Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu

Aile Bütünlüğünün Korunması Komisyonu

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Altunel:- "2015 yılında Aile Eğitimi Kurs Programı kapsamında açılan kurs sayısı 5 bin 471 iken bu eğitimlere katılan kursiyer sayısı ise 103 bin 177'dir" - İŞKUR Genel Müdürlüğü İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkan

TBMM (AA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, 2015 yılında Aile Eğitimi Kurs Programı kapsamında açılan 5 bin 471 kursa 103 bin 177 kişinin katıldığını bildirdi.

Aile bütünlüğünün korunmasına ilişkin TBMM Araştırma Komisyonu, AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir başkanlığında toplandı.

Toplantıda sunum yapan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Ali Rıza Altunel, Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Aile eğitimine ilişkin çalışmalar yaptıklarını anlatan Altunel, aile eğitim kurs programının toplumun tüm kesimlerinin ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirildiğini ve ülke genelinde uygulamaya konulduğunu belirtti.

Altunel, Aile Eğitimi Kurs Programı (0-18 Yaş çocuğu olan ailelere) ile anne babaların anne babalık becerilerinin geliştirilmesi ve böylece aile içi ilişkilerin güçlendirilmesi yoluyla çocuğun ve ergenin var olan potansiyelini kullanmasının amaçlandığını ifade etti.

Aile eğitim Programı (0-18 yaş) uygulamaları ve özelliklerine değinen Altunel, 0-3, 3-6, 7-11, 12-18 yaş arası aile eğitimi kurs programları ve özel eğitime ihtiyacı olan çocukların aileleri için aile eğitimi programına ilişkin bilgi verdi.

Aile eğitimlerinin yanı sıra eğitici eğitimlerinin ve formatör eğitimlerinin de bulunduğunu vurgulayan Altunel, 2015'te açılan kurslarda 2 bin 591 eğitici, 37 formatörün eğitim aldığını bildirdi.

Altunel, "2015 yılında Aile Eğitimi Kurs Programı (0-18 yaş) kapsamında açılan kurs sayısı 5 bin 471 iken bu eğitimlere katılan kursiyer sayısı ise 103 bin 177'dir" dedi.

Geçen yıl eğitici, aile ve çocuk eğitim materyalleri olmak üzere 877 bin 613 eğitim ve tanıtım materyali basıldığını ve dağıtımının yapıldığını aktaran Altunel, 2015'te toplam materyal basım sayısının ise 883 bin 613 olduğunu kaydetti.

- Aile bütünlüğünün korunmasında İŞKUR

İŞKUR Genel Müdürlüğü İş ve Meslek Danışmanlığı Dairesi Başkanı Sinan Temur, İŞKUR'un aile politikalarının korunması, kadınların iş gücüne katılımı amacıyla İŞKUR'un yaptığı çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Temur, dünyadaki işsizlik oranları, işgücüne katılım ve istihdam oranlarına da değindi. Temur, "2015 yılında mesleki eğitim kurslarındaki kursiyerlerin yüzde 62'sini kadınlar, yüzde 38'ini erkekler oluşturmaktadır" diye konuştu.

Şiddet mağduru kadınlara yönelik danışmanlık hizmeti verdiklerini ifade eden Temur, Şiddet Önleme Merkezleri (ŞÖNİM) ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) İl Müdürlükleriyle iş birliği içinde bulunduklarını aktardı.

Mart 2013-Aralık 2015 dönemi içerisinde bin 360 şiddet mağduru kadın ile görüşüldüğünü belirten Temur, "948 şiddet mağduru kadına iş arama becerileri eğitimi verildi" dedi.

Temur, geçen yıl 20 bin 455 engellinin de işe yerleştirildiğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) arasındaki protokole değinen Temur, aile danışmanları ile iş ve meslek danışmanları arasında koordinasyon sağlanması, kadınların sosyoekonomik konumlarının güçlendirilmesi ve istihdamın artırılması, sosyal yardımlar ile istihdam arasındaki bağlantının etkinleştirilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi gibi amaçlarının bulunduğunu açıkladı.

Temur, ÇSGB, ASPB ve İŞKUR işbirliğinde yapılması gereken çalışmalara ilişkin önerilerde bulundu.

- "Bu tür travmalarla çocukların karşılaşmaması gerekiyor"

Aile Bütünlüğünün Korunmasını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün yürüttüğü projeyi hatırlatarak, 25 yaş üstü kadınlara meslek edindirilerek meslek lisesi diploması almalarını sağlayan çalışma kapsamındaki rakamların güncellenmesini istedi.

Keşir, "Okulun açıldığı gün öğretmen öğrencilere tek tek 'annen baban ne iş yapıyor' diye sorar. Babası terk etmiş, ölmüş olabilir, şehit çocuğu olabilir. Bu tür travmaları yaşayan ve bunları haftalarca üzerinden atamayan çocuklar da var. Bu tür travmalarla çocukların karşılaşmaması gerekiyor. Ailede engelli yada yaşlı olabilir. Biraz bu konularda hassasiyet gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Komisyon üyeleri 20-22 Şubat'ta Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis'te incelemelerde bulunacak.