Öğrenciye uzaklaştırma ve disiplin cezası AYM'den döndü

Öğrenciye uzaklaştırma ve disiplin cezası AYM'den döndü
Güncelleme:

AYM, katıldığı Ankara Gar Katliamı'yla ilgili basın açıklamasında, Mersin Üniversitesi Rektörü'nün eleştirilmesi üzerine okuldan uzaklaştırma ve disiplin cezası verilen öğrenciyi haklı buldu.

2017'de Mersin Üniversitesi'nde Ankara Gar Katliamı'nın protesto eden öğrencilere açılan soruşturmalara tepki göstermek için Gazeteciler Cemiyeti bürosunda yapılan basın açıklamasına katılan bir öğrencinin hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı.

Üniversite yönetimi, 'Kayyum Rektör' ifadelerinin kullanıldığı basın açıklaması nedeniyle 'şeref ve haysiyeti zedeleyici ifadeler kullanıldığı' gerekçesiyle tekrar soruşturma başlattı. İ.U.'a bu soruşturmada da 1 ay okuldan uzaklaştırma ve disiplin cezası verildi. 

Uyan'ın bu cezaya karşı 'idari işlemin durdurulması' talebiyle İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak talebi reddedildi. İstinaf başvurusu da reddedilen İ.U., davayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. 

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre AYM, Uyan'ın 'eğitim hakkının ihlal edildiği' iddiasını kabul etti ve kararın idari işlemin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Mersin 2. İdare Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti. Yüksek Mahkeme ayrıca başvurucuya 13 bin 500 TL tazminat ödenmesine hükmetti.