gün sayan EYT’liye iptal şoku
Güncelleme:

Milyonlarca EYT'li SGK'dan emekli maaşını beklerken Samsun'dan gelen bir haber şok etkisi yarattı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinden emeklilik için başvuran ancak maaşı bağlanmayan bir kişi, SGK’dan gelen “Başvurunuz iptal edildi” bildirimiyle şok yaşadı.

Samsun’da yaşayan E.K., mart ayında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden yararlanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu. Primi eksik olduğu için 29 bin lira askerlik borçlanması ödedi. İşlemleri tamamlanan E.K., 44 yaşında emekli edildi. Çalıştığı iş yeri tarafından tazminatı da ödendi.

 E.K.’nın emeklilik hayali, 2-3 gün önce SGK’dan gelen “Başvurunuz iptal edildi” mesajıyla suya düştü. E.K., vakit kaybetmeden SGK’nın yolunu tuttu. Yetkililerden, EYT başvurusunun ‘Birinci derece yakınının yanında sigorta başlangıcı’ olduğu için iptal edildiğini öğrendi.

E.K.’nın, birinci derece yakınının yanında sigorta başlangıcı 1995 yılında yapılmıştı. EYT’den yararlanmak için 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta kaydının bulunması şart koşuluyor. İkinci iş yerinde 1999 yılının Aralık ayında çalışmaya başladığı için E.K.’nın EYT düzenlemesinden yararlanma şansı da ortadan kalktı.

Yeni Şafak’a konuşan E.K., “Babamın yanında 1995 yılının 7’inci ayından itibaren inşaat işçisi olarak 9 ay çalıştım. Bu süre boyunca primlerim de ödendi. 18 yaşından küçük ve ilk iş yerim babama ait olduğu gerekçesiyle çalıştığım halde emeklilik işlemlerim iptal edildi. Bakılsın, araştırılsın hemen reddedilmesin istiyoruz. Çünkü gerçekten çalışan insanlar mağdur oluyor” diye konuştu. E.K., yasal yollardan hakkını aramak için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor.