Yerli tüfeğin adı ne olsun ?

Yerli tüfeğin adı ne olsun ?

Yerli üretim "Milli Piyade Tüfeği"nin adı tartışma konusu oldu..

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın, TBMM Milli Savunma Komisyonu üyelerine verdiği brifingde, TSK envanterindeki G3’lerin yerini alacak yerli üretim ‘Milli Piyade Tüfeği’nin adı tartışma konusu oldu. Tüfeğin, ‘MPT 76’ olan adının Mehmetçik tarafından kolay ezberlenemeyeceğini savunan vekillerden farklı öneriler geldi.

Hürriyet'ten Turan Yılmaz'ın haberine göre ad tartışması tutanaklara şöyle yansıdı:

- CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek: Sembolik bir isim verilmesi lazım bu tür projelere. Biz G3 diye biliyoruz, G3 bir Almanların verdiği bir isim. Milli bir isim verilmesi lazım bu projelere.

- Komisyon Başkanı Faruk Özlü: İsmi MPT 76.

- Çiçek: Ama bu çok bir şey yani Mehmetçik’in ezberlemesi zor. Bunu söylüyoruz…

- Özlü: Milli Piyade Tüfeği’nin kısaltılmışı.

- Çiçek: O isimler zordur. Mesela ‘çiçek piyade tüfeği’ deseniz herkes kolay ezberler yani bunun gibi. Şehitlerimizin ismi olabilir, tarihi kahramanlarımızın ismi olabilir.

ÇİÇEK ADI PEK UYMADI

- Özlü: Çiçekle piyade tüfeği pek uygun olmadı.

- Çiçek: Ama barış diyoruz, barış için. Caydırıcı.

- Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir: İsim konusunda bir ara Kırıkkale halkının da teşvikiyle Mehmetçik adı öne çıkmıştı. Şöyle bir argüman gündeme geldi; Bunu sadece TSK için üretmeyeceğiz, geniş bir ihracat pazarı da öngörüyoruz. Onun için ismi mümkün olduğunca uluslararası alanda da kullanılabilecek bir şekilde isimlendirelim diye icra komitesinde bu tartışıldığında çeşitli alternatifler gündeme geldi, en sonunda MPT 76’da, 7,62 olduğu için karar verildi.

- AK Parti Erzurum Milletvekili Kamil Aydın: 76 niye dediniz?

- Demir: Kalibresi 7,62 ondan dolayı 76 denildi.

- Özlü: 1.481 dolar birim fiyatı. 4,2 kilogram ağırlığı…

ATIŞ YAPMA ŞANSIMIZ VAR MI?

- AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün: Başkanım, komisyon üyelerinin atış şansı var mı?

- Özlü: Var tabii. Makine Kimya’ya gideceğiz. Hem bazı arkadaşlarımız canlı atış yaparlar, yapmak isteyenler var hem de orada detaylı sorularımızı sorar orada da bilgileri alabiliriz.