Macron, Erdoğan'a mektup gönderdi

Macron, Erdoğan'a mektup gönderdi
Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilişkileri geliştirmek istediğini anlatan bir mektup gönderdiğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iki ülke ilişkilerini geliştirmek istediğini anlatan mektup gönderdi.

Söz konusu mektubu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu duyurdu.

Türkiye'nin, ABD'ye S-400 konusunda ortak çalışma grubu teklifini ileteceğini de belirten Çavuşoğlu, ''Tüm dosyaları açacağız. İstenmezse Yunanistan'la görüşmenin anlamı yok'' ifadesini kullandı.

Pakistan'da önemli başlıklara değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarının detaylarını CNNTürk Ankara temsilcisi Dicle Canova aktardı.

İşte Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları: 

TÜRK-RUS ORTAK GÖZLEM MERKEZİ

2 günlük ziyarette üçlü bir zirve gerçekleşti. Pakistan Azerbaycan Türkiye zirvesi… Bu vesile ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile de özel bir görüşme yaptı.

Çavuşoğlu o konuda şu bilgiyi verdi; ortak gözlem merkezinde yer belirlendi ve inşaat başladı dedi bu önemliydi. Ağdan’da inşaat başladı. Gözlem merkezinde 60 Türk, 60 Rus askeri olacak. Türk askeri gitmeye başladı. İlaveten ihtiyaç olursa da Azerbaycan’la ileride ikili bir anlaşma yaparak gerekli desteği veririz dedi.

ABD İLE İLİŞKİLER

ABD ile bundan sonraki süreç de konuşuldu. Biden yönetimi ile ilgili Dışişleri Bakanı biz çalışmaya hazırız dedi. Ön yargılı da değiliz. İlişkilerde bugüne kadar yaşanmış ve bundan sonra yaşanacak sorunlar var ama önemli fırsatlar da var. Yeni yönetimdeki isimlerin çoğunu Obama yönetiminden tanıyoruz ama bildiğimiz insanların olması sorunların hallolacağı anlamına gelmez.

Yol haritası için çalışıyoruz açıklamasını yaptı Bakan Çavuşoğlu yani Ankara Biden döneminde hazırlanıyor. Obama döneminden beri kalan sorunlar YPG/PKK gibi sorunlar bunlar ne olacak sorusuna da Çavuşoğlu umarım bu sorunları aşarız dedi. S400 sorunu var biz çalışma grubu önerimizi kendilerine ileteceğiz dedi.

Türkiye’nin stratejik konumu her geçen gün önem kazanıyor. Biden yönetimi de bunun farkında Cumhurbaşkanı de göreve geldikten sonra kendisini arayıp tebrik ederek tabi ki görüşelim diyecektir dedi.

MACRON'UN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A MEKTUBU

Bir başka önemli temas daha var. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup gönderdi hafta başında bu mektup Ankara’ya ulaştı. Bunu da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu açıkladı. Peki ne vardı o mektupta bir kere Türkçe hitapla kaleme aldı gibi bir anekdot düştü. Bu da işte Fransa ile ilişkilerin yumuşamaya başladığının göstergesi olarak yorumlandı. Ve mektupta ilişkileri düzeltmek istediği Türkiye’ye verdikleri öneme vurgu yaptığını belirtti Çavuşoğlu ve Erdoğan’la görüşme talebini de bu mektup aracılığı ile ilettiğini açıkladı. 

Cumhurbaşkanımız memnuniyetle görüşürüz dedi önce video konferans veya telefon görüşmesi olacak sonra fiziken bir araya gelinir ifadesini kullandı. Tabi ilişkilerin normalleşmesi içinde 4 başlıkta istişarelere başlama kararı alındığını da duyurdu. İkili düzeydeki istişareler, terörle mücadele, bölgesel konular Suriye, Libya dahil ve eğitim işbirliği bu dört başlığı oluşturacak Yunanistan’la da istikşafı görüşmeler de başlayacak bu konuda da ne düşündüğünü sorduk.

Seçiniz...