CHP'de ön seçim karmaşacası

CHP'de ön seçim karmaşacası

AK Parti - CHP koalisyonunun suya düşmesinin ardından olası bir erken seçim öncesinde CHP'li vekilleri "ön seçim" heyecanı sardı.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gün CHP Genel Merkezi'nde yapılan milletvekilleri toplantısında, milletvekillerinin en fazla merak ettiği konu başlığının ön seçim olduğu belirtildi. Milletvekillerinin, "Erken seçim olursa, yeniden ön seçim yapılacak mı? Ön seçime girecek miyiz" sorusunu yönelttiği belirtildi.

Milliyet gazetesinden Meriç Tafolar'ın haberine göre Kılıçdaroğlu, "Eğer erken seçim olursa, ön seçimden milletvekili çıkan arkadaşlarımın aynı sıradan yeniden aday gösterilmesinden yanayım. Ancak YSK'ya görüş soracağız, gelen yanıt çerçevesinde hareket edeceğiz" dedi. CHP yönetimi, YSK'dan olumsuz yanıt gelmesi durumunda tüzük değişikliğini de gündemine aldı.

Kılıçdaroğlu başkanlığında önceki gün CHP Genel Merkezi'nde yapılan milletvekilleri toplantısında, milletvekilleri en çok, "Erken seçim olursa yeniden ön seçime girecek miyiz" sorusunu yöneltti. Alınan bilgilere göre ön seçimden çıkan milletvekillerinin toplantıda en fazla merak ettiği konu, koalisyon kurulmaz erken seçime gidilirse, ön seçim kararının çıkıp çıkmayacağı oldu. Alınan bilgilere göre çok sayıda benzer soru üzerine söz alan Kılıçdaroğlu, "Eğer erken seçim olursa, ön seçimden milletvekili çıkan arkadaşlarımın aynı sıradan yeniden aday gösterilmesinden yanayım. Ancak YSK'ya görüş soracağız, gelen yanıt çerçevesinde hareket edeceğiz" ifadesini kullandı.

YSK'dan olumlu yanıt gelmezse tüzük değişikliği gündemde

Alınan bilgilere göre YSK'nın farklı bir seçim olacağı için CHP'nin talebini olumlu olarak karşılama olasılığı düşük olarak değerlendiriliyor. Bu durumda CHP tüzüğüne göre yüzde 85 oranında ön seçim yapılması gündeme gelecek. Bu durumu engellemek, yeniden partinin enerjisini ön seçimde harcamasını önlemek amacıyla CHP yönetimi tüzük değişikliğini de gündemine aldı. Bu durumda olağanüstü çağrılı bir tüzük kurultayı ile ön seçim zorunluluğu kaldırılabilecek.