AK Parti'nin enflasyon hedefi bir kez daha değişti

AK Parti'nin enflasyon hedefi bir kez daha değişti
Güncelleme:

AK Partili Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin enflasyon tahminini değiştirdi. Elvan "Bizim öngörümüz 2 yıl gibi bir süre içerisinde enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi" dedi.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada enflasyonun ne zaman tek haneye ineceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ancak Elvan’ın söyledikleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin vaatleriyle çelişti. Elvan, enflasyonun 2 yılda bir sürede tek haneye inebileceği öngördüklerini belirterek şunları dile getirdi:

“Türkiye’yi dünyadan soyutlayamayız, dünyadaki gelişmeleri görmemiz gerekiyor. Son 5 yılda biz ne yaşadık? Pandemi dönemi, arkasından ne oldu? Tüm üretim ve tedarik zincirlerinde bozulma oldu, onun arkasından ne oldu? Gıda ve emtia fiyatlarında ciddi artış söz konusu oldu. Küresel ölçekte enflasyonda artış söz konusu oldu.

Türkiye petrol, doğalgaz ithal eden bir ülke. Siz hangi ürününüze bakacak olursanız olun. Hangi üretim alanına gidecekseniz tarımdan, sanayiye her alanda siz petrolü, doğal gazı kullanıyorsunuz. Fiyatlarının artması, sizin doğal gaz ve petrol ithalatçısı olmanız fiyatlara yansıyor.

Bir miktar doğalgaz ve petrolde düşüş söz konusu oldu. Bununla birlikte enflasyona yönelik tedbirler alınıyor. Bizim öngörümüz 2 yıl gibi bir süre içerisinde enflasyonun tek haneli rakamlara inmesi.”

ERDOĞAN VE NABATİ ENFLASYONA İLİŞKİN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan 2022’nin sonunda enflasyonunun ne zaman düşeceğine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Enflasyonu hedeflediğimiz şekilde 2023 sonunda yüzde 20'ler seviyesine, 2024'te tek haneli rakamlara düşürmek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Herkes hesabını 2023'te yüzde 20'ler seviyesinde enflasyona göre yapsın” demişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise 2022’nin mart ayında, enflasyonla mücadeleyi “mali disiplin içerisinde” sürdürmeye kararlı olduklarını ifade ederek, 2023 seçimlerine tek haneli enflasyonla girileceğini öne sürmüştü.