Tbmm'de Bu Hafta

Tbmm'de Bu Hafta

TBMM, bütçe görüşmelerinden sonra verdiği aranın ardından mesaisine başlayacak-Genel Kurulda bu hafta, görüşmeleri yarım kalan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nın gündeme gelmesi bekleniyor

TBMM (AA) - TBMM, bütçe görüşmelerinden sonra verdiği aranın ardından mesaisine başlayacak.

TBMM Genel Kurulunda bu hafta, görüşmeleri yarım kalan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı'nın gündeme gelmesi bekleniyor.

34 maddelik ve "temel kanun" olarak ele alınan tasarının görüşmeleri, 6. madde üzerinden devam edecek.

Tasarı, kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri "özel nitelikli kişisel veri" sayıyor.

Tasarıya göre, özel nitelikli kişisel verilerin, ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasak olacak.

Sağlık ve cinsel hayat dışındaki kişisel veriler, kanunlarda öngörülen hallerde ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın işlenebilecek. Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ve finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilecek.

İdari ve mali özerkliğe sahip Kişisel Verileri Koruma Kurumu oluşturulacak. 7 üyeden oluşacak kurumun dört üyesini Bakanlar Kurulu, 3 üyesini ise Cumhurbaşkanı seçecek.

Kişisel verileri silmeyen veya anonim hale getirmeyenlere, bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kurul kararları ile sicile kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Kişisel verilerin milli savunmayı, milli güvenliği, kamu güvenliğini, kamu düzenini veya ekonomik güvenliği sağlamaya yönelik önleyici, koruyucu ve istihbari faaliyetler kapsamında işlenmesi, kapsam dışında tutulacak. Ayrımcılık yasağı ihlalinden zarar gördüğü iddiasında bulunan herkes kuruma başvurabilecek, başvurulardan herhangi bir ücret alınmayacak.

-Komisyonlar

TBMM'nin ihtisas komisyonları da çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek.

Dışişleri Komisyonu, 24 Mart Perşembe günü toplanarak, uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulan 15 kanun tasarısı için mesai yapacak.

TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Alt Komisyon da 22 Mart Salı ve 24 Mart Perşembe günleri toplanacak.

Komisyon salı günü, Kamu Denetçiliği Kurumunun verdiği tavsiye kararlarına uymayan ya da bilgi ve belgelerine olumlu yaklaşmayan bazı kurum temsilcilerini dinleyecek. Perşembe günü ise alt komisyon tarafından hazırlanan taslak rapor görüşülecek.

TBMM'de her salı olduğu gibi 22 Mart Salı günü siyasi partilerin grup toplantılarında liderler son siyasi gelişmeleri değerlendirecek.

TBMM aile bütünlüğünün korunmasına dair araştırma komisyonu da bu hafta çalışmalarını sürdürecek.