Dini Değerler Üzerinden Kışkırtma Gazetecilik Değildir!

Güncelleme:

Ayasofya ‘ da geçtiğimiz günlerde akşam saatlerinde Saffet Emre Tonguç önderliğinde bir kültür gezisi düzenleniyor, bu geziye de Leyla Alaton da katılıyor ve Ayasofya Camii’ ne giderek bir genç kızın bale de ‘ Spagat’ diye tabir edilen, bacaklarını açıp poz vermesini fotograflaştırıyor. Bunu da sanatsal bir görüntü olarak İnstagram’ından paylaşıyor.

Bunu gören bir takım mütedeyyin kesimler sinirleniyor ve vay efendim Ayasofya daha ibadete açılmamış, Camii olmamışken nasıl olur da bu ahlaksız kadınlar bale yaparlar diye sosyal medyadan bombardmana başlıyor, gerek Leyla Alaton’ a afedersiniz ‘ Aşifte’ demeye varan hakaretlere başlıyorlar.

Dini Değerler Üzerinden Kışkırtma Gazetecilik Değildir! - Resim : 1

Yani nasıl olabilir? Ayasofya Camii Unesco Kültür Mirası listesinde yer alan bir yer. Yani müze olarak koruma altında. Bu kadar Camii miz varken ve çevrede de bir çok camii varken, böylesine prestijli bir yeri, hem koruma altında tutup, hem de müze olarak gelir sağlamak varken, resim çeken insana hakaret, hareketi yapan kıza hakaret etmek ve buranın kültürel dokusunu değiştirmeyi istemek, nasıl hastalıklı bir zihine işaret eder. Bana göre enteresan olan diğer tarafta; bu resime sosyal medya da verilen tepkiler sonunda, burayı gezen grup adına soruşturma açılması. Hoş, soruşturma da açılsa abartılı tepkiler verenler, lehine bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum ama demek ki ‘yetkililer’ böyle tepkiler karşısında sessiz kalmak istememiş. Bakalım ilerleyen günlerde ne karar çıkacak, ben de takipçisiyim ve sonucu merakla beklemekteyim.

Deniz Çakır’ ın doğum günü kutlaması

Dini değerler üzerinden insanların eğilimlerini sorgulatmak ve sinir uçları üzerinden toplumu germek isteyenler var. Gerçekten böyle maalesef yine türbanlı bir grup genç kız diğer tarafta; türbansız, sanatçı Deniz Çakır ve arkadaşları. Bir cafe de iki grup da oturmuş vakit geçiriyor.

 BAŞSAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu üzerine, oyuncu Deniz Çakır hakkında ”hakaret” suçundan soruşturma başlatmıştı.

DENİZ ÇAKIR’DAN AÇIKLAMA

Deniz Çakır, konuyla ilgili Instagram hesabından bir açıklama yaptı.

Çakır, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Zorunlu Açıklama

Sustum, çünkü böyle bir suçlama karşısında savunma yapmayı bile zul gördüm. Şimdi okuyacaklarınız da bir savunma değil, bilgilendirmedir. Belli ki bunu yapmadığım zaman bazı kişiler iftira ve karamalarına devam edeceklerdir.

30 Aralık 2018 günü, öğleden sonra iki kadın arkadaşımla doğum günümü kutlamak üzere gittiğim mekanda yaşananlar ile ilgili kamuoyuna yansıtılanlar gerçeği yansıtmamaktadır. Arkadaşlarımla gittiğimiz mekanda önce yan masamıza oturan kişiler hal ve hareketleriyle bizden rahatsızlık duyduklarını belli ettiler. Hatta bakışları ve vücut dilleri zaman zaman tacize de yaklasmistir. Bizi bilinçli olarak huzursuz ettiler. Daha sonra bizim kutlama ortamimizdan hoşnut olmadıklarını belli ederek yer değiştirip başka bir masaya geçtiler…”

“GÖRÜNTÜLER İNCELENEBİLİR”

“…Arkadaşlarımla kutlama yaparken dogal olarak birbirimizin fotoğraflarını çektiğimiz sırada, bu sefer kendi fotoğraflarını çektiğimizi ima ederek bize sözlü olarak da sataştılar ve bu noktada aramizda kısa bir sözlü tartışma yaşandı. Konu uzamadi kapandı. Aynı ortamda yaklaşık 20 dakika daha oturduk. Mekanda kameralar mevcuttur,görüntüler incelenebilir.. bu konuda hiçbir kaygı yaşamamaktayım…”

Neden yani insanların aslında türbanlı ya da türbansız diye bir konuda birbirleri ile bir sorunu yok iken birileri sanki böyle bir şey varmış gibi, konuyu alevlendirmek istiyor. Özellikle bazı medya mensupları Yeni Akit denilen gazete sanırım; Ayyaş Deniz Çakır, başörtülü genç kızlara saldırdı diye başlık atıyor, yine sosyal medya da Ayasofya konusuna yaptıkları gibi sosyal medyadan Deniz Çakır’ a ağıza alınmayacak hakaretler ve linç hareketine başlıyor. Savcılıkta konu edilen iddialar üzerine Deniz Çakır hakkında soruşturma başlatıyor. Niye Deniz Çakır’ a soruşturma diğer türbanlı bacılar sonra Kabataş’ ta saldırıldığı iddia edilen türbanlı bacı konusuna benzemesin. Ayrıca toplum içinde yaşayanlar insanlar arasında, böyle sorunlar yok iken, varmış gibi gösterip insanları görüntüleri üzerinden, karşı karşıya getirmek, kimin işine yarar. Böyle gaztecilik olmaz, gazetecilik insanları kışkırtan başlıklar atmak değildir, soruşturma açılacaksa öncelikle gazteci kisvesi altında, toplumu kışkırtanlara açılmalıdır.