2017 Referandum sonuçları

2017 Referandum sonuçları
Güncelleme:

Türkiye tarihi 16 Nisan referandumunda kararını verdi. Gayri resmi sonuçlara göre referandumdan %51,37 Evet, %48,63 Hayır oyu çıktı.

Türkiye tarihi 16 Nisan referandumunu geride bıraktı.

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında gayri resmi sonuçlara göre Türkiye genelinde sandıklardan yüzde 51,37 "evet", yüzde 48,63 "hayır" oyu çıktı.

Yurt genelinde 24 milyon 326 bin 251 oy "evet" için kullanılırken 23 milyon 173 bin 124 kişi "hayır" oyu kullandı.

BUGÜNE KADARKİ EN KAPSAMLI DEĞİŞİKLİK

9 Kasım 1982’de yürürlüğe giren 177 maddelik 1982 Anayasası ilk değişikliğe 5 yıl sonra 17 Mayıs 1987 yılında uğramıştı. Anayasaya ilişkin son değişiklik geçen yıl milletvekili dokunulmazlıkları çerçevesinde 20 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşmişti. 2001 ve 2010’da anayasada geniş değişikliklere gidilirken, dün kabul edilen 18 maddelik paket en kapsamlı değişiklik olarak tarihe geçti.

GEÇERSİZ OYLAR DİKKAT ÇEKTİ

Referandum sonuçlarında geçersiz oyların sayısındaki artış dikkatlerden kaçmadı. 1 Kasım 2015 tarihindeki seçimlerde 697 bin olan geçersiz oy sayısı, anayasa referandumunda 847 bin 537’e yükseldi.

2017 Referandum sonuçları  - Resim : 1

YSK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

YSK Başkanı Sadi Güven, "mühürsüz zarf" kararının ilk olmadığı ve geçerli sayılacağını söyledi. Güven, evet mührünün de halkın iradesini yansıttığını ifade etti.

"Halk oylamasından Evet çıkmıştır"

Güven ayrıca referandumla ilgili şu rakamları da paylaştı:

"Saat 23.00 itibarıyla açılan sandıklardaki seçmen sayısının 56 milyon 147 bin 506 olduğu, sisteme girilmeyen toplam 594 bin 76 seçmenin olduğu, 'evet' oyları toplamının 24 milyon 763 bin 516 olduğu, 'hayır' oyları toplamının da 23 milyon 511 bin 155 olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuca göre halk oylamasında 'evet' çıkmıştır."

17 BÜYÜKŞEHİR HAYIR DEDİ

Ankara’da yarış nefes nefese giderken, ‘Hayır’ yüzde 51 ile kıl payı önde çıktı. İstanbul’da da ‘Hayır’ yüzde 51.2 oldu. Hayır çıkan diğer büyükşehirler şunlar: “İzmir, Adana, Antalya, Mersin, Diyarbakır, Balıkesir, Denizli, Aydın, Van, Mardin, Manisa, Muğla, Eskişehir, Tekirdağ, Hatay.” 30 büyükşehirden 13’ünde ise ‘Evet’ önde çıktı: “Bursa, Kocaeli, Erzurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Malatya, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon.”

DİKKAT ÇEKEN İLLER

Cumhurbaşkanlığı sistemine yönelik halk oylamasında, saat 20.50 itibarıyla en çok "evet" oyu Bayburt'tan, en fazla "hayır" oyu ise Tunceli'den çıktı. Oy dağılımına göre, "evet" oylarının en yüksek çıktığı il yüzde 81,67 ile Bayburt olurken, en yüksek "hayır" oyu ise yüzde 80,35 ile Tunceli oldu.
 

2017 Referandum sonuçları  - Resim : 2

YSK'DAN TEPKİ ÇEKEN İKİ KARAR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bazı sandıklarda mühür taşımayan oy pusulası ve zarfların dışarıdan getirilerek kullanıldığının kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verdi. YSK, bazı sandıklarda tercih yerine "evet" yazılı mühürlerin kullanıldığı oy pusularının da geçerli sayılacağını bildirdi. Bu kararlara hayır cephesinden büyük tepki geldi.

CHP Genel Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, "YSK'nın bu saatten sonra meşruiyeti tartışılır. Avukatlarımız terk etmesin. Şimdiden herkese ben hayırlı olsun diyorum. Biz şekil şartının dışında, şu anda içeriğine itiraz edeceğimiz yüzde 37 var. Bu yüzde 60'ı da bulacak. Sabahtan beri biz ihlalleri tespit etmiş durumdayız" dedi.

Öte yandan MHP'li muhalif isimlerden Ümit Özdağ, "YSK'nın almış olduğu karar, yani üzerinde mühür olmayan oyların kullanılmasının meşru kabul edilmesi hukuken kabul edilecek bir şey değil" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TARTIŞMALAR GERİDE KALDI

Referandum sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Halk oylaması bitmiş ve o süreçte yaşanan tartışmalar geride kalmıştır" dedi. Birlik mesajları veren Erdoğan, "Evet ya da hayır diyen herkesin, tüm Türkiye'nin zaferidir" ifadelerini de kullandı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: KAYBEDEN YOK, KAZANAN TÜRKİYE

Başbakan Yıldırım, referandum sonuçlarıyla ilgili balkon konuşması yaptı. Yıldırım, "Vatandaşlarımızın tercihi doğrultusunda geleceği güven içinde inşa edeceğiz. Bu halk oylamasının kaybedeni yoktur. Kazanan Türkiye'dir. Kimsenin kalbi kırık olmasın" dedi.

KILIÇDAROĞLU: YSK REFERANDUMU TARTIŞMALI HALE GETİRDİ

Referandum sonuçlarıyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "YSK, bu referandumu tartışmalı hale getirdi" diye konuştu. 

BAHÇELİ: SAMİMİYETLE MÜCADELE EDİP KAZANDIK

Referandum sonuçlarının ardından yazılı bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli; "Yeni bir döneme girildi. Samimiyetle mücadele ettik, kazandık" dedi.

Oy verdiğiniz sandıktan Evet mi çıktı Hayır mı ?Oy verdiğiniz sandıktan Evet mi çıktı Hayır mı ?

AK Parti 16 yıldır ilk kez İstanbul ve Ankara'yı kaybettiAK Parti 16 yıldır ilk kez İstanbul ve Ankara'yı kaybetti

CHP önünde Kılıçdaroğlu'na istifa çağrısıCHP önünde Kılıçdaroğlu'na istifa çağrısı

Meral Akşener: YSK suç işlemiştir, Türkiye bu ayıbı sürdüremezMeral Akşener: YSK suç işlemiştir, Türkiye bu ayıbı sürdüremez

3 büyük ilde tencereli tavalı protesto3 büyük ilde tencereli tavalı protesto

Referandumu en yakın tahminle bilen Gezici’den referandum değerlendirmesiReferandumu en yakın tahminle bilen Gezici’den referandum değerlendirmesi

Başbakan Yıldırım'dan balkon konuşmasıBaşbakan Yıldırım'dan balkon konuşması

Kılıçdaroğlu'ndan referandum sonucu sonrası flaş karar ! Kılıçdaroğlu'ndan referandum sonucu sonrası flaş karar !

Ankara, İstanbul ve İzmir'de referandum sonuçlarıAnkara, İstanbul ve İzmir'de referandum sonuçları

Referandumda sürpriz yapan illerReferandumda sürpriz yapan iller

Avrupa Parlamentosu'ndan referandum yorumuAvrupa Parlamentosu'ndan referandum yorumu

9 milyon kişi sandığa gitmedi9 milyon kişi sandığa gitmedi

Yurt dışı referandum sonuçları belli olduYurt dışı referandum sonuçları belli oldu

CHP referandum oylarının yüzde 60'ına itiraz edecekCHP referandum oylarının yüzde 60'ına itiraz edecek

Tarihi referanduma rekor katılım oranıTarihi referanduma rekor katılım oranı

YSK: 'Evet' yazılı mühürler geçerliYSK: 'Evet' yazılı mühürler geçerli

 

Seçiniz...