Bay Kemal can derdinde, MYK üyeleri liste derdinde!

Güncelleme:

Aydın Özdalga yazıyor: Bay Kemal can derdinde, MYK üyeleri liste derdinde!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, millet ittifakı adayı olmak için, canla başla çalışırken, kurmayları Merkez Yönetim Kurulu ( MYK )  üyeleri, milletvekili listesine garanti yerden girme kavgası veriyor.

 Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun ittifaktan Demokrat Parti’den Ordu 2. sıraya gelecek olan Cemal Enginyurt’a çok sinirlendi. CHP’li Torun “Ben MYK üyesiyim, Genel Başkan Yardımcısıyım, şehrimde olanlardan  haberim yok. Bu kararı sonradan duyuyorum bu nasıl iştir” diyerek, yemek masalarında CHP liderine sitem ettiği belirtildi.

 Bir diğer kriz ise Aydın’da yaşanıyor. Demokrat Parti ( DP ) Genel Başkanı Gültekin Uysal 2018 Genel Seçimlerinde İyi Parti’nin Afyon listesinden 1. Sırada, meclise girmişti.

 DP başkanı Gültekin Uysal’ın , bu seçimlerde  Aydın’dan 1. Sırada CHP’den aday olma kararı alındı. Bu  il değişikliğinin nedeni ise, Aydın’ın Demokrat Partinin Kurucusu olan merhum Adnan Menderes’in memleketi olması.

 Bu karar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekili Bülent Tezcan’ın çok büyük tepkisine neden oldu. Bu duruma bozulan CHP’li Tezcan’nın yakın dostu olan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ile konuyu iştişare ederek İstanbul 1. Bölgeye geçmek istediğini dile getirdiği bilgisi, kulislere sızdı.

“BAŞVURU YAPMAYIN.
YEREL SEÇİME HAZIRLANIN ”

Öte yandan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun MYK üyelerine “  İktidarımıza inanıyorsanız, yeni dönemde Bakan ya da belediye başkanı olmak için, milletvekili adaylığına başvurmayın. “ demesi, MYK üyelerinin tüm hesaplarını bozdu.

 Kılıçdaroğlu’nun  bu telkininin haklı bir gerekçesi var. Yeni  mecliste iki ittifak arasındaki fark çok az olacağı için, Kılıçdaroğlu haklı olarak tek bir milletvekili bile kaybetmek istemiyor.

 Ancak şu ana kadar tek bir MYK üyesi dahi, Kılıçdaroğlu’na, “ Sayın başkan beni milletvekili listesine yazmayın. Ben bakan olarak sizinle memlekete hizmete talibim. “ demedi.

İlk aşamada şu üç isim çok önemli bir karar arifesinde. Balıkesir milletvekili Ahmet Akın, 2019 seçimlerine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak açıklanmıştı.

 Ancak son dakikada Balıkesir’de CHP İyi Parti adayına destek için Ahmet Akın’ı geri çekmiş, Ahmet Akın mağdur olmuştu.

Gelecek yıl yapılacak seçimlerde Ahmet Akın yüzde 100  Balıkesir’den aday gösterilecek.

Ancak bu son gelişme sonrasında, Ahmet Akın, zor bir kararla karşı, karşıya.

 Bir başka kara kara düşünen isim ise İstanbul milletvekili Onursal Adıgüzel. Adıgüzel, 4 yıldır Maltepe Belediye Başkanı olmak için, kulis yapıyordu. Şimdi en büyük hayali için, milletvekilliğinden vazgeçmek zorunda. Şimdiki Belediye Başkanı Ali Kılıç ise, tahmin edeceğiniz gibi çok mutlu.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmak isteyen Seyit Torun’un da kafası karışık.  Bu hayalinden vazgeçmesi ihtimali ağırlıkta.

 Anlıyacağınız CHP’de liste savaşları çok erken başladı. Deneyimli eski bir CHP’li bakan ise son gelişmeyi şöyle değerlendirdi:

 “ Eskiden MYK üyeleri, seçim öncesi, kendilerine haritada yer beğenir, hatta en az 3 dostlarını da garantili yere yazdırırdı.

 Ancak bu seçimde CHP millet itifakı üyesi küçük partilere en az 30 garantili yer kontenjanı vermek zorunda olduğu için, şimdi MYK üyeleri kendi canlarının derdine düştü. Artık CHP’de milletvekilliği aslanın ağzında. “


Aydın Özdalga