Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Ücreti Zammına İptal Talebi

Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Ücreti Zammına İptal Talebi

Ankara Barosu, zammın iptali için Danıştayda dava açtığını duyurdu

ANKARA (AA) - Ankara Barosu, Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru ücretlerine yapılan zammın iptali için Danıştayda dava açtığını duyurdu.

Barodan yapılan yazılı açıklamaya göre, davanın dilekçesinde, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının, komisyona başvuru ücretlerini 5 Ocak'ta yeniden düzenlediğine yer verildi.

Yeni düzenlemeyle 20 bin liranın üzerindeki uyuşmazlıklar için uyuşmazlık tutarının yüzde 1,5'i gibi "fahiş" başvuru ücreti belirlendiği kaydedilen dilekçede, bu oranın, alternatif yargı olarak çok daha ucuz ve cazip olması gereken komisyonu, adli yargıdan kat kat pahalı seçeneğe dönüştürdüğü savunuldu.

"Bu durumda zarar görenlerin alacaklarını adli yargıya nazaran kat kat pahalı olan komisyondan talep etmesi beklenemez" denilen dava dilekçesinde, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığının, komisyona başvuru ücretlerine ilişkin idari işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

- "Çarpıklığa son verilsin"

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, konuya ilişkin yazılı değerlendirmesinde, zorunlu trafik sigortası kapsamındaki vefat tazminatı miktarının bu yıl kişi başına 310 bin lira olduğunu belirtti.

Canduran, şunları kaydetti:

"Bir yakınını trafik kazasında kaybeden biri, sigortadan bu tazminatı alabilmek için komisyona başvurmak istese 4 bin 650 lira başvuru ücreti ödemek zorunda kalacak. Oysa adli yargıda dava açarsa bin 58 lira mahkeme masrafı ödemesi yeterli olacak. Yani komisyona ödeyeceği miktar, mahkeme masraflarına ödeyeceği miktarın tam 4,5 katı. Üstelik komisyonun 40 bin liranın üzerindeki uyuşmazlıklarda verdiği kararlar için Yargıtaya temyiz başvurusu yapılabiliyor. Temyiz sırasında da başvuru ücreti kadar ücretin, komisyona yatırılması gerekiyor. Yani temyize gittiğinizde komisyona ödeyeceğiniz toplam miktar, mahkeme masraflarına ödeyeceğiniz miktarın tam 9 katına çıkıyor.

Ankara Barosu olarak bu çarpıklığa son verilmesini istiyoruz."