Sığınmacılardan AİHM’ye başvuru

Sığınmacılardan AİHM’ye başvuru
Güncelleme:

Avrupa’ya geçme umuduyla Edirne-Yunanistan sınırında bulunan sığınmacıların bekleyişi 18. Günü geride bırakırken Yunanistan güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu yaralanan sığınmacıların 4'ü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Yunanistan sınır güçleri, zaman zaman gaz bombaları, tazyikli su ve mermilerle sığınmacılara müdahalede bulunuyor. Üç sığınmacının yaşamını yitirdiği müdahalelerden çok sayıda kişi etkilendi. Yaralanan ve gazdan etkilenenlere bölgedeki sahra hastanesinin yanı sıra kentteki hastanelerde müdahale ediliyor.

Edirne Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, ilk günden bu yana 7 bin 24 sığınmacıya sağlık hizmeti sunduklarını söyledi. 5 bin 564 sığınmacının sahra çadırlarında ilk müdahale ve tedavilerinin gerçekleştirildiğini anlatan Kalkan, "Sahada aynı zamanda birinci basamak sağlık hizmetlerini de sürdürmekteyiz. Bu kapsamda da 1581 çocuğumuz aşılandı, 44 hamile de aşı hizmeti gördü." diye konuştu.

190 SIĞINMACI KURTARILDI

Öte yandan Yunan Sahil Güvenliği Kea (Mürted) adası yakınlarında 190 sığınmacının bulunduğu küçük tankerin karaya oturduğunu duyurdu. Yunan yetkililer söz konusu tankerde 123 erkek, 29 kadın ve 38 çocuğun bulunduğunu, tamamının sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu. Sığınmacılar geçici olarak bir otele yerleştirildi.

Yunan kamu radyosu konuyla ilgili ilk haberinde bir yük gemisinin battığını duyurmuştu. Yunan Sahil Güvenliği kaynakları, tankerin Türkiye'nin Ege kıyılarından yola çıktığını ve Yunanistan'a değil, İtalya'ya gitmeyi planladığını bildirdi. Tankerin şiddetli rüzgar nedeniyle Kea adası yakınlarında karaya oturduğu, bu sırada tankerdeki iki ya da üç insan kaçakçısının botlarla kaçtığı kaydedildi.

Yunanistan 1 Mart'tan itibaren Türkiye'den gelenlerin iltica başvurularını kabul etmeyerek geri gönderiyor. Söz konusu uygulama ilk aşamada bir aylığına yürürlükte. 1 Mart'tan bu yana Yunanistan'a gelenler kapalı kamplara götürülüyor. Daha sonra ise sınır dışı edilmeleri planlanıyor. Yunan hükümeti Türkiye'nin sınır kapılarından geçişleri engellememe kararının ardından bu uygulamayı başlatmıştı.